Rusia rămâne cel mai mare furnizor de îngrășăminte al Europei, arată datele Eurostat - HotNews.ro

Rusia rămâne cel mai mare furnizor de îngrășăminte al Europei, arată datele Eurostat - HotNews.ro
📅 2025-05-21

Comerțul UE cu Rusia a fost puternic afectat de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia. UE a impus diverse restricții la import și export pentru mai multe produse, ceea ce a dus la o scădere de 58% a exporturilor către Rusia și la o scădere de 86% a importurilor din Rusia între primele trimestre ale anului 2022 și 2025. În primul trimestru al anului 2025, comparativ cu trimestrul precedent, importurile din Rusia au scăzut, în timp ce exporturile către Rusia au crescut, arată Eurostat.

În primul trimestru al anului 2025, Rusia a rămas cel mai mare furnizor de îngrășăminte — o categorie de bunuri care nu este încă afectată de restricții sau taxe de import. Ponderea Rusiei în importurile de îngrășăminte din afara UE a scăzut ușor, de la 28% în primul trimestru al anului 2021 la 26% în primul trimestru al anului 2025. În aceeași perioadă a anului 2025, Egiptul (20%) și Marocul (10%) au fost următoarele surse mari de import de îngrășăminte.

Importurile UE de gaze naturale lichefiate

Valoarea importurilor UE de gaze naturale lichefiate din Rusia a crescut considerabil între primul trimestru al anului 2021 și al doilea trimestru al anului 2022, pe măsură ce prețurile au crescut brusc. Ponderea Rusiei în importurile UE de gaze naturale lichefiate a scăzut de la 22% în primul trimestru al anului 2021 la 19% în primul trimestru al anului 2025 . Cea mai mare pondere în primul trimestru al anului 2025 a fost observată în cazul Statelor Unite (48%).

Importurile UE de fier și oțel

Valoarea importurilor UE de fier și oțel din Rusia a crescut puternic în 2021, în principal din cauza creșterii prețurilor. Ulterior, s-au observat scăderi în volum și valoare din cauza sancțiunilor impuse mai multor produse. Ponderea Rusiei în importurile extra-UE de fier și oțel a scăzut cu 10 puncte procentuale în primul trimestru al anului 2021 față de primul trimestru al anului 2025 . Coreea de Sud și China au fost cei mai mari furnizori ai UE de fier și oțel, ambele cu o pondere de 10% în primul trimestru al anului 2025.

Importurile de nichel ale UE

Chiar dacă nichelul nu se afla pe lista produselor sancționate direct, UE a început să își diversifice dependența de Rusia prin creșterea importurilor de nichel din alte țări. Între primul trimestru al anului 2021 și primul trimestru al anului 2025, ponderea UE în importurile de nichel din Rusia a scăzut de la 41,2% la 18,9% (o scădere de 22 de puncte procentuale), în timp ce ponderile importurilor din Statele Unite (+12 puncte procentuale), Norvegia (+4 puncte procentuale) și Regatul Unit (+4 puncte procentuale) au crescut în aceeași perioadă.

Importurile UE de petrol

În primul trimestru al anului 2021, Rusia a fost cel mai mare furnizor de petrol către UE. În urma invadării Ucrainei de către Rusia, a avut loc o schimbare majoră în comerțul cu petrol al UE. Interdicția UE privind importurile maritime de țiței rusesc, care a intrat în vigoare la 5 decembrie 2022, împreună cu embargoul ulterior asupra produselor petroliere rafinate, au contribuit la o scădere semnificativă a importurilor acestor bunuri din Rusia.

În consecință, ponderea importurilor de petrol din Rusia a scăzut de la 29% în primul trimestru al anului 2021 la doar 2% în primul trimestru al anului 2025 (a se vedea Figura 6). În aceeași perioadă, ponderile importurilor din Statele Unite (+6 puncte procentuale), Norvegia (+4 puncte procentuale) și Kazahstan (+3 puncte procentuale) au crescut.

