PwC Talks: Care sunt domeniile vizate de controalele ITM în 2025? Ce trebuie să știe companiile - HotNews.ro

PwC Talks: Care sunt domeniile vizate de controalele ITM în 2025? Ce trebuie să știe companiile - HotNews.ro
📅 2025-01-10

Respectarea legislației și îmbunătățirea condițiilor de muncă, identificarea muncii nedeclarate sau subdeclarate, verificarea respectării prevederilor privind încadrarea în muncă a străinilor pe teritoriul României, siguranța și sănătatea în muncă (SSM), obligativitatea inițierii negocierii colective, egalitatea de șanse și tratament se vor afla pe agenda Inspecției Muncii și vor face obiectul controalelor în 2025. Aflați mai multe despre campaniile de verificare ale ITMde la Oana Munteanu, Director PwC România, Sonia Bălănescu, Avocat senior coordonator D&B David și Baias, și Alexandra Gașpar, Senior Manager PwC România, într-un nou episod PwC Talks pe care îl puteți urmări aici.

Câteva declarații din acest episod:

Inspecția muncii are o agendă complexă, cu accent pe respectarea legislației și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă. Vorbim de continuarea unor campanii mai vechi care vizează identificarea muncii nedeclarate sau subdeclarate în sectoare precum construcții, case de noroc și pariuri, hoteluri, restaurante. De fapt, sunt domenii vulnerabile și de obicei sunt controale împreună cu ANAF.

Este un focus major și pe zona de SSM (siguranța și sănătatea în muncă). ITM argumentează că, deși în ultimii ani, avem tot mai mulți furnizori externi în zona asta, rata accidentelor de muncă este în continuare la un nivel ridicat și impune o atenție sporită. Elementul de noutate este zona întreprinderilor mici care au resurse limitate și unde riscurile nu sunt cunoscute sau nu sunt evaluate corect, iar protecția salariaților și securitatea lor nu sunt întotdeauna tratate cu aceeași prioritate de către  angajatori.

Un alt domeniu vizat de controale este reprezentat de obligativitatea inițierii negocierii colective. Obligația nu constă în încheierea efectivă a contractului colectiv de muncă, ci aceea de a iniția, de a invita practic partenerul social, fie reprezentanții angajaților, fie sindicatul, la negociere. În ipoteza în care la nivelul companiei nu există reprezentanți sau sindicat, acest aspect nu anulează obligația angajatorului de a iniția negocierea colectivă. El trebuie să transmită o invitație către angajați, prin care îi informează cu privire la existența acestei obligații de negociere și, respectiv, cu privire la posibilitatea de a-și alege reprezentanți sau de a se organiza într-un sindicat, tocmai pentru a putea participa la procesul de negociere. În ipoteza unui control, ITM-ul verifică dacă angajatorul a informat angajații cu privire la această posibilitate. Nu există un termen legal, însă, în practică am observat că o dată pe an e suficient.  Amenda este între 15.000 și 20.000 de lei, nu e foarte mare, dar pentru întreprinderile mici s-ar putea să conteze. Se pune tot mai mult accent pe acest subiect al dialogului social real cu salariații și cam toată legislația care va urma în zona dreptului muncii va integra acest cadru. Am observat că și angajații au început să fie tot mai interesați în a-și cunoaște mai bine drepturile.

Și egalitatea de șanse și tratament este un element pe care inspectorii îl vor avea în vedere în activitatea de control. Contextul legislativ din România, chiar dacă avem multe acte normative, multe prevederi, nu este unul suficient de matur. De aceea este foarte important ca în regulamentul intern să existe prevederi care interzic discriminarea, care instituie respectarea principiului privind egalitatea de șanse și tratament între femei și bărbați. La fel, mai este o obligație să fie reglementate sancțiuni disciplinare specifice pentru abaterile disciplinare care constau în încălcarea prevederilor acestora referitoare la egalitatea de șanse.

