Toată lumea spune că ar trebui eficientizată şi digitalizată administraţia publică, însă când ajungem la execuţie fiecare direcţie, agenţie sau autoritate îşi găseşte justificarea existenţei şi a indispensabilităţii sale, scrie redactorul-șef al Ziarului Financiar, Sorin Pâslaru într-un text publicat vineri.
Acesta subliniază că „ministerele au rămas ca nişte carcase goale lipsite de autoritate însă, bineînţeles, la fel de populate ca şi anterior. Iată de unde avem astăzi 1,4 milioane de bugetari. Dintre aceştia, în afară de profesori, medici, asistente şi poliţiştii din stradă, cele mai numeroase categorii din linia întâi, există o mare masă de funcţionari care verifică un act să aibă o ştampilă, să fie conform cu originalul sau stau în spatele unui ghişeu unde primesc sau eliberează documente”.
Pâslaru vine și cu mai multe exemple în acest sens: „Ministerul de Interne are în subordine 20 de agenţii, autorităţi şi direcţii precum Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcţia Generală de Paşapoarte, Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor sau Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări.
Spre exemplu, dacă oamenii ţin la un loc în acelaşi portmoneu paşaportul, cartea de identitate şi permisul de conducere, de ce toate aceste trei direcţii din cadrul Ministerului de Interne nu pot fi comasate într-o singură direcţie generală unică, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, de Permise şi Certificate de Înmatriculare şi de Paşapoarte?”.
Și Hotnews a scris recent despre faptul că în aparatul central al Guvernului există domenii pentru care funcționează în același timp mai multe agenții sau autorități, cu activități care se suprapun sau se completează. Unele sunt în subordinea directă a Executivului, altele sunt în coordonarea ministerelor și mai există și autorități sub controlul Parlamentului. În subordinea premierului și Secretariatului General al Guvernului (SGG) se află aproape 40 de entități guvernamentale (agenții, institute, administrații, comisii, oficii, departamente etc), potrivit datelor transmise de către SGG anul trecut, la solicitarea HotNews.
Legat de faptul că în cazul unora dintre instituții activitatea se suprapune cu a altora, SGG susținea că „acest aspect face obiectul analizei Guvernului” în vederea comasării.