„Dacă păţeşte ceva copilul meu îl caut şi-l omor pe al tău”. O pediatră de la un spital județean a explicat de ce ea și alți medici au renunțat să lucreze la UPU - HotNews.ro

„Dacă păţeşte ceva copilul meu îl caut şi-l omor pe al tău”. O pediatră de la un spital județean a explicat de ce ea și
📅 2025-01-26

Dr. Elena Moldovan, pediatră la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava a spus că nu va mai lucra în Unitatea de Primiri Urgenţe din cauza agresivităţii unora dintre cei care îi însoţesc pe pacienţi şi a supraaglomerării UPU, ea urmând să se mute pe Secția de pediatrie a unității sanitare.

Elena Moldovan a declarat pentru News.ro că spitalul va rămâne probabil de la începutul lunii februarie fără gardă pe pediatrie pentru că nu vor mai fi suficienţi medici.

„Nu mi-este frică să mă întorc la puşcărie”, mi-a spus un părinte

„Au fost situaţii în care aparţinătorii, din cauza timpului de aşteptare, au intrat foarte violenţi verbal şi limbajul corpului extrem de violent sau chiar ameninţări, ameninţări inclusiv de tipul „Nu mi-este frică să mă întorc la puşcărie”, aşa mi s-a spus de către un părinte, „Dacă păţeşte ceva copilul meu îl caut şi-l omor pe al tău”.

„Am fost ameninţată de cineva că vine cu toporul, nu a venit cu toporul, era un copil cu o plagă, s-a mediatizat atunci destul de mult, era o plagă minoră, între timp eu aveam un copil zdrobit de un copac, şi nu mai avea răbdare şi a venit peste noi cu ameninţări, au fost situaţii în care a trebuit să mă întorc cu spatele pentru că a venit cu pumnul asupra noastră şi a trebuit să mă întorc ca să nu-mi dea în faţă, au fost situaţii în care ni s-au smuls din mână materialele sanitare, branule, perfuzii, perfuzoare, pentru că voiam să recoltăm copilului sau plângea copilul în timpul perfuziei. Mai mulţi aparţinători au spus că vin cu toporul”, a relatat medicul.

Mulți medici pleacă din cauza agresivității aparținătorilor și aglomerației

Medici care au decis să demisioneze, să nu mai lucreze în urgenţă din cauza numărului mare de pacienţi care nu sunt întotdeauna o urgenţă, dar şi din cauza agresivităţii unora dintre aparţinători, spune dr. Moldovan.

„Per total, la noi au plecat 7 medici prin demisie în ultimii 5 ani, din urgenţă. Principala cauză este prezentarea abuzivă în urgenţă, foarte mulţi copii şi agresivitatea aparţinătorilor. Rămânem fără linie de gardă în curând din cauza faptului că pacienţii sunt foarte, foarte agresivi. Eu plec cu 1 februarie, eu am să merg pe secţie, dar colegii mei au plecat în privat. Eu urmează mă mut de pe secţia UPU-SMURD în compartimentul de pediatrie, urmează să plec în Secţia de pediatrie.

Cel mai probabil rămânem fără gardă pe pediatrie din 3 februarie, pentru că rămân doar trei medici şi linie de gardă se face cu minimum 5 medici.

Nu există gardă în care să nu fie cel puţin o dată agresat medicul, verbal măcar. Nu există nicio gardă în care să nu fim ameninţaţi, s-a pus pază, s-a pus un buton astfel încât să nu se poată intra în sala de consultaţie – uşa să funcţioneze doar din interior, iar pentru acces din afară doar la cerere – trag de uşă până ce nu mai merge sistemul acela, trag de uşă până ce se dechide şi se blochează sistemul.

Cel mai grav caz a fost când a venit cu pumnul asupra mea şi m-am întors, era la 30 de centimetri de mine, cu pumnul îndreptat spre mine. În fiecare zi suntem înjuraţi, în fiecare zi suntem ameninţaţi, un motiv foarte mare pentru care plecăm”, a precizat Dr. Moldovan.

Există o lege care protejează personalul medical, dar aplicarea e greoaie

Există o lege care apără personalul medical de agresiunile verbale sau fizice ale aparţinătorilor, dar este greoaie, spune Dr. Moldovan. Procedurile ar trebui simplificate, a adăugat. Mulţi medici şi asistente şi-au retras plângerile tocmai din acest motiv.

„Ar trebui să fie legislaţia în vigoare aplicată, pentru că este o lege din 2006 (n.r. – Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii) care apără personalul medical în funcţiune, dar ea este foarte greoi aplicată, noi când sunăm la poliţie, poliţia ne întreabă şi ce trebuie să fac. Vin şi, ca să se întâmple ceva, ar trebui foarte mult din timpul medicului să fie afectat, ar trebui procedura mult simplificată. Vine poliţia, ar trebui să ia declaraţiile, să înceapă o anchetă şi să nu mai tot cheme medicul, să nu trebuiască medicul să-l dea în judecată pentru agresiune, ca persoană fizică. Ar trebui să ia incidentul pur şi simplu şi să ancheteze incidentul, nu să poarte medicul pe drumuri.

