Cele trei mari companii aeriene de stat din China își extind rapid rutele și capacitățile către Europa, avantajate de posibilitatea de a survola spațiul aerian rusesc, ceea ce le oferă un atu privind costurile în fața concurenților europeni, relatează Financial Times.
Evoluția are loc în condițiile în care marile companii aeriene din Europa au redus cursele directe către China. Scandinavian Airlines, Lufthansa, British Airways și Virgin Atlantic au suspendat unele rute către China continentală în 2024, invocând presiuni financiare generate de evitarea spațiului aerian rusesc.
Moscova a interzis majorității companiilor aeriene europene să utilizeze spațiul aerian rusesc în 2022, ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse după declanșarea invaziei asupra Ucrainei. Această interdicție a prelungit orele de zbor către destinațiile din Asia, inclusiv China, crescând costurile cu combustibilul.
Companiile aeriene chinezești, care nu sunt afectate de interdicția privind spațiul aerian rusesc, au profitat de situație, mărind capacitatea și oferind bilete mai ieftine, în ciuda faptului că raportează constant pierderi.
„Transportatorii europeni pur și simplu nu sunt competitivi”, afirmă David Yu, un expert în industria aviației de la New York University Shanghai, instituție de învățământ superior din China.
Capacitatea de transport a pasagerilor, măsurată în scaune disponibile per kilometru pentru cele trei mari companii aeriene chinezești intercontinentale – Air China, China Eastern și China Southern – a fost cu 18% mai mare în octombrie 2024 decât în aceeași lună din 2019, în ceea ce privește cursele între China și Europa Occidentală, arată Jason Sum, analist la DBS Bank din Singapore.
Datele Ishka, o companie de consultanță în aviație, arată la rândul lor că numărul zborurilor programate ale celor trei companii chinezești de stat către Marea Britanie, Spania și Italia a crescut între 25% și 45% în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu 2019.
Eric Lin, analist la banca UBS, afirmă că aceste companii oferă, de asemenea, prețuri mai competitive datorită avantajului de cost oferit de survolarea Rusiei. Prețurile celor trei mari companii chinezești sunt cu aproximativ 5% până la 35% mai mici decât cele ale companiilor aeriene europene pentru zboruri directe dus-întors între China și Europa Occidentală.
Companiile aeriene europene au reclamat că transportatorii chinezi au un avantaj incorect și își consolidează dominația pe rutele dintre cele două regiuni.
Companiile aeriene americane au reușit să convingă guvernul SUA să mențină un plafon strict asupra numărului de zboruri directe dus-întors către China, pentru a împiedica ca marii transportatori chinezi să își creeze un avantaj necompetitiv pe piață.
Într-o declarație, Lufthansa a afirmat că transportatorii europeni se află „într-o poziție competitivă extrem de inegală față de China”, unde companiile beneficiază de costuri mai mici, sprijin guvernamental mai mare și posibilitatea de a survola Rusia.
„Faptul că Lufthansa trebuie acum să elimine din programul său de zboruri una dintre cele mai vechi rute ale sale, Frankfurt-Beijing, arată cât de mult se schimbă echilibrul competiției internaționale”, a declarat compania într-un comunicat.