Ministra Culturii, Natalia Intotero, a declarat sâmbătă că autorităţile din România şi Olanda au fost mobilizate pentru a-i identifica pe cei care au furat tezaurul dacic de la Muzeul Drents din Assen. Intotero nu crede că piesele vor fi distruse pentru că în acel caz nu ar mai avea nicio valoare.
Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia au fost furate sâmbătă de la Muzeul Drents, de persoane neidentificate care au spart zidul exterior al sălii de expoziție, „prin utilizarea unui exploziv puternic”.
Natalia Intotero a declarat, într-o intervenție la Antena 3, că a aflat despre jaf sâmbătă, la ora 7.00.
„Am fost notificată de către domnul director Oberlander de la Muzeul Naţional de Istorie, dimineaţa la ora 7, să mi se aducă la cunoştinţă că a fost o explozie la muzeul respectiv şi că mai multe detalii urmează să primim de la autorităţile olandeze. L-am informat pe primul ministru, am luat legătura cu domnul ministru al Afacerilor Externe, am luat legătura cu domnul ambasador Comănescu, deci ne-am mobilizat foarte repede fiecare pe partea sa de atribuţii”, a afirmat ministra Culturii, la Antena 3.
Natalia Intotero a adăugat că a solicitat autorităţilor olandeze ca acest caz să fie tratat cu prioritate.
„Lucrăm în echipă şi ajutăm cu tot ce putem, altfel încât cei care au comis această tragedie să fie prinşi şi să ne putem recuperăm obiectele de patrimoniu intacte”, a adăgat Intotero.
De asemenea, ministra Culturii nu crede că se va ajunge la distrugerea pieselor furate din expoziţie.
„Eu cred că nu o să se ajungă la partea de a distruge aceste obiecte. Din punctul meu de vedere, nu cred că ar mai avea o asemenea însemnătate şi o valoare. Şi sper să nu se ajungă la un asemenea scenariu, dar ceea ce putem să tragem noi concluzia e faptul că aceste obiecte se aflau pe teritoriul olandez de la începutul lunii iulie şi astăzi era practic ultima zi a expoziţiei. Mâine expoziţia se finaliza şi trebuia să vină spre casă. Nu este prima expoziţie făcută de Muzeul Naţional de Istorie a României. Această expoziţie identică a fost prezentă în Lisabona, Madrid, Roma, acum în Olanda”, a explicat ministra Culturii.
Întrebată dacă se gândeşte ca România să nu mai trimită obiecte de o asemenea valoare la expoziţii internaţionale, Natalia Intotero a răspuns: „Ar trebui discuţii mai serioase cu colegii de la Muzeul Naţional de Istorie şi nu numai, şi cu ceilalţi colegi de la celelalte muzee, pentru că aici vorbim de un bun al statului român, al tuturor românilor care în momentul de faţă este gestionat prin activitatea colegilor de la Muzeul Naţional de Istorie”.
Expoziția din Olanda a fost deschisă publicului începând cu 7 iulie 2024 și urma să se închidă mâine, 26 ianuarie. Potrivit Muzeului Național de Istorie a României, în cadrul expoziției au fost expuse 673 de bunuri arheologice din metale prețioase din patrimoniul național al României și a avut un număr de peste 77.000 de vizitatori.