Un grup de activiști a folosit recent baza de date privind granturile de la prestigioasa universitate americană Massachusetts Institute of Technology (MIT) pentru a dezvălui legăturile instituției cu programele militare ale Israelului. Drept urmare, universitatea a închis baza de date, relatează site-ul tech Gizmodo.
„MIT pentru Palestina”, o organizație de studenți și cercetători care s-au opus acțiunilor militare ale Israelului în Fâșia Gaza, a publicat recent o broșură intitulată „Știința MIT pentru Genocid”, în care detaliază diversele legături ale universității americane cu Ministerul Apărării din Israel.
Broșura susține că Israelul a investit până la 3,7 milioane de dolari în universitate pentru a finanța cercetări în diferite inițiative privind aplicații militare. Site-ul de investigații The Intercept arată că printre aceste proiecte se numără „parteneriate pentru cercetarea supravegherii subacvatice, detectării rachetelor și algoritmilor pentru drone”.
Sursa citată evidențiază legături strânse între MIT și contractori israelieni din domeniul apărării, inclusiv cu o companie care produce majoritatea dronelor letale ale Israelului.
Rich Solomon, un doctorand al MIT și membru al „MIT pentru Palestina”, a declarat pentru The Intercept că baza de date a fost închisă de conducerea universității după ce aceasta și-a dat seama că informațiile sunt folosite de activiști.
„MIT a desfășurat o campanie susținută și organizată de dezinformare și propagandă pentru a reduce la tăcere și suprima aceste informații”, acuză Solomon.
Purtătoarea de cuvânt a MIT, Sarah McDonnell, a refuzat să comenteze acuzațiile.
„Respectăm faptul că există o varietate de opinii în cadrul acelui grup pe numeroase subiecte, iar, ca practică generală, biroul nostru nu comentează în presă opiniile individuale liber exprimate ale anumitor studenți sau absolvenți”, a spus aceasta într-un comunicat remis presei.
„MIT și conducerea sa sunt dedicate promovării bunăstării studenților, protejării libertății de exprimare și răspunderii în fața încălcărilor politicilor după cum este adecvat”, a adăugat ea.
Potrivit unui raport al ONU, peste 40.000 de palestinieni au fost uciși ca urmare a asaltului Israelului asupra Gazei, majoritatea fiind femei și copii, ca răspuns la atacul fără precedent lansat de Hamas împotriva teritoriului israelian pe 7 octombrie 2023.
Unele estimări sugerează însă că numărul morților este mult mai mare. Un studiu publicat în revista The Lancet anul trecut susține că bilanțul victimelor ar putea depăși cu mult 100.000 din cauza distrugerii spitalelor și locuințelor, de natură să provoace morți cauzate de boli, foamete și expunere la intemperii.
Armistițiul dintre Israel și Hamas a intrat în vigoare pe 19 ianuarie, după mai bine de un an de lupte.