Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat marți în unanimitate un proiect de lege care înăsprește restricțiile privind veniturile obținute de cei desemnați de Moscova drept „agenți străini”, termen introdus în legislația rusă ca parte a represiunii Moscovei împotriva vocilor critice, relatează Reuters.
Legislația rusă impune oricărei persoane sau organizații care primește sprijin din afara Rusiei sau despre care Moscova afirmă că se află sub influență străină să se înregistreze ca „agent străin”, o etichetă care are conotații negative din epoca sovietică și care implică cerințe birocratice oneroase.
Proiectul de lege, pe care Duma l-a adoptat în a treia și ultima lectură, impune „agenților străini” să transfere toate veniturile din vânzarea sau închirierea de proprietăți și vehicule, precum și dobânzile la depozite și dividende, în conturi speciale în ruble.
De asemenea, li se cere să transfere în aceste conturi orice venituri din activități intelectuale, inclusiv opere de știință, literatură și artă, spectacole, radiodifuziune, invenții și mărci comerciale.
Persoanele în cauză vor avea din nou acces la aceste fonduri numai după ce vor fi radiate din registrul de „agenți străini” al Ministerului Justiției.
Proiectul de lege va fi înaintat acum Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului, și apoi președintelui Vladimir Putin, pentru a fi promulgat.
„Legea adoptată va interzice ticăloșilor să se îmbogățească pe seama cetățenilor și a țării pe care au trădat-o”, a scris marți pe canalul său Telegram Viacheslav Volodin, președintele Dumei.
În total, 895 de persoane și organizații sunt listate ca agenți străini de către Ministerul Justiției din Rusia, inclusiv unele voci importante care se opun lui Vladimir Putin, precum fostul oligarh Mihail Hodorkovski sau laureatul Premiului Nobel Dmitri Muratov.
În septembrie, ministrul justiției, Konstantin Chuichenko, a declarat pentru agenția de presă de stat TASS că, de la adoptarea în 2012 a primei legi a Rusiei privind agenții străini, au fost radiate de pe listă aproximativ 209 persoane.
Rusia a desfășurat o amplă campanie de reprimare a disidenței de când a izbucnit războiul din Ucraina în februarie 2022, arestând peste 20.000 de persoane pentru că s-au pronunțat împotriva războiului și a deschis dosare penale în peste 1.000 de cazuri, potrivit grupului pentru drepturile omului OVD-Info.
Mulți dintre „agenții străini” ai Rusiei trăiesc acum în străinătate. Printre alte restricții, acestora le este interzis să ocupe funcții publice în Rusia și să desfășoare campanii electorale.
Moscova susține că legea sa privind agenții străini este necesară pentru a-și menține suveranitatea în contextul în care Putin consideră că în Ucraina are loc un război prin intermediar între Rusia și Occident.
Criticii spun că legislația îi vizează în mod nedrept pe cei care se exprimă împotriva Kremlinului și a politicilor lui Putin în țară și în străinătate.
Volodin a declarat în noiembrie că Rusia lucrează, de asemenea, la o legislație care să înăsprească normele privind veniturile persoanelor care au părăsit Rusia și critică guvernul.