Procurorii ruși au solicitat condamnarea a trei avocați care l-au reprezentat pe Aleksei Navalnîi, fostul lider al opoziției mort în închisoare, la peste cinci ani de închisoare fiecare, aceștia fiind acuzați de „extremism”, scrie marți publicația independentă Novaia Gazeta.
Vadim Kobzev, Alexei Liptser și Igor Sergunin au fost arestați în octombrie 2023, sub acuzația că l-au ajutat pe Navalnîi să-și continue activitatea politică din spatele gratiilor, transmițând mesaje între acesta și apropiații săi, notează The Moscow Times.
Sergunin a pledat vinovat, în timp ce Kobzev și Liptser au respins acuzațiile, în cadrul unei audieri preliminare. Judecătorul care se ocupă de acest proces, desfășurat în regiunea Vladimir, aflată la est de Moscova, a decis ulterior ca audierile să se desfășoare cu ușile închise.
Potrivit Novaia Gazeta, procurorii regionali au solicitat judecătorului să îl condamne pe Kobzev la 5 ani și 11 luni într-o colonie penitenciară de securitate medie. De asemenea, au solicitat o pedeapsă de 5 ani și 10 luni de închisoare pentru Litser și o condamnare de 5 ani și 6 luni pentru Sergunin.
Procurorii au mai cerut instanței să le interzică lui Kobzev, Lipster și Sergunin să furnizeze servicii juridice timp de cinci ani. Novaia Gazeta nu precizează când este programată pronunțarea verdictului de către tribunalul districtului Petushinsky.
Pe lângă cei trei avocați, patru jurnaliști ruși independenți sunt judecați pentru „extremism” în legătură cu presupusa lor activitate pentru echipa lui Navalnîi.
Autoritățile ruse au interzis organizațiile politice și de activiști ale lui Navalnîi, inclusiv Fundația Anticorupție, desemnându-le drept „extremiste” în 2021, ceea ce înseamnă că angajații, voluntarii și susținătorii acestora riscă să fie urmăriți penal.
Navalnîi, care ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru „extremism”, a murit în circumstanțe neclare la vârsta de 47 de ani într-o închisoare din Arctica, în luna februarie.
Susținătorii acestuia au acuzat autoritățile de uciderea lui Navalnîi, în timp ce anchetatorii au susținut că nu au existat semne de crimă în cazul morții lui.
Publicațiile independente de investigație au scris între timp că au obținut documente care arată că raportul privind moartea lui Navalnîi a fost în mare parte modificat.