Numărul de îmbolnăviri de gripă s-a dublat. 20% din cei care ajung la Institutul „Balș” au nevoie de internare / Când poți trata gripa acasă și care sunt simptomele pentru care ar trebui să mergi de urgență la spital - HotNews.ro

Numărul de îmbolnăviri de gripă s-a dublat. 20% din cei care ajung la Institutul „Balș” au nevoie de internare / Când po
📅 2025-01-27

Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii acute, iar „gripa ocupă un loc fruntaș”, declară, într-un dialog cu HotNews, dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și managerul interimar al Institutului „Matei Balș”. În luna ianuarie, numărul de îmbolnăviri de gripă s-a dublat, spune medicul. „Este o creștere mai mult decât evidentă.”

Pacienții cu gripă și cu alte infecții respiratorii se adresează și altor spitale, dar în mod special Institutului „Matei Balș”, care este spital de boli infecțioase. La camera de gardă de la „Balș” ajung, în fiecare zi, în jur de 250 de pacienți, atât copii, cât și adulți. „Iar multe sunt cazuri de gripă”, spune managerul spitalului.

„Este o intensitate mare și, ce mi se pare foarte important, aproximativ 20% dintre cei care se prezintă au nevoie de internare. Ceea ce înseamnă că avem nevoie de un număr de paturi totuși mare în fiecare zi. Și nu este o situație deloc simplă”, arată Adrian Marinescu.

„Funcționăm la capacitate maximă”

Cifrele de la Institutul Național de Sănătate Publică confirmă spusele lui Adrian Marinescu: în săptămâna 6 – 12 ianuarie, cea mai recent centralizată de INSP, s-au înregistrat oficial în România peste 90.800 de cazuri de infecții respiratorii – gripă, viroze și pneumonii. Cu 103,9% mai mult decât în săptămâna anterioară.

L-am întrebat pe Adrian Marinescu dacă, în aceste condiții, spitalul pe care îl conduce mai are locuri pentru pacienți: „Sigur că este o problemă. Noi funcționăm la capacitate maximă, cu toate paturile ocupate. Dar în fiecare zi avem grijă să externăm suficient de mult – sigur, mă refer la pacienții care sunt rezolvați – în așa fel încât să fie locuri pentru cei care urmează. ”

„Este un mod de a ne gospodări, dar nu este deloc simplu în această perioadă”, admite managerul Institutului „Matei Balș”.

„Gripa nu este o simplă viroză”. Simptomele care te trimit la spital

”Gripa nu este o simplă viroză”, spune Adrian Marinescu, chiar dacă „nu toate cazurile de gripă sunt însoțite de complicații și forme severe”.

„Aici depinde, pe de o parte, de pacient, care poate să aibă un sistem imunitar problematic – prin vârstă sau prin bolile cronice. Dar sunt și cazuri de oameni tineri sau care nu au, în teorie, probleme asociate și care pot face, totuși, forme severe”, avertizează el.

În ceea ce privește simptomele, există două situații, explică medicul: unele persoane vin la camera de gardă cu simptome respiratorii „clasice”: febră, tuse, dureri musculare, articulare. „Nu sunt niște simptome care să ne ducă cu gândul la o urgență medicală, în așa fel încât să vină la camera de gardă, unde sunt timpi lungi de așteptare. Aceste cazuri pot fi rezolvate împreună cu medicul de familie.”

Dar „atunci când respirația este dificilă, atunci când saturația de oxigen scade, așa cum vorbeam și în pandemie, evident că poate fi o urgență. Iar acea persoană ar trebui să ajungă la o cameră de gardă în timpul cel mai scurt”, explică Adrian Marinescu.

În plus, în momentul în care „febra înaltă persistentă după un număr de zile, evident că trebuie să faci un consult. Poate nu în miez e noapte, ca urgență, dar trebuie să faci un consult la medicul specialist.”

De asemenea, dacă vorbim despre o persoană care are peste 70 de ani, cu multe probleme de sănătate asociate, „evident că în acel caz va ajunge mai repede la spital. Sau un copil foarte mic care face febră și se deshidratează are nevoie de un consult cât mai rapid”, mai spune medicul.

Dr. Adrian Marinescu / Foto: Arhiva personală

Vaccinul – „cea mai bună metodă de prevenție”

„Cea mai bună metodă de prevenție” împotriva gripei, spune medicul Adrian Marinescu, rămâne vaccinul.

Chiar dacă vaccinarea împotriva gripei se face toamna, de regulă, managerul de la „Matei Balș” spune că nici acum, în ianuarie, nu este târziu și putem să ne vaccinăm și în acest moment: „Ar trebui să o facă toți cei care nu s-au vaccinat și toți cei care nu au făcut deja gripă în acest sezon”.

În afara vaccinului, există și reguli de igienă care ne pot proteja de gripă sau alte viroze de sezon: „Autoizolarea nu trebuie să fie obligatorie, adică impusă de cineva, dar atunci când copilul are simptome, el nu trebuie să meargă la grădiniță sau la școală. La fel, adultul, dacă are simptome, nu trebuie să meargă la locul de muncă pentru a evita transmiterea mai departe, la persoane ce riscă să facă chiar o formă mai severă”.

