Rușii se confruntă cu o creștere uluitoare a prețurilor pentru un preparat tradițional, regăsit și în meniul zilnic al românilor - HotNews.ro

Rușii se confruntă cu o creștere uluitoare a prețurilor pentru un preparat tradițional, regăsit și în meniul zilnic al r
📅 2025-05-23

Prețul legumelor necesare pentru prepararea borșului tradițional a crescut brusc în Rusia pe parcursul ultimelor 12 luni, a scris joi publicația economică Kommersant, citând date oficiale.

Așa-numitul „indice al borșului” a fost utilizat ca indicator al bunăstării economice în țările est-europene, deoarece ingredientele acestei ciorbe tradiționale includ produse de bază care se găsesc frecvent în bucătăriile din întreaga regiune, notează publicația independentă The Moscow Times.

Cu excepția cartofilor, care au înregistrat o creștere uluitoare de 166,5% a prețului în ultimul an, ceapa și varza au înregistrat cele mai mari creșteri de preț dintre legumele utilizate în tradiționalul borș rusesc.

Prețul mediu de vânzare cu amănuntul al cepei a crescut cu 87,2% în luna mai față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 72,3 ruble (0,91 dolari) pe kilogram, a precizat Kommersant, citând date ale agenției naționale de statistică Rosstat.

Varza albă s-a scumpit cu 56,8% în aceeași perioadă, prețurile ajungând la 75,2 ruble (0,94 dolari) pe kilogram.

În același timp, prețul sfeclei a crescut cu 11,9%, iar cel al roșiilor cu doar 1,2%, potrivit Rosstat.

Reecoltele slabe sunt unul dintre principalii factori care stau la baza creșterii prețurilor, au precizat analiștii economici ruși pentru Kommersant.

Recoltele de ceapă și varză au fost slabe într-una dintre principalele regiuni de cultivare, regiunea Volgograd, din cauza secetei și a problemelor cu aprovizionarea cu apă, a spus un alt expert pentru Kommersant.

Un fermier intervievat de cotidianul economic rus a adăugat că majorarea costurilor îngrășămintelor și a produselor chimice pentru protejarea culturilor a determinat creșterea cheltuielilor de producție pentru cultivatori.

Ministerul Agriculturii a transmis că intenționează să extindă suprafețele cultivate cu legume în acest an, o măsură care, în opinia instituției, va contribui la stabilizarea prețurilor în următorul sezon de recoltare.

În contextul inflației persistente, ponderea veniturilor rușilor cheltuite pe alimente a atins cel mai ridicat nivel de după invadarea Ucrainei, potrivit analiștilor de la Romir.

În medie, 34,6% din cheltuielile gospodăriilor rusești au fost destinate alimentelor în aprilie 2025, în creștere față de 33% la începutul anului și comparativ cu 28,6%, creștere înregistrată în anul precedent.

Întâlnită cu precădere în bucătăriile slave (Rusia, Polonia, Ucraina), precum și în Republica Moldova și în România (mai ales în zona Moldovei), zeama acră obținută prin fermentarea tărîțelor (ciorba / borșul) face parte în prezent din mai multe bucătării regionale din Europa de Est. În Rusia, rețeta originală folosește inclusiv sfeclă roșie.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Rușii se confruntă cu o creștere uluitoare a prețurilor pentru un preparat tradițional, regăsit și în meniul zilnic al românilor

Prețul legumelor necesare pentru prepararea borșului tradițional a crescut brusc în Rusia pe parcursul ultimelor 12 luni, a scris joi publicația economică Kommersant, citând date oficiale. Așa-numitul „indice al borșului” a fost utilizat ca indicator…

Câștigătorul Eurovision 2025 vrea excluderea țării care a terminat pe 2 de la ediția de anul viitor

Cântărețul austriac JJ, care a câștigat concursul muzical Eurovision 2025, a lansat un apel, într-un interviu publicat joi, pentru excluderea Israelului, din cauza războiului din Fâșia Gaza, de la ediția de anul viitor a competiției,…

Fostul șef al armatei americane în Europa avertizează: Dacă Rusia atacă NATO, va lansa sute de drone, rachete și bombe asupra Portului Constanța

Generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa, a vorbit despre amenințarea reprezentată de Rusia, într-un interviu pentru Antena 3 CNN, și a oferit câteva sfaturi pentru România în contextul actualelor…

VIDEO Ministrul Educației a semnat ordinul pentru „butonul roșu” în școli: „Este un mecanism de protecție”

Ministrul interimar al Educației, Daniel David, și-a prezentat raportul de activitate, joi, într-o intervenție live pe Facebook, și a anunțat cu această ocazie că astăzi a semnat ordinul de ministru pentru implementarea „butonului roșu” în…

SuperLiga: Unul dintre „cei mai longevivi antrenori din fotbalul românesc” din ultimii 20 de ani și-a prelungit contractul. „Stați calmi! Mister rămâne la noi!”

Antrenorul Marius Măldărăşanu a semnat prelungirea înţelegerii contractuale cu gruparea FC Hermannstadt pentru următoarele două sezoane. În vârstă de 50 de ani, Măldărăşanu „devine şi va rămâne astfel unul dintre cei mai longevivi antrenori din…

Trump a vorbit despre atacul din Washington cu Netanyahu / Casa Albă: Această administrație a făcut mai mult decât oricare alta în istorie pentru a combate antisemitismul

Președintele american Donald Trump a avut joi o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în contextul atacului armat soldat cu moartea a doi angajați ai ambasadei Israelului în capitala SUA, a declarat purtătoarea de…

România, lăudată pentru organizarea alegerilor, de către un oficial al administrației Trump care a fost obervator la primul tur: „Un model din care America poate învăța”

Trey Trainor, președintele Comisiei Electorale Federale din SUA, a fost în România ca observator al primului tur prezidențial din 4 mai, la invitația Autorității Electorale Permanente, și a elogiat procesul electoral din țara noastră, „care…

Cum a răspuns Nicușor Dan, întrebat dacă Netanyahu e vinovat de crime de război

Președintele ales Nicușor Dan a fost întrebat joi dacă îl consideră vinovat de crime de război pe premierul israelian Benjamin Netanyahu. Dan a precizat că datoria lui este să respecte tratatele convenite de România, menționând,…

Administrația Trump a interzis complet Universității Harvard să mai aibă studenți străini. Ce se întâmplă cu cei care îi urmează cursurile în prezent

Administrația Trump a revocat complet dreptul Universității Harvard de a înscrie studenți din alte țări, într-o confruntare tot mai tensionată cu prestigioasa instituție din Ivy League. Mii de studenți străini deja înscriși sunt nevoiți acum…

„Deschide o cutie a Pandorei”. De ce Golden Dome, proiectul de amploare cu care Donald Trump reînvie o inițiativă din Războiul Rece, poate marca începutul noii ere a armelor spațiale

Conceptul de apărare antirachetă Golden Dome al președintelui american Donald Trump reînvie o inițiativă controversată, veche de zeci de ani, a cărei construcție ambițioasă poate răsturna normele din spațiul cosmic și poate remodela relațiile dintre…

Good News

Only good and positive news.