Românii care-și fac asigurări de viață vor fi raportați direct la ANAF de la 1 ianuarie 2025 - HotNews.ro

Românii care-și fac asigurări de viață vor fi raportați direct la ANAF de la 1 ianuarie 2025 - HotNews.ro
📅 2024-12-28

Firmele de asigurare sunt obligate, de la 1 ianuarie 2025, să raporteze la ANAF, semestrial, persoanele care au contractat asigurări de viață, precum și alte tipuri de asigurări.

Este vorba despre prevederile din OUG 125/2024.

Nerespectarea obligației de raportare se va sancționa contravențional cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei.

În preambulul acelei ordonanțe scrie că astfel se respectă art. 5 din Directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri și este necesar ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să colecteze date referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare încheiate de persoanele fizice rezidente pe teritoriul României.

ANAF va putea să pună poprire pe conturile respective

Specialiștii cu care HotNews.ro a discutat ne-au spus că sunt multe cazuri în care românii primesc amenzi de circulație în afara țării pe care nu le plătesc. Când autoritățile de-acolo fac pași în sensul recuperării sumelor, constată că nu au ce recupera, iar apoi și-au pus întrebarea dacă au asigurări de viață.

Codul civil românesc interzice poprirea pe asigurările de viață. Totuși, având în vedere că banii intră într-un cont bancar, ANAF poate impune poprire. Este ca la salariu, unde la angajator se pune poprire pe o treime din el, dar pe contul bancar nu există limitarea, deoarece se consideră că acolo pot intra orice fel de sume de bani.

Comisia Europeană a cerut României să respecte mecanismul de recuperare a creanțelor

“Prin intermediul platformei EU Pilot, Comisia Europeană a solicitat României informații referitoare la punerea în aplicare a art.51 din Directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri, fiind deschis Dosarul EU Pilot EUP(2023)10407”, ne spunea recent Ministerul Finanțelor.

Concret, Comisia Europeană a solicitat clarificări detaliate cu privire la accesul la informațiile referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare și la posibilitatea furnizării unor astfel de informații care ar putea să facă obiectul asistenței la recuperare.

Consecința negestionării adecvate a cerințelor Comisiei, arată Finanțele, poate conduce la riscul declanșării unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru (procedură de infringement).

În prezent, ANAF cere informațiile de la ASF, dar durează prea mult

Potrivit documentului, transpunerea Directivei 2010/24/UE s-a efectuat prin modificarea Codului de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr.207/2015, cu modificările și completările ulterioare, prevederile art.5 din Directivă regăsindu-se la art.314.

“În prezent, analizând solicitarea punctuală a Comisiei Europene legată de asigurările de viață și alte produse financiare, este de menționat faptul că organul fiscal central nu deține astfel de informații, întrucât nu beneficiază de un mecanism care să asigure colectarea acestora de la entitățile aflate în sfera de supraveghere a Autorității de Supraveghere Financiară, astfel încât să dea curs solicitărilor formulate de autoritățile competente din alte state membre cu privire la asistența la recuperare. În cazul în care sunt solicitate astfel de informații, pentru a putea da curs solicitării, ANAF, ar trebui să se adreseze punctual ASF pentru a intra în posesia datelor cerute, ceea ce conduce la un termen îndelungat de răspuns”, mai spune MF.

În acest context, spune instituția, pentru a se da curs cu celeritate oricărei solicitări de cereri de informații privitoare la asigurările de viață și alte produse financiare formulate de autoritãțile fiscale din celelalte state membre, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 125/2024 s-a creat cadrul juridic pentru raportarea de către toate entitățile care emit și gestionează asigurări de viață sau alte produse financiare a informațiilor despre aceste produse către Agenția Naționalã de Administrare Fiscală, fiind completate în acest sens prevederile Codului de procedură fiscală.

Mecanismul urmeazã sã intre în vigoare cu data de 1 ianuarie 2025, prima raportare urmând sã se realizeze la finalul primului semestru din anul 2025, “raportarea fiind semestrială astfel încât să nu fie reglementatã o sarcină administrativă excesivă pe seama adresanților normei juridice”.

Subsecvent normei primare, în termen de 60 de zile, prin ordin comun al președintelui ANAF și al președintelui ASF, vor fi stabilite tipurile de asigurări de viață și alte produse financiare care fac obiectul obligației de raportare, conținutul informațiilor, formularul utilizat de entitățile raportoare și termenele limitã ale raportării.

