„O nouă victorie tactică pentru Putin”. Cum i s-a plâns lui Trump de atacurile ucrainenilor / Zelenski: Este evident că Rusia încearcă să câştige timp - HotNews.ro

„O nouă victorie tactică pentru Putin”. Cum i s-a plâns lui Trump de atacurile ucrainenilor / Zelenski: Este evident că
📅 2025-05-21

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a informat pe omologul său american Donald Trump – în cadrul discuţiei telefonice purtate luni după-amiază – despre „atacurile masive” ucrainene împotriva Rusiei imediat după intrarea în vigoare a unui armistiţiu decretat de Moscova, a dezvăluit marţi presei ruse consilierul Kremlinului pentru politică externă, Iuri Uşakov.

„Preşedintele nostru a subliniat importanţa recentei aniversări a Victoriei în Marele Război Patriotic (aşa cum numeşte Rusia cel de-al Doilea Război Mondial), amintind că a anunţat un armistiţiu de trei zile înainte de sărbătoare. După aceea, în primele ore ale dimineţii zilei de 7 mai, Ucraina a lansat 524 de drone şi rachete Storm Shadow asupra Rusiei, majoritatea fiind îndreptate spre Moscova. Practic, toate au fost doborâte”, a afirmat Uşakov, fost ambasador în SUA, citat de agenţia rusă TASS, notează Agerpres.

Potrivit consilierului prezidenţial, Putin i-a spus de asemenea lui Trump despre un (presupus) complot terorist dejucat în apropierea Kremlinului şi a Pieţei Roşii, înaintea paradei militare de 9 mai la care fuseseră invitaţi numeroşi lideri străini, între care preşedintele chinez Xi Jinping.

Preşedintele rus a decretat un armistiţiu de 72 de ore, de pe 8 până pe 11 mai, pentru a putea desfășura festivitățile cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste. Potrivit Kremlinului, „toate operaţiunile militare au fost suspendate în acea perioadă”.

Kievul a respins armistiţiul propus de Putin, calificându-l drept o „acţiune de PR”, propunând în schimb un armistiţiu de 30 de zile, o iniţiativă formulată anterior de însăşi administraţia preşedintelui Donald Trump.

Discuția Trump-Putin nu s-a încheiat cu niciun anunț de încetare a focului

Luni după-amiază, Putin şi Trump au vorbit la telefon mai bine de două ore, abordând în principal rezolvarea conflictului din Ucraina. Liderul rus a lăudat ulterior conversaţia sa cu preşedintele SUA, numind-o drept „constructivă”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat marţi Rusia că încearcă doar „să câştige timp”, făcând să treneze discuţiile în vederea unei încetări a focului pentru „a-şi continua” invazia în Ucraina, notează AFP.

Această discuţie, la trei zile după primele convorbiri de pace ruso-ucrainene din 2022, nu s-a încheiat cu un anunţ privind încetarea focului, aşa cum ceruseră Kievul şi aliaţii săi europeni.

În pofida absenţei vreunui progres major, Donald Trump, care presează Rusia şi Ucraina să reducă armele la tăcere, s-a lăudat că cele două părţi beligerante vor „începe imediat negocieri în vederea” unui armistiţiu.

În absenţa vreunui calendar, nu există nicio garanţie că Moscova şi Kievul vor ajunge la un acord, într-un moment în care armata rusă îşi continuă asaltul în estul Ucrainei, unde trupele ucrainene se confruntă cu nenumărate dificultăţi.

„Este evident că Rusia încearcă să câştige timp pentru a-şi continua războiul şi ocupaţia”, a denunţat marţi Zelenski, calificând condiţiile Moscovei drept „nerealiste”.

Delegaţiile rusă şi ucraineană, reunite vineri la Istanbul sub mediere turcă, au indicat că fiecare parte îşi va „prezenta” în curând „viziunea” asupra unui posibil armistiţiu, conform negociatorului rus,Vladimir Medinski.

Dar abordările celor două tabere diferă: Kievul cere o încetare a focului „necondiţionată” de 30 zile pentru a permite desfăşurarea discuţiilor de pace, în timp ce Moscova porneşte de la ideea că negocierile trebuie să aibă loc „simultan” cu luptele pe front, potrivit lui Medinski.

Zelenski „nu ştie nimic” despre niciun fel de „memorandum”

Principalele cancelarii europene, susţinătoare fidele ale Kievului, ameninţă Rusia cu sancţiuni „masive” dacă nu va exista un armistiţiu, dar Vladimir Putin respinge această cerere, considerând că acest lucru ar oferi armatei ucrainene timp să se reînarmeze cu ajutor militar occidental.

În ceea ce în acest stadiu pare să fie un impas diplomatic, Donald Trump susţinea luni că „s-au făcut progrese”, conform AFP.

Putin a fost însă mai prudent, calificând convorbirea drept „utilă” şi apreciind că discuţiile cu Ucraina sunt „pe drumul cel bun”.

Într-o scurtă declaraţie de presă, el a spus că Rusia este pregătită să lucreze cu Ucraina la un „memorandum”, o etapă prealabilă înaintea unui „posibil tratat de pace”, subliniind nevoia „găsirii unor compromisuri”.

Or, Volodimir Zelenski a declarat luni seara că „nu ştie nimic” despre niciun fel de „memorandum”, precizând totuşi că este gata să studieze oferta rusă.

De când a ordonat armatei sale să invadeze Ucraina pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin şi-a menţinut revendicările maximaliste, în special ca Ucraina să renunţe la aderarea la NATO şi la cele patru regiuni ale sale controlate parţial de Rusia (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), pe lângă Crimeea, anexată în 2014.