Principalele grupe de produse din exporturile UE către Rusia

UE a exportat, de asemenea, o gamă largă de produse către Rusia (Tabelul 1). Între primele trimestre ale anului 2021 și 2025, exporturile pentru 4 dintre cele mai mari 5 grupe de produse (mașini, vehicule, mașini electrice și materiale plastice) au scăzut considerabil, excepția fiind produsele farmaceutice. Produsele farmaceutice s-au ridicat la 2.351 de milioane EUR în primul trimestru al anului 2025, după ce anterior atinseseră un vârf de 2.484 de milioane EUR în primul trimestru al anului 2023. Ponderea acestor exporturi este prezentată în Tabelul 2, confirmând o scădere semnificativă a 4 dintre cele mai mari 5 grupe de produse, în timp ce volumul produselor farmaceutice a rămas stabil în comparație cu primul trimestru al anului 2021.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Liniște la Vatican după ce a fost vehiculată ideea ca Sfântul Scaun să găzduiască negocieri de pace Rusia-Ucraina. Papa Leon nu a menționat conflictul la audiența generală

Președintele american Donald Trump a sugerat ideea unor negocieri mediate de Vatican, după o convorbire telefonică purtată luni cu președintele rus Vladimir Putin, însă nici Papa Leon și nici oficialii de rang înalt ai Sfântului…

Nivelul la care spune Italia că va majora NATO ținta de cheltuieli pentru apărare, la summitul din iunie

NATO va majora ținta de cheltuieli pentru apărare în cazul statelor sale membre la un nivel între 3,5% și 5% din Produsul Intern Brut (PIB), de la procentul actual de 2%, la următorul summit al…

Armata SUA modifică fișele soldaților trangender „pentru a reflecta sexul biologic”. Decizii similare în cazul pronumelor și al „spațiilor intime”

Armata SUA va modifica fișele soldaților transgender pentru a arăta doar sexul lor de la naștere, conform unor îndrumări interne pe care le-a consultat Reuters și care oferă detalii cu privire la o serie de…

VIDEO Gluma lui Putin pe tema ocupării unei noi regiuni din Ucraina: „Și el vrea, mai mult din toate”. Pe cine a luat în vizor

Președintele rus Vladimir Putin a părut, în timpul unei vizite în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei, să se amuze pe tema ocupării militare a regiunii Sumî din Ucraina, chiar dacă Kremlinul susține că urmărește încheierea…

Dosar penal după o amenințare cu moartea la adresa lui Nicușor Dan

Un bărbat din Maramureș, susținător al lui George Simion, a amenințat că îl omoară pe președintele ales, Nicușor Dan, într-un mesaj care a devenit viral pe rețelele sociale, potrivit Antena 3 CNN, iar polițiștii s-au…

Ilie Bolojan, prezent la prima ședință PNL în format extins după alegeri 

Liderii PNL, atât de la nivel național dar și din teritoriu, se află miercuri, de la ora 18:00, într-o ședință extinsă, care are loc la Vila Lac 1 din București.  La ședință participă parlamentari, lideri…

ULTIMA ORĂ VIDEO Dacia Bigster, testat de EuroNCAP. Juriul nu s-a abținut de la comentarii referitoare la reputația mărcii

Cel mai recent pachet de teste de siguranță realizat de EuroNCAP a adus laolaltă mai multe autovehicule ale unor mărci europene și din China. Patru dintre modelele testate nu au reușit să obțină scorul maxim,…

Macron cere guvernului francez acțiuni împotriva Frăției Musulmane. Raport amplu despre „gravitatea” situației

Președintele Emmanuel Macron a ordonat guvernului, miercuri, să elaboreze propuneri în contextul „gravității faptelor” stabilite într-un raport cu privire la mișcarea Frăția Musulmană din Franța, a anunțat Palatul Elysee, potrivit AFP. „Date fiind importanța subiectului…

De câți bani am nevoie la pensie pentru a-mi păstra nivelul de trai? Și cum să-i obțin?

Oamenii nu numai că intră uneori în pensie cu o concepție greșită, dar planurile pe care și le fac cu privire la pensionare rareori sunt validate de viața reală. Adolescenții de azi vor trăi mai…

VIDEO Incident cu o delegație de diplomați, inclusiv din România, în Cisiordania: Armata israeliană recunoaște că a deschis „focuri de avertisment”

Armata israeliană a deschis focul asupra unui grup de diplomați străini, inclusiv din România, aflați într-o vizită în nordul Cisiordaniei, lângă tabăra de refugiați din Jenin. Potrivit armatei israeliene, a fost vorba despre focuri de…

Good News

Only good and positive news.