Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis o procedură penală împotriva unei jurnaliste proeminente care conduce o publicație din Letonia vecină, cunoscută pentru acoperirea critică a conflictului din Ucraina și a mai multor dezvăluiri din interiorul Kremlinului, relatează CNN.
Filiala din Moscova a Comitetului, care se ocupă de cazurile penale majore din Rusia, a declarat marți că a deschis cazul împotriva Galinei Timcenko, născută în Rusia, cofondatoare și directoare a publicației Meduza.
Meduza, care relatează în detaliu despre invazia pe scară largă a Moscovei în țara vecină, a anunțat online că Timcenko riscă șase ani de închisoare dacă va fi condamnată.
Meduza a publicat de la începutul războiului din Ucraina mai multe dezvăluiri în baza surselor sale din Kremlin sau apropiate administrației prezidențiale a lui Vladimir Putin.
Cea mai cunoscută dintre acestea a fost informația publicată pe 9 iunie 2022, potrivit căreia Putin a decis că dorește anexarea tuturor regiunilor ucrainene în care forțele sale armate au înregistrat avansuri semnificative: Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.
Informația dezvăluită de Meduza a fost considerată surprinzătoare la momentul respectiv, având în vedere că Putin a motivat invadarea Ucrainei prin nevoia de a apăra minoritatea rusă din doar două dintre cele patru regiuni, Lugansk și Donețk – unde separatiștii pro-ruși au declanșat o luptă armată împotriva Kievului imediat după ce Moscova a anexat Crimeea în urma unui referendum ilegal organizat în 2014.
Putin avea să proclame anexarea la Rusia a celor 4 regiuni ucrainene pe 3 septembrie 2022, la mai bine de 3 luni după ce Meduza a dezvăluit intențiile sale.
Anunțul său a venit la doar 2 zile după finalizarea unor referendumuri de „unire” cu Rusia, organizate în cele 4 regiuni ucrainene. La fel ca în cazul celui pentru anexarea Crimeii, acestea nu sunt recunoscute de comunitatea internațională, votul fiind considerat profund viciat și fraudat pe scară largă.
Rusia pretinde în continuare ca Ucraina să îi predea integral aceste 4 regiuni, deși forțele armate ale Moscovei nu controlează integral teritoriile lor. Această revendicare a Kremlinului s-a dovedit în timpul negocierilor desfășurate recent la Istanbul unul dintre marile impedimente în calea încheierii unui armistițiu care să stea la baza unui tratat de pace.
Jurnalista rusă Galina Timcenko, FOTO: Claudio Furlan / LaPresse / Profimedia ImagesComitetul de Investigații de la Moscova a declarat că dosarul penal pe numele lui Timcenko are la bază acuzația de organizare a activităților unei „organizații indezirabile” și publicarea de videoclipuri „menite să incite la sentimente de protest și să implice publicul în activitățile” unei astfel de organizații.
Instituțiile considerate „indezirabile” pe motiv că ar amenința ordinea constituțională a Rusiei pot fi supuse unor amenzi sau pot primi ordin de dizolvare.
Timcenko, care anterior a condus publicații importante din Rusia, a fost desemnată anul trecut drept „agent străin” – o etichetă cu conotații negative din epoca sovietică, ce impune cerințe birocratice stricte.
Sute de cetățeni ruși au primit această desemnare.
De la trimiterea a zeci de mii de soldați în Ucraina, în februarie 2022, parlamentul rus a aprobat o legislație care a înăsprit draconic măsurile împotriva disidenței din țară, inclusiv prin amenzi și pedepse cu închisoarea pentru discreditarea armatei sau răspândirea de informații false despre aceasta.
Autoritățile de la Moscova au restricționat accesul rușilor la publicația Meduza încă din data de 4 martie 2022, la scurt timp după declanșarea invaziei din Ucraina.
Urmărește ultimele evoluții din a 1183-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.