„Opțiunea, atât a ordinului comun cât și a termenului de 60 de zile în interiorul căruia acesta urmează să fie emis, a avut în vedere identificarea cât mai clară alături de autoritatea de reglementare în domeniu, a tipurilor de produse financiare care să facă obiectul obligației raportării din perspectiva posibilității ulterioare a executării acestora, ținând seama de faptul că nu toate aceste produse pot face obiectul executării silite”, spune Ministerul Finanțelor.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

TOP – Grigorescu, cel mai bine vândut artist român în 2024

Cel mai bine vândut artist român în 2024 este din nou Nicolae Grigorescu. Din 14 tablouri oferite în licitații, 12 au fost vândute în total cu 880.500 de euro. Lucrarea „Țărăncuță odihnindu-se”, ulei pe pânză…

România va cere Comisiei Europene amânarea cu până la 3 ani a închiderii termocentralelor pe lignit și a carierelor miniere ale Complexului Energetic Oltenia

România va cere Comisiei Europene amânarea închiderii termocentralelor pe lignit ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) și a carierelor miniere care le alimentează cu până la 3 ani față de deadline-ul din prezent, prevăzut de planul…

Ucraina speră la un schimb de prizonieri cu Rusia. Fost prizonier: „Ne băteau fără milă, cu pumnii, cu bețe, cu ciocane, cu tot ce găseau”

Un oficial ucrainean a declarat pentru BBC că speră ca un schimb de prizonieri de Anul Nou cu Rusia să aibă loc „în orice zi”, deși aranjamentele ar putea cădea în ultimul moment. Petro Yatsenko,…

Alegeri prezidențiale în Croația / Schimb de insulte în campanie între actualul președinte și inamicul său declarat

Croații se pregătesc să își aleagă duminică președintele, un scrutin în care victoria pare că îi va reveni actualului președinte, Zoran Milanovic, în trecut socialist, dar care acum cochetează tot mai mult cu retorica populistă,…

Românii care-și fac asigurări de viață vor fi raportați direct la ANAF de la 1 ianuarie 2025

Firmele de asigurare sunt obligate, de la 1 ianuarie 2025, să raporteze la ANAF, semestrial, persoanele care au contractat asigurări de viață, precum și alte tipuri de asigurări. Este vorba despre prevederile din OUG 125/2024.…

„Nașul AI” spune că există între 10% și 20% șanse ca inteligența artificială să ducă la dispariția omului în trei decenii

Profesorul Geoffrey Hinton, care a primit anul acesta premiul Nobel pentru fizică pentru activitatea sa în domeniul inteligenței artificiale, a crescut procentul șanselor ca inteligența artificială să elimine omenirea în următoarele trei decenii, avertizând că…

LIVE Război în Ucraina, ziua 1039: FSB spune că a dejucat asasinarea unui înalt oficial din ministerul rus al apărării și a unui blogger de război / Soldații nord-coreeni sunt folosiți de Rusia ca trupe de sacrificiu, afirmă SUA

Serviciul de Securitate rus FSB a anunțat sâmbătă că a a arestat un cetățean rus care, la comanda serviciilor speciale ucerainene, plănuia „atacuri teroriste” asupra unui oficial de rang înalt din ministerul apărării de la…

Serie A: Parma vs Monza – Duelul suferinţei

Parma – Monza, meci contând pentru etapa a 18-a din campionatul Italiei, este programat, sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 16:00, pe Stadio Ennio Tardini, şi va fi transmis în direct de Digi Sport 1…

Noi încercări ale Canadei de a evita un război comercial cu SUA. Doi miniștri s-au dus în Florida să discute cu oamenii lui Trump

Noul ministru canadian al finanțelor, Dominic LeBlanc, și ministrul afacerilor externe, Melanie Joly, s-au întâlnit vineri în Florida cu consilieri ai președintelui ales al SUA, Donald Trump, în condițiile în care Canada încearcă să evite…

Serie A: Cagliari vs Inter – Misiune imposibilă pentru sarzi

Cagliari – Inter, meci contând pentru etapa a 18-a din campionatul Italiei, este programat, sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 19:00, pe Sardegna Arena, şi va fi transmis în direct de Digi Sport 1 şi…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.