Articol susținut de PwC România

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Ucraina primește de la UE prima tranșă din împrumutul garantat cu din activele rusești înghețate

Ucraina a primit vineri din partea Uniunii Europene o primă tranșă, de 3 miliarde de euro, dintr-un pachet de împrumut convenit în cadrul G7 și care însumează circa 50 de miliarde de dolari, transmite agenția…

Listă: Clarificări ANAF privind veniturile din activități independente

Doi angajați din cadrul ANAF au răspuns, vineri, într-un seminar online, la întrebările persoanelor fizice care au realizat venituri din activități independente în 2024, pe care vor trebui să le declare în 2025. StartupCafe.ro a…

Două cadavre descoperite de polițiști în păduri din jurul Bucureștilor. Una dintre victime a fost împușcată

Polițiștii și procurorii din Ilfov au deschis, vineri, două dosare penale pentru ucidere din culpă, după ce au fost descoperite două cadavre, unul într-o pădure din Mogoșoaia, celălalt la marginea unei păduri din Bragadiru, informează…

CNA cere protejarea jurnaliștilor, după incidentele de la mitingul pro-Georgescu. „Ministerul de Interne să anunțe ce va face în privința prevenției, este clar că acest tip de comportament va continua”

Valentin Jucan, vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), cere o mai bună protejare a jurnaliștilor de către autorități, după ce la protestul susținătorilor lui Călin Georgescu au fost mai multe episoade de violență la adresa…

VIDEO O nouă scurgere de păcură în Marea Neagră. Autoritățile ruse au trimis cinci nave în zonă

Autorităţile ruse au anunţat vineri detectarea unei noi scurgeri de păcură dintr-unul din cele două petroliere naufragiate la jumătatea lunii decembrie în strâmtoarea Kerci, care au provocat o contaminare extinsă cu păcură în Marea Neagră…

Ministrul Educației, despre salariile profesorilor: „Trebuie să reflecte respectul pe care noi îl dăm profesorului în societate şi educaţiei” / În ce condiții se vor acorda bonusuri și premii

Noul ministru al Educaţiei, Daniel David, a declarat vineri, în prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului, că salariul de bază în educaţie trebuie să reflecte „respectul pe care noi îl dăm profesorului…

Bulgaria: Fostul premier pro-european Kiril Petkov, inculpat pentru abuz de putere. În timpul mandatului său, Boiko Borisov a fost arestat pentru corupție

Fostul premier bulgar liberal și pro-european Kiril Petkov a fost inculpat vineri pentru abuz de putere, parchetul acuzându-l că a orchestrat în martie 2022, fără motiv valabil, arestarea mediatizată pentru corupție a adversarului său conservator…

SuperLiga: Oțelul Galați anunță încă o plecare importantă: „Îndrăgitul fotbalist a semnat rezilierea”

Clubul Oțelul a anunțat vineri că mijlocașul central Diego Zivulic (32 de ani) și-a reziliat contractul cu gruparea gălățeană. Venit la Galați la începutul anului 2023, când echipa încă juca în Liga 2, Zivulic a…

Acționarul majoritar al complexului Therme din Balotești intră pe piața românească incipientă a centralelor „virtuale” de energie

O firmă locală controlată de Therme Group RTG AG, compania austriacă ce este acționar majoritar indirect și la Therme Nord, proprietarul și operatorul complexului omonim de wellness cu apă geotermală din Balotești, unul dintre cele…

Donald Trump scapă fără sancțiuni în dosarul plăților făcute către actrița porno Stormy Daniel. Judecătorul l-a găsit vinovat dar nu impune o pedeapsă: „Singura sentință legală, fără să încalce cea mai înaltă funcție în stat”

Judecătorul Juan Merchan a pronunțat o sentință de „unconditional discharge”, un tip de pedeapsă impusă de o instanță în SUA prin care nu se aplică nicio pedeapsă. Mai exact, instanța constată că a fost comisă…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.