Am mai avut situaţii în care am depus plângeri, le-am retras pentru că este foarte greoi, după aia trebuie să mă duc eu de nenumărate ori la poliţie ca să se întâmple ceva ulterior, am retras plângerile, e descurajant.

Nu s-au soluţionat cazurile pentru că toată lumea, şi asistenţii, pentru că şi ei sunt în aceeaşi situaţie, şi-a retras plângerile din cauza procedeului extrem de greoi. Ar trebui măcar amenzi să le dea, ar trebui descurajat legal”, a precizat medicul.

Mulţi dintre aparţinători nu înţeleg că medicii trebuie să se ocupe cu prioritate de cazurile foare grave şi că acest lucru poate însemna timp mai lung de aşteptare pentru cazurile mai uşoare. Este un sistem care permite abuzul în urgenţă, spune medicul, aducând în atenţie şi birocraţia excesivă.

Oricine se prezintă la UPU trebuie consultat

„Am ajuns în situaţia asta pentru că nu se iau măsuri concrete de protejare a medicilor şi apărare a cadrelor medicale în funcţiune. Dacă s-ar fi întâmplat asta în orice altă instituţie a statului, în timpul unui exerciţiu al pompierilor, unul dintre aparţinători căruia vii să-i salvezi casa să intervină, s-ar fi lăsat cu amenzi sau cu încarcerare. Dacă s-ar fi întâmplat în timp ce un poliţist era în acţiune, la fel. Noi suntem nişte oameni care vrem să salvăm nişte vieţi. Sunt aparţinători care nu înţeleg că eu aveam de exemplu un copil în comă şi intrau peste noi că alt copil are febră.

E un sistem care permite abuzul în urgenţă, nu ai voie să nu faci foaie la orice pacient dacă unul spune că a venit pentru interpretat analize trebuie să-i faci foaie, pentru că există bifa de consult pe foaia de urgenţă.

Orice pacient se prezintă la UPU trebuie consultat chiar dacă are o problemă de acum 25 de ani, chiar dacă are o problemă de patru săptămâni, trebuie consultat cu atenţie, mănâncă foarte mult timp din timpul medicilor şi al asistenţilor astfel încât se creează timpi de aşteptare foarte mari, care creează revoltă.

Foarte puţini sunt cei nemulţumiţi de serviciul medical, de actul medical în sine, sunt foarte nemulţumiţi şi agresivitatea se stârneşte exclusiv din timpul de aşteptare”, a declarat medicul.

Salariul este motivant, dar „nu vrea nimeni să lucreze în urgență”

„Vin foarte mulţi, noi la spitalul judeţean suntem câte un singur medic de gardă, sunt peste 670.000 de oameni cu un scor de natalitate pozitiv, Suceava şi Bucureştiul sunt singurele cu scor de natalitate pozitiv, noi avem foarte mulţi copii şi la un singur medic.

Nu vin. Am sunat pe absolut toţi colegii, nu vrea nimeni să lucreze în urgenţă, salariul este motivant, nu vrea nimeni, de aici se pleacă. Nu că nu s-au scos posturi la concurs, este foarte important de subliniat, nu vin, preferă să lucreze la jumătate din bani doar să nu vină acolo”, a explicat pentru News.ro Dr. Elena Moldovan.

Colegiul Medicilor: Agresarea personalului medical, complet inacceptabilă

Agresiunea verbală şi fizică asupra personalului medical este complet inacceptabilă şi trebuie să fie combătută ferm, spune Prof. Univ Dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din România, precizând că respectul trebuie să fie unul reciproc medic – pacient. Pacienţii aflaţi în suferinţă trebuie să primească tratament şi îngrijire adecvată, mai spune medicul.

„Este fundamental ca legat de relaţia medic – pacient să se promoveze şi să funcţioneze un climat de respect şi colaborare, bazat pe încredere, comunicare şi respect reciproc. Medicul trebuie să fie un partener de încredere pentru pacient, iar violenţa de orice fel nu trebuie să se întâmple. În orice societate civilizată, respectul şi empatia sunt fundamentale pentru buna funcţionare a relaţiilor interumane, iar în domeniul medical, cu atât mai mult.

Sănătatea este cea mai importantă componentă din viaţa unui om, iar cei care s-au pregătit pentru a o proteja – medicii şi personalul medical – merită respectul semenilor lor, cum, bineînţeles, şi pacientul, şi omul aflat în suferinţă merită respectul medicilor, tratamentul profesionist şi îngrijirea adecvată.