Și testarea este o măsură importantă, mai spune Adrian Marinescu: „Indiferent că vorbim despre testele rapide, ar trebui să știm dacă este vorba despre gripă. Gripa este acea afecțiune care te pune repede la pat, dar tratamentul antiviral poate să te ajute să te ridici din pat în 24 de ore”.

„Sezonul de gripă e departe de a se încheia. Am avut cazuri și în aprilie”

La „Matei Balș” ajung și pacienți bolnavi de COVID-19, însă aceștia sunt din ce în ce mai puțini, spune Adrian Marinescu: „Avem și cazuri de COVID, dar, în mod cert, ele sunt într-o scădere evidentă. Practic, cred că acesta va fi și trendul: cazuri puține și, foarte probabil, există și cazuri ușoare, de tip răceală banală, care nu ajung să fie tratate la spital.”

În privința gripei însă, lucrurile stau diferit, iar Adrian Marinescu estimează un număr mare de îmbolnăviri și în perioada următoare: „Aici este vorba despre transmiterea pe care o știam de la SARS-CoV2, în pată de ulei. Evident că transmiterea se face mai departe. Pe de altă parte, din experiența altor ani știm bine că sezonul de gripă este departe de a se încheia în luna ianuarie. Am avut cazuri inclusiv în luna aprilie. Este adevărat că mai puține”.

Cel mai probabil, numărul de îmbolnăviri va începe să scadă abia după lunile ianuarie și februarie, mai spune managerul de la „Matei Balș”: „Așa cum vorbeam și în pandemie, poate să fie la un moment dat un platou, apoi o scădere a numărului de cazuri. Dar încă nu suntem în acel punct. Luna ianuarie și parte din luna februarie, transmiterea va rămâne la o intensitate mare. Ulterior, ne așteptăm la un trend descendent”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Probele de evaluare a competenţelor din cadrul examenului de bacalaureat 2025 încep luni, cu proba de limba română / Mesajul ministrului Educaţiei

Probele de evaluare a competenţelor din cadrul examenului de bacalaureat 2025 încep luni cu evaluarea competenţelor lingvistice la limba română. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română urmează să aibă…

Ilie Bolojan îi răspunde lui Grindeanu pe tema concedierilor de la Senat: „Dacă nu ești pregătit, ar fi bine să nu te apuci să faci declarații”

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, i-a replicat, la Digi24, ministrului Sorin Grindeanu care susținuse că disponibilizările făcute de Bolojan la CJ Bihor au fost un eșec. Liderul PNL i-a transmis lui Grindeanu că cifrele pe care…

MAE, despre românii aflați în zona de conflict din R.D. Congo: „Situația este extrem de volatilă și periculoasă”

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că „are în atenție” situția românilor din Republica Democratică Congo, aflați în provincia în care o grupare rebelă a declanșat o ofensivă împotriva trupelor guvernamentale. MAE susține că situația este…

SuperLiga: FCSB, la egalitate de puncte cu liderul U Cluj. Victoria cu UTA, obținută dintr-un penalty controversat

FCSB se află la egalitate de puncte cu liderul Universitatea Cluj, după ce s-a impus pe terenul echipei UTA Arad, scor 1-0, în etapa cu numărul 23 din SuperLiga. Dorind să odihnească titularii obișnuiți înainte…

Donald Trump ripostează cu sancțiuni împotriva Columbiei. Disputa cu Bogota, generată de deportarea migranților

Președintele Donald Trump a anunțat că va impune măsuri de represalii împotriva Columbiei printre care taxe vamale, sancțiuni și interdicții de călătorie după ce țara sud-americană a întors din drum două avioane militare americane care…

Predoiu, precizări în cazul furtului unor piese de tezaur: „Aştept maximum de implicare de la Poliţia olandeză”

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că aşteaptă „maximum de implicare şi de priorităţi de la poliţia olandeză, în cazul furtului unor piese de tezaur dacic, precum şi o cooperare deschisă cu poliţiştii români. Predoiu…

CONFIRMARE Celebru restaurant din București – vândut

elebrul restaurant Monte Carlo, din parcul bucureștean Cișmigiu, a fost preluat de omul de afaceri Dragoș Petrescu, proprietarul grupului City Grill, confirmând informațiile anunțate anterior de Profit.ro. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost…

Două țări africane, la un pas de război. Zeci de mercenari români se află în zona de conflict / Congo reclamă la ONU invadarea teritoriului național

Ministrul congolez al Afacerilor Externe a acuzat Rwanda că a trimis noi trupe în estul Republicii Democratice Congo (RDC), gest pe care îl consideră „o declarație de război” care trebuie sancționată de către ONU, scrie…

Ultima iarnă cumplită din România. Nicio temperatură de sub -38 C nu a mai fost înregistrată în țară de atunci

Anul 1985 a fost unul dintre cei mai grei din ultimele decenii pentru români și rămâne în istorie pentru că a adus ultima iarnă cu adevărat cumplită, ce a venit „la pachet” și cu măsuri…

Jaful din Olanda: Ce știm până acum despre furtul comorilor de aur din tezaurul dacic / Ultimele informații din Olanda, reacțiile din România și toate detaliile date de Muzeul Național de Istorie despre exponatele scoase din țară

Furtul comorilor de aur din tezaurul dacic expus la un muzeu din Olanda a stârnit reacții puternice atât în Țările de Jos, cât și în România. Premierul Ciolacu a anunțat că face o celulă de…

Good News

Only good and positive news.