Primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că Sanador „a abuzat în modul în care a construit, într-o zonă supraaglomerată a Bucureștiului, iar acum vrea să abuzeze și mai mult”. Este prima reacție după ce ce Crin Antonescu l-a acuzat la dezbaterea de la Antena 3 că a refuzat să autorizeze construcția spitalului privat de oncologie pentru copii, în ciuda unei hotărâri a instanței, iar candidatul indepedent la prezidențiale a admis miercuri seară că a semnat în 30 aprilie avizul, cerut de Sandor în octombrie 2021
După ce a fost acuzat că ar fi împiedicat construcția unui spital oncologic pentru copii, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a subliniat problemele actuale ale sistemului de sănătate din România.
„Este incalificabil să folosești românii bolnavi de cancer ca temă electorală în alegerile prezidențiale”, a afirmat candidatul independent la alegerile prezidențiale.
Dan a subliniat că, în ultimele trei decenii, țara noastră nu a reușit să construiască niciun spital nou, iar în prezent, „s-au pierdut 750 de milioane de euro din PNRR pentru construcția de spitale”.
El a adăugat că pacienții sunt adesea nevoiți să își cumpere singuri medicamentele la care ar avea dreptul gratuit și că multe investigații sunt realizate în sistemul privat din lipsa de resurse.
Referitor la spitalul privat Sanador, Nicușor Dan a declarat: „Este o instituție medicală privată, cu medici buni, dar care a abuzat în modul în care a construit, într-o zonă supraaglomerată a Bucureștiului.”
Nicușor Dan a publicat și o proiecție a viitorului spital spunând că „acum vrea să abuzeze și mai mult, vă rog să vedeți imaginile”.
Primarul a promis că va continua să colaboreze cu autoritățile pentru a găsi o locație adecvată pentru proiectul de construcție, subliniind că „discuția juridică despre legalitatea cererii de construire este complexă”.
Nicușor Dan și-a exprimat speranța că se va găsi o soluție rezonabilă, adăugând: „Le-am transmis, încă de când au solicitat, că nu este locația potrivită.”
Crin Antonescu și Nicușor Dan au avut miercuri un nou schimb aprins de replici, în dezbaterea de la Antena 3, candidatul coaliției de guvernare acuzându-l pe primarul general al Capitalei că a întârziat nepermis de mult acordarea unei autorizații privind construirea unei clinici oncologice private pentru copii, în București.
Antonescu a spus că acea clinică avea decizie judecătorească „de doi ani”. „De câteva luni”, a răspuns Nicușor Dan, contrându-l.
„Dar e adevărat că ați semnat aprobarea chiar azi?”, a insistat Antonescu.
„Da. Asta nu înseamnă că un privat care are medici foarte buni trebuie să construiască ilegal acolo unde construiește”, a admis în cele din urmă primarul Capitalei.
Deputatul social-democrat Alexandru Rogobete, președinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a publicat în cursul nopții de miercuri spre joi, pe pagina sa de Facebook, un document despre care afirmă că este avizul pentru spitalul privat de oncologie pentru copii cu semnătura lui Nicușor Dan, chiar pe data de 30 aprilie.
Anul trecut, în iunie, Nicușor Dan a dat câteva detalii, pentru HotNews, despre situația clinicii private invocate acum de Crin Antonescu.
„Este vorba despre un proces cu Spitalul Sanador de la intersecția Calea Victoriei cu Sevastopol. Există deja o clădire care agresează foarte mult zona istorică și vor să se extindă și mai mult. Noi am refuzat să le emitem autorizația de construcție, ne-au dat în judecată și am pierdut în prima fază și acum suntem în faza de executare”, a spus, la acel moment, primarul general al Capitalei.