Împreună, medici, pacienţi – toţi cetăţeni, ca parte din societate – putem crea în sănătate, un cadru sigur, bazat pe respect, în care fiecare profesionist din domeniul sănătăţii să poată să-şi desfăşoare activitatea profesionist, dar fără teama de agresiune, bineînţeles oferind respect la rândul său şi respectându-şi fişa postului”, a explicat preşedintele CMR.

Medicul nu este responsabil de tot ceea ce nu funcţionează în sistem, explică Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, incluzând aici şi orele de aşteptare pentru pacienţi şi aparţinătorii acestora. Legislaţia existentă în acest moment trebuie respectată, mai spune preşedintele CMR

Ce prevede Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii:

ART. 652 (1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Lovirea sau orice acte de violenţă săvârşite împotriva persoanelor prevăzute la alin. (1), aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. (3) Vătămarea corporală săvârşită împotriva persoanelor prevăzute la alin. (1), aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani. (4) Vătămarea corporală gravă săvârşită împotriva persoanelor prevăzute la alin. (1), aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Ce spune despre furtul din Olanda Raluca Turcan, care era ministră a culturii când s-au trimis piesele din tezaurul dacic

Fosta ministră a culturii Raluca Turcan, în al cărei mandat a fost organzată expoziţia de obiecte dacice de la Muzeul Drents, de unde sâmbătă au fost furate Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei…

„Dacă păţeşte ceva copilul meu îl caut şi-l omor pe al tău”. O pediatră de la un spital județean a explicat de ce ea și alți medici au renunțat să lucreze la UPU

Dr. Elena Moldovan, pediatră la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava a spus că nu va mai lucra în Unitatea de Primiri Urgenţe din cauza agresivităţii unora dintre cei care îi însoţesc pe pacienţi şi…

Un nou record de intervenții în istoria Salvamont într-o singură zi. Peste 140 de oameni au ajuns la spital

Salvamontiștii anunţă că au înregistrat „un nou record nedorit” pentru istoria Salvamont Romania, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 187 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă. „Un nou RECORD, nedorit, pentru…

Tragerile LOTO de duminică, 26 ianuarie 2025. Report cumulat la Noroc de peste 2,39 milioane de euro

Duminică, 26 ianuarie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 23 ianuarie, Loteria Română a acordat peste 15.800 de câștiguri în…

Serialul „Dexter” original revine cu un anunț spectaculos / Marile nume refuzate pentru un Oscar în 2025 / „Doom: The Dark Ages” are o dată de lansare

Serialul „Dexter” original revine cu un anunț spectaculos A jucat în filme ca Mad Dog and Glory, Pulp Fiction, Gattaca, Kill Bill sau Nymphomaniac, iar acum va juca și în Dexter: Resurrection, serialul care va…

Trump propune mutarea palestinienilor din Fâşia Gaza în Egipt şi Iordania: „Doar vom face curăţenie acolo”

Preşedintele american Donald Trump a declarat, sâmbătă, că Iordania şi Egiptul ar trebui să primească mai mulţi palestinieni strămutaţi din Fâşia Gaza, unde asaltul militar al Israelului a provocat o criză umanitară, relatează Reuters. Donald…

Prestigioasa universitate MIT a închis o bază de date care a dezvăluit legăturile sale cu programe militare ale Israelului

Un grup de activiști a folosit recent baza de date privind granturile de la prestigioasa universitate americană Massachusetts Institute of Technology (MIT) pentru a dezvălui legăturile instituției cu programele militare ale Israelului. Drept urmare, universitatea…

SUA nu mai eliberează paşapoarte cu genul „X” pentru persoanele care se identifică non-binare

Statele Unite au încetat să mai elibereze paşapoarte cu genul „X” persoanelor care se identifică ca fiind non-binare, în urma unui ordin executiv emis de preşedintele Donald Trump în prima sa zi de mandat. Astfel,…

LIVE Război în Ucraina, ziua 1068: Trump poate pune capăt războiului, dar numai dacă include Kievul în discuții, spune Zelenski / Alegeri în Belarus, unde Lukașenko e pe cale să obțină al șaptelea mandat de președinte

Președintele american Donald Trump și-ar putea îndeplini promisiunea de a pune capăt războiului din Ucraina, dar numai dacă va include Kievul în discuții, a declarat Volodimir Zelenski. El a spus că termenii oricărui acord care…

Gigant deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală cumpără în România primul său mall. Cea mai mare tranzacție din ultimii 5 ani ce a implicat vânzarea integrală a unui mall

Grupul imobiliar M Core, al cărui principal acționar este magnatul imobiliar britanic Caspar MacDonald-Hall, cu legături strânse cu Familia Regală, a achizițioat mall-ul Shopping City Suceava, informație anunțată în exclusivitate de Profit.ro anterior. Citește mai mult…

Good News

Only good and positive news.