Cum a ajuns România să exporte gazele din Marea Neagră, deși ideea era să le folosim în țară - HotNews.ro

Cum a ajuns România să exporte gazele din Marea Neagră, deși ideea era să le folosim în țară - HotNews.ro
📅 2025-01-10

Primul contract de comercializare a gazelor din Marea Neagră vizează exportul unor cantități în Germania. Asta deși oficialii români au spus de-a lungul timpului că vor veni cu o strategie pentru a crește consumul național de gaze și a valorifica în țară resursele din Marea Neagră. Însă deocamdată nu avem unde să le folosim intern și nici nu există o strategie în acest sens.

În prezent, România își asigură întregul necesar de consum din producția internă și nu are nevoie de resurse suplimentare nici măcar în timpul iernii.

Volumul total de gaze din perimetrul Neptun Deep este estimat la circa 100 miliarde metri cubi de gaze naturale, iar producția anuală s-ar putea ridica la 8 miliarde de metri cubi.

Spre comparație, consumul de gaze al României este de circa 9-10 miliarde de metri cubi pe an, deci ar trebui să ne dublăm consumul pentru a folosi toate acele gaze în țară.

În prezent, în România nu mai există industrie mare consumatoare de gaze. Mai ard gaze doar termocentrala OMV Petrom de la Brazi, CET-urile care produc energie termică, micile fabrici care au mai rămas și populația cu centrale individuale.

Dintre cei mai mari consumatori de gaze din România, combinatele de îngrășăminte chimice din grupul InterAgro s-au închis, Azomureș funcționează din când în când, iar ArcelorMittal, Alro și Oltchim și-au redus substanțial producția.

În plus, centralele pe gaz care ar urma să fie construite la Complexul Energetic Oltenia întârzie și nici măcar nu au trecut de faza licitațiilor. Doar centrala de la Mintia ar putea să fie dată în folosință începând din 2026.

Burduja: Este nevoie urgentă de o strategie care trebuie făcută de întreg Guvernul României

În luna aprilie 2024, Burduja recunoștea într-un interviu pentru HotNews.ro că este nevoie urgentă de o strategie pentru a folosi gazele din Marea Neagră.

„E o strategie care trebuie făcută de întreg Guvernul României, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor…”, a spus Burduja.

„Trebuie făcută acum”, i-a răspuns redactorul HotNews.

„Așa este. Așa este”, a încuviințat ministrul.

Ungurii și austriecii așteaptă de mult timp să cumpere gazele din Marea Neagră. Însă iată că nemții s-au băgat în față și au încheiat primul acord de achiziție a gazelor de la OMV Petrom.

În toamna anului 2023, ministrul Burduja spunea că, potrivit Legii offshore, România are prioritate în utilizarea gazelor din Marea Neagră, însă pentru asta este nevoie de o strategie pentru a crește consumul de gaze:

„Gazul din Neptun Deep se supune legislației offshore, iar România are prima opțiune la acest gaz și aceasta este o discuție închisă, pentru a acoperi toate nevoie interne și ne vom strădui ca până în 2027 să investim și în industria de îngrășăminte, și în industria farma, să valorificăm acest gaz, nu doar să-l exportăm”, spunea Burduja pe 8 noiembrie 2023.

Lângă el la acele declarații era chiar ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, care venise în România pentru a negocia achiziția de gaze din Marea Neagră și creșterea capacității de transport din România către Ungaria.

Cu puțin timp înainte, în septembrie 2023, o delegație a austriecilor de la OMV, condusă de șeful companiei, venise la București pentru a cere modificarea legislației offshore, astfel încât gazul din Marea Neagră să poată fi exportat. Nu vom modifica nicio lege, a spus atunci premierul Marcel Ciolacu.

Însă, atâta vreme cât România nu va avea unde să folosească acele gaze, nici nu va fi nevoie de modificarea legislației ca ele să se ducă la export.

Ungurii ne-au ironizat pentru lipsa strategiei de a folosi gazele din Marea Neagră

Ungurii au pus ochii de mult timp pe gazele din Marea Neagră românească.

Unul dintre cele mai memorabile episoade este o conferință de presă organizată la București în anul 2018 de compania de gaze din Ungaria, FGSZ, unde șefii companiei au făcut declarații ironice cu privire la lipsa de strategie a României.

„Este pur şi simplu prea mult pentru necesitatea internă a ţării. Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?”, a spus Kristof Terhes, președintele FGSZ, potrivit Agerpres.

Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz, în proporții egale. Producția va începe în 2027.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, Romgaz va organiza în perioada următoare o licitație deschisă (open season – n.r.) pentru a-și vinde partea sa de gaze.

Cum și-au schimbat discursul oficialii de la București

Dacă în ultimii ani oficialii din sectorul energetic au repetat că gazele din Marea Neagră trebuie să rămână în țară, discursul lor s-a schimbat acum, odată cu semnarea primului contract de export al acestor resurse.

„Exportul face parte din planul de business al proiectului Neptun Deep și reflectă angajamentul României de a contribui la securitatea energetică europeană”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, transmis după ce au apărut informațiile despre exportul către Germania.

