PwC Tax Talks: România introduce în premieră public CbCR. Ce au de făcut companiile vizate acum la final de an 2024? - HotNews.ro

PwC Tax Talks: România introduce în premieră public CbCR. Ce au de făcut companiile vizate acum la final de an 2024? - H
📅 2024-12-18

România a fost primul stat din UE care a introdus în mod oficial în legislația națională obligațiile de raportare publică pentru fiecare țară în parte (pCbCR), iar termenul limită pentru elaborarea și publicarea acestor rapoarte este mai devreme decât cel stabilit de Directiva UE.

În prezent, companiile încă evaluează care este cea mai potrivită metodă de raportare, iar lipsa de indicații clare poate conduce la neconformare și amenzi.

Despre aceste subiecte au discutat Ionuț Simion, Partener PwC România, Anastasia Dereveanchina, Director și Miruna Dragoman, Senior Manager, într-un nou episod PwC Tax Talks.

Puteți urmări episodul PwC Tax Talks aici:

Câteva declarații din acest episod:

Grupurile cu sediul central în afara UE care au o filială medie sau mare în România sunt supuse raportării pCbCR în România pentru exercițiile financiare care încep la sau după 1 ianuarie 2023. Aceste rapoarte trebuie să fie publicate până la 31 decembrie 2024 pentru grupurile care funcționează pe baza unui an calendaristic.

Toate aceste entități vor pregăti și depune la ANAF notificarea CbCR (formularul 405), pentru fiecare an în care sunt îndeplinite criteriile.

Dacă raportul nu este depus societățile din România pot primi amenzi de până la 100.000 de lei. Pentru o depunere incorectă sau care nu este realizată la timp, amenzile pot ajunge până la 50.000 de lei.

În ultimii doi ani, autoritățile române au acordat destul de multă atenție acestei raportări, fiind date și amenzi. Au fost trimise notificari în legătură cu codurile de identificare ale entităților parte din grup. Am avut un caz cu risc de control fiscal inopinat datorită depunerii incorecte a notificării sau chiar am observat că în timpul unui control fiscal pe un alt subiect, autoritățile au făcut și o verificare a obligațiilor CbCR și a modului de îndeplinire și au acordat amenzi. De aceea, recomandăm societăților, evident, să trateze acest subiect cu mult mai multă importanță decât au făcut-o până acum.

Potrivit legii, acest raport se poate publica într-un registru național, precum Registrul Comerțului, pe site-ul subsidiarei sau al unei subsidiare din Uniunea Europeană. La acest moment însă nu există o procedură agreată și acceptată prin care informațiile să fie publicate pe site-ul Registrului Comerțului. Se lucrează la o procedură temporară prin care acest registru să fie la nivelul Ministerului de Finanțe. Un astfel de demers este important în special pentru aceste subsidiare mijlocii și mari, care nu au un website localizat în România și cărora, ca atare, le e dificil să publice pe site-ul lor.

Principalele elemente raportate includ veniturile nete totale și profitul brut sau pierderea, taxele datorate și taxele plătite efectiv și numărul de angajați și o descriere a activităților economice.

Toate aceste date vor fi publicate pentru fiecare jurisdicție fiscală unde compania își desfășoară activitatea, precum și separat pentru fiecare jurisdicție inclusă în lista UE privind jurisdicțiile necooperante în scopuri fiscale. Toate informațiile trebuie să fie accesibile public timp de cel puțin cinci ani.

Urmăriți alte podcasturi pe teme de fiscalitate pe blogul PwC Româniaaici.

Articol susținut de PwC România

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Reprezentanții mediului de afaceri, scrisoare către politicieni: „Nu distrugeți ce milioane de oameni și sute de mii de companii au clădit cu greu în toți acești ani”

Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, a înaintat o scrisoare deschisă către PSD, PNL, USR și UDMR în care cer un guvern credibil și în care avertizează că „dezordinea intervenită în lumea politică în decembrie…

SuperLiga: Sorin Cârțu, concluzii după revenirea lui Alexandru Cicâldău la Universitatea Craiova: „Trebuie să fie o simbioză perfectă”

Sorin Cârțu, președinte de onoare al clubului Universitatea Craiova, a vorbit despre forma lui Alexandru Cicâldău (27 de ani), fotbalist care a revenit în toamnă în Bănie. Cicâldău impresiona în urmă cu doi ani și…

Cele mai frecvente greșeli pe care majoritatea oamenilor le fac dimineața și cum pot fi remediate

Rutina de dimineață influențează semnificativ sănătatea și productivitatea zilnică. Deși aparent banale, anumite practici matinale pot avea efecte negative asupra organismului, mai ales atunci când sunt repetate pe termen lung. Cele mai frecvente greșeli pe…

Bill Gates donează zeci de milioane de dolari pentru o tehnologie care să extragă dioxidul de carbon direct din atmosferă

Bill Gates a acordat prin organizația sa Breakthrough Energy un grant de 40 de milioane de dolari unei companii startup care intenționează să creeze în Canada un teren de testare pentru tehnologiile care elimină carbonul…

Viktor Orban vine vineri la București unde are programate consultări cu premierul Marcel Ciolacu

Viktor Orban va purta vineri discuții cu liderii bulgari la Sofia și apoi va veni la București, unde se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului maghiar,…

Cei 4 piloni ai dezvoltării mentale și emoționale sănătoase la copii, pe care orice părinte ar trebui să îi cunoască

Înțelegerea factorilor care influențează dezvoltarea mentală și emoțională a copiilor este esențială pentru orice părinte. Psihologul Diana Chiciorea subliniază că, pentru a crește copii sănătoși din punct de vedere emoțional, trebuie să ne concentrăm pe…

Primele selecții oficiale pentru Premiile Oscar din 2025: Filmul propus de România nu a prins lista finală, în timp ce „Emilia Pérez” și „Wicked” sunt cap de afiș

Academia Americană de Arte şi Ştiinţe Cinematografice a anunţat listele scurte la 10 categorii pentru cea de-a 97-a Gală a Premiilor Oscar, însă propunerea României pentru cel mai bun film internațional nu a trecut din…

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost prelungită până în vara anului viitor / Lista alimentelor

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost prelungită până la data de 30 iunie 2025, potrivit unui amendament introdus într-o ordonanță de urgență adoptată miercuri, în ultima ședință a actualului guvern. Măsura ar…

Moscova amenință Moldova, în contextul crizei energetice: „Dacă cetățenii din Transnistria sunt în pericol, acesta poate fi un atac asupra Federației Ruse”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, acuză autoritățile din Republica Moldova că folosesc criza energetică pentru a rezolva prin forță problema transnistreană. Declarația vine în contextul în care, de la 1…

Kelemen Hunor, despre cine ar trebui să fie premierul viitorului guvern: „Mi se pare normal să fie aşa”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că partidul care are cele mai multe mandate în Parlament are şansa să dea premierul unui viitor guvern, transmite Agerpres. Declarația sa vine în condițiile în care, după mai multe…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.