Mii de oameni au protestat în capitala Turciei, Ankara, cerând o majorare mai consistentă a salariului minim și demisia guvernului, informează Reuters. Protestele au apărut după ce guvernul turc a anunțat o majorare a salariului minim sub nivelul inflației.
Guvernul anunțase că salariul minim net în 2025 va fi de 22.104 lire turcești (630 de dolari), o creștere de 30% față de anul în curs. Cabinetul de la Ankara susține că nivelul este fixat astfel încât să fie menținută disciplina fiscală și să poată fi continuată combaterea inflației.
Sindicatele solicitaseră o majorare mult mai consistentă, de 45% pentru compensarea nivelului inflației din acest an, la care să se adauge încă 20% pentru creșterea nivelului de trai.
Protestul a fost organizat de CHP, principalul partid de opoziție, care a afirmat că regimul președintelui Tayyip Erdogan „a pierdut contactul cu realitățile Turciei”.
„Ei spun că inflația ar crește la fel de mult cu cât crește salariul minim. Este o mare minciună. Nu a fost nico majorare a salariului minim întregul an și tot avem o inflație de 50%”, a spus Ozgur Ozel, liderul CHP, la mitingul din capitală.
Precedentele creșteri au avut loc la mijlocul anilor 2022 și 2023, din cauza inflației mari.
„Când sute de mii de oameni vă cer demisia, domnule Erdogan, nu mai puteți evita alegerile. Dacă nu mai este pâine, ar trebui să fie alegeri”, a mai spus Ozel.
Următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare ar trebui să aibă loc în 2028.
Vorbins la o reuniune a partidului său AK la Bursa, Erdogan a spus că majorarea salariului minim a fost determinată de factori precum inflația și șomajul. De asemenea, ministrul de Finanțe Mehmet Simsek a susținută că stabilitatea prețurilor este o condiție preliminară pentru creșterea puterii de cumpărare.
În jur de 9.000.000 de angajați vor beneficia de creșterea salariului minim anunțată.