Ucraina respinge cu fermitate aceste cereri şi cere ca armata rusă, care ocupă aproape 20% din teritoriul său, să se retragă. Ceea ce Moscova nu intenţionează să facă.

Pentru a evita o nouă invazie rusă în viitor, Kievul cere de asemenea „garanţii de securitate” solide, în special din partea SUA, principalul său susţinător de peste trei ani.

„Aceasta este o nouă victorie tactică pentru Putin”

În faţa unei eventuale dezangajări din partea SUA, europenii au adoptat oficial marţi al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

Şefa diplomaţiei UE, Kaja Kallas, a declarat că speră la o „reacţie puternică” din partea Washingtonului dacă Moscova îşi menţine actuala poziţie, în timp ce ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a apreciat că discuţia Trump-Putin a arătat că preşedintele rus „nu este pregătit” să facă concesii.

„Politicienii occidentali şi media depun eforturi titanice pentru a face să eşueze dialogul constructiv” între Rusia şi SUA, a denunţat trimisul lui Vladimir Putin pentru afaceri economice internaţionale, Kirill Dmitriev.

„Aceasta este o nouă victorie tactică pentru Putin”, apreciază într-o declaraţie pentru AFP politologul independent Konstantin Kalacev, potrivit căruia statu quo-ul actual va da „timp” armatei ruse, care „speră să încheie înfrângerea trupelor ucrainene în această vară”.

La rândul său, China, cel mai apropiat partener al Kremlinului, şi-a exprimat marţi sprijinul pentru „dialogul direct” între Moscova şi Kiev.

Aflându-se în avantaj pe front, forţele ruse susţin că au înaintat în ultimele zile în regiunea Doneţk (est), epicentrul luptelor.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Surgical Training Institute: Locul de referință din România unde medicii din Europa învață chirurgia prezentului și a viitorului, cu simulatoare de antrenament, precum piloții de avioane

Într-o lume în care tehnologia avansează rapid, chirurgia modernă nu mai poate exista fără instruire continuă și acces la cele mai noi echipamente. Surgical Training Institute, fondat la București, în 2011 de prof. dr. Cătălin…

Evaluarea Națională. Ministrul Educației afirmă că „la un moment dat va trebui să facem schimbări”. Ce spune despre Bacalaureat

Examenul de Evaluare Națională susținut de absolvenții clasei a VIII-a ar urma să fie schimbat la un moment dat, pe modelul din Franța sau Italia, anume să fie introduse „subteste din discipline diferite”, a declarat…

Europarlamentarul AUR propus de George Simion drept înlocuitor al lui Mugur Isărescu, declarație la un post TV din Franța: „Rezultatul alegerilor e clar. Cu aproape 900.000 de voturi avans, legitimitatea președintelui ales Nicușor Dan este foarte mare”

Televiziunea France24 a găzduit marți o dezbatere de jumătate de oră despre „Surpriza  alegerilor din România”. Eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea, lidera USR Clotilde Armand și profesorul Vladimir Borțun de la Oxford au participat, prin dialoguri…

Emisia Realitatea Plus, suspendată. „Acolo nu sunt chestiuni politice, ci este vorba de răzbunare personală”, au motivat reprezentanții CNA

CNA a votat în unanimitate sancţionarea televiziunii cu 10 minute de suspendare a emisiei pentru campaniile de linşaj la adresa lui Gigi Becali, dar şi a lui Victor Ponta. Sancţiunea va fi pusă în aplicare…

Zeci de instalații interactive de New Media transformă Iașul într-o scenă deschisă, la Romanian Creative Week

Una dintre cele mai așteptate secțiuni ale Romanian Creative Week (RCW), New Media District, revine între 23 și 25 mai cu zeci de instalații vizuale și interactive ce vor transforma Iașul într-un spațiu vibrant, în…

Un grup de alpiniști a escaladat în premieră Muntele Everest folosind xenon

Patru alpiniști britanici au devenit miercuri primii care au escaladat Muntele Everest folosind gaz xenon, ceea ce i-a ajutat să economisească câteva săptămâni pe care alpiniștii le petrec de obicei pentru a se obișnui cu…

[P] Sky Airport Hotel din Cluj: confort și relaxare la doar câțiva pași de aeroport

Dacă ai de făcut o călătorie la Cluj-Napoca și cauți un loc unde să te bucuri de relaxare de înaltă calitate înainte sau după un zbor, Sky Airport Hotel este alegerea perfectă. Situat la doar 200 de metri…

Nicușor Dan anunță prioritatea principală pentru următoarele zile: „Dialogul cu partidele politice se va axa exclusiv pe identificarea soluțiilor”

Corectarea deficitului bugetar este prioritatea principală, iar dialogul cu partidele politice se va axa pe elaborarea unui plan concret de măsuri, a anunțat președintele ales Nicușor Dan într-un mesaj pe Facebook. El a catalogat drept…

Cinci din cei șapte senatori POT au demisiile pregătite, spune unul dintre ei. Cu demisiile lor, grupul din Senat s-ar dizolva automat

La Senat, pentru a forma un grup este nevoie de 7 senatori, exact câți are POT. Tot miercuri, din partidul condus de Anamaria Gavrilă au demisionat 6 din cei 20 de deputați. Senatorul Liviu Fodoca…

Alegeri prezidențiale 2025: ipocrizia marilor companii și asociații de business din România 

Știți câți bani din publicitate a încasat Context, siteul care a avut cele mai numeroase dezvăluiri jurnalistice între cele două tururi? Cât? Mai aveți o încercare. Conform datelor oficiale de la AEP, analizate de jurnalistul…

Good News

Only good and positive news.