„Vom produce încă din primul an de exploatare o cantitate de gaze de cel puțin două ori mai mare decât consumul intern actual al României. În acest context, putem spune cu fermitate că nu există niciun pericol ca românii să rămână fără gaze naturale, iar țara noastră se află într-o poziție privilegiată de a asigura și securitatea energetică regională, inclusiv a Republicii Moldova. Mai mult, redevențele și impozitele pe gazul exportat europenilor sunt plătite în România și devin venituri la bugetul de stat al României”.

Reprezentanții ministerului nu au precizat dacă OMV Petrom a oferit întâi statului român aceste cantități de gaze, așa cum spune legea.

În schimb, reprezentanții OMV Petrom au declarat, pentru HotNews.ro, că au respectat toate reglementările legale.

„Neptun Deep progresează conform planului, începerea producției fiind estimată pentru 2027. Având în vedere magnitudinea proiectului, este uzual ca producătorii să securizeze în avans vânzarea unei părți din volumele care urmează să fie produse. Nu comentăm asupra detaliilor comerciale. Compania respectă toate reglementările legale din România”, se arată într-un răspuns remis de biroul de presă al companiei, la solicitarea HotNews.ro.

Sursa foto: Dreamstime

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Un american condamnat pentru asaltul asupra Capitoliului, arestat în Canada. Speranțele sale sunt acum legate de Trump

Un american care a fugit după ce a fost condamnat la închisoare pentru rolul său în asaltul asupra Capitoliului, la 6 ianuarie 2021, la Washington, a fost arestat în Canada, au declarat vineri autorităţile canadiene,…

Imagini cu atacatorul din New Orleans trăgând în poliţie înainte ca agenţii să îl împuşte mortal – VIDEO

Bărbatul care a ucis 14 persoane în atacul din noaptea de Anul Nou de la New Orleans, în Statele Unite, a tras în poliţie din interiorul camionetei sale, ascuns sub airbag, înainte ca agenţii să…

Relațiile dintre Paris și Alger se tensionează din cauza unui influencer. „Algeria vrea să umilească Franța”

Ministrul francez de Interne, Bruno Retailleau, a acuzat vineri Algeria că a încercat să „umilească” Franţa atunci când a refuzat să accepte un cetăţean algerian expulzat de Paris de pe teritoriul francez, relatează Politico, citat…

Ursula von der Leyen a fost internată în spital timp de o săptămână din cauza pneumoniei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost internată în spital timp de o săptămână din cauza pneumoniei, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt, clarificând pentru prima dată gravitatea bolii sale, scriu Politico.eu…

Patru tineri străini, cu vârste între 16 şi 18 ani, salvaţi de pe Jepii Mici. Erau neechipaţi corespunzător, iar în zonă e strat mare de zăpadă

Jandarmii din Buşteni au intervenit, vineri, pentru a salva patru tineri, cetăţeni străini, care încercau să ajungă la Crucea Caraiman, pe traseul Jepii Mici, dar erau neechipaţi corespunzător şi nu au mai putut înainta. „Astăzi,…

Armata israeliană admite că, „probabil”, a ucis doi locuitori dintr-un kibbutz în timpul atacului Hamas din 7 octombrie 2023

Armata israeliană a anunțat că a ucis probabil doi locuitori dintr-un kibbutz în timpul atacului Hamas din 7 octombrie 2023, concluzie trasă în urma unei anchete interne, informează AFP. Anchetatorii, care au audiat soldați și…

Moscova consideră „absurdă” recomandarea UE privind evitarea spațiului aerian rusesc

Agenția federală de aviație a Rusiei a denunțat vineri recomandarea „absurdă” a Uniunii Europene, care a avertizat cu privire la „riscurile crescute” cu care se confruntă avioanele de linie care zboară deasupra Rusiei, relatează AFP…

A fost descoperită una dintre cele mai mari fortărețe din Epoca Bronzului, însă misterele sale sunt departe de a fi elucidate

O „mega-fortăreață” veche de aproape 3.500 de ani a fost identificată la sud de Tbilisi, în Georgia, de către o echipă internațională de arheologi. Cu o suprafață de aproape 80 de hectare, fortăreața este una…

VIDEO Ninsori viscolite în zonele de munte. Care sunt recomandările drumarilor pentru șoferi

Drumarii intervin cu echipaje de deszăpezire în mai multe zone din ţară unde, vineri seară, ninge viscolit. Şoferii sunt sfătuiţi să nu plece la drum cu autoturismele nepregătite corespunzător, transmite News.ro. „Ninsori viscolite şi moderate…

SUA impun cel mai amplu pachet de sancţiuni asupra sectorului petrolier şi al gazelor din Rusia, pentru a sprijini Ucraina

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat vineri cel mai amplu pachet de sancţiuni de până acum asupra veniturilor Rusiei din petrol şi gaze, în încercarea de a oferi Ucrainei şi echipei preşedintelui ales Donald…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.