Într-un interviu cu actorul Viaceslav Manuciarov publicat luna trecută, redactorul-șef al Russia Today, Margarita Simonyan (foto), a sugerat o soluție la invazia din Ucraina pe care a considerat-o „realistă” și „acceptabilă”, scrie site-ul rusesc independent Meduza. Acum, un val de critici s-a abătut asupra ei.
Mai exact, ea a imaginat un scenariu în care Rusia păstrează tot teritoriul ucrainean pe care îl poate ocupa până la semnarea încetării focului. „Compromisul” lui Simonyan și alte detalii ale propunerii sale se bazează pe negocieri între Kremlin și următoarea administrație Trump (excluzând Ucraina și alte state europene), scrie sursa citată.
Cu mai puțin de o săptămână înainte de inaugurarea celui de-al doilea mandat al lui Trump, clipuri din interviul lui Simonyan au început să circule din nou pe rețelele de socializare, provocând din nou critici furibunde din partea unor experți ruși. Așa s-a ajuns în situația în care șefa televiziunii considerate ca portovocea propagandei rusești să fie acuzată că „admiră Occidentul”.
„Fără îndoială, aceasta include păstrarea teritoriilor consacrate în Constituția Rusiei – noile noastre regiuni”, i-a spus Simonyan lui Manuciarov în decembrie 2024. „Ne oprim la linia de contact. Tot ce se află de această parte a liniei de contact este al nostru; tot ce se află de cealaltă parte nu este. Ar fi creată un fel de zonă tampon, așa cum se întâmplă adesea în zonele de conflict”.
Ea a mai spus că Moscova ar avea nevoie de anumite garanții că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO, deși a adăugat rapid că „nimeni nu crede niciodată în garanții”. „Măcar să fie pe hârtie”, a încheiat ea. Cu toate acestea, Simonyan a refuzat să spună dacă promisiunea de neaderare la NATO ar trebui să fie pentru 20 de ani sau pentru totdeauna.
Ea a mai spus că Rusia ar trebui să asigure „denazificarea” Ucrainei, pe care a descris-o ca fiind „garanții că Ucraina nu va întreprinde acțiuni agresive împotriva Rusiei și nu va oprima populația vorbitoare de limbă rusă de acolo”.
Când Manuciarov și-a exprimat surprinderea că Simonyan nu a revendicat regiunea Odesa (pe care trupele ruse nu au ocupat-o), șeful RT a ripostat: „Ascultați, noi nu lucrăm din vise, ci din realitate”. Ea a recunoscut apoi: „Mi-aș dori Odessa, Kiev, Harkov și toate celelalte. Cred că ceea ce este realist este ceea ce Trump și noi am putea conveni și accepta”.
Planul de pace al lui Simonyan, așa cum este el, a stârnit critici în rândul unora dintre comentatorii ruși și mai șovini, transmite Meduza.
„De ce, într-un moment în care armata noastră avansează și industria noastră de apărare ia avânt, ar trebui să abandonăm efectiv toate obiectivele declarate ale Operațiunii militare speciale [sic], principalul fiind acela de a asigura securitatea țării noastre împotriva amenințărilor provenite de pe teritoriul ucrainean? Acest lucru ar echivala cu capitularea și cu admiterea faptului că toate sacrificiile făcute au fost în zadar. […]
În istoria țării noastre, au existat cazuri repetate în care războaiele, practic deja câștigate de soldații noștri, au fost pierdute de politicieni. Cu toate acestea, problema nu este incompetența lor, ci interesele cui serveau. […]
Margarita Simonyan nu este în niciun caz o persoană privată; ea este redactorul-șef al unei întreprinderi unitare a statului federal. Faptul că ea exprimă astfel de relatări demonstrează măsura în care o facțiune a admiratorilor occidentali își păstrează influența în Rusia. Iar acest lucru este foarte îngrijorător”, a transmis un cunoscut analist militar rus, Boris Dzherelievsky. Și a fost doar una dintre vocile care au criticat „planul” șefei de la Russia Today.