Comisia Europeană a inițiat marți o procedură formală împotriva TikTok pentru o presupusă încălcare a regulamentului european care obligă platforma să evalueze în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor și să intervină când au loc încălcări. Într-un comunicat de presă, instituția precizează că ancheta vizează în special alegerile prezidențiale din România din 24 noiembrie.
„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de interferență străină. Ori de câte ori suspectăm astfel de interferențe, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. În urma unor indicii serioase conform cărora actori străini au interferat în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum în detaliu dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a reușit să abordeze astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere”, a subliniat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Investigațiile Comisiei Europene se vor axa pe gestionarea riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului public, legate de următoarele domenii:
Comisia subliniază că această decizie de a deschide o investigație vine ca urmare a informațiilor primite din rapoartele declasificate ale serviciilor de informații române, precum și din rapoartele altor părți terțe. Ancheta vine, de asemenea, după analizarea rapoartelor de evaluare a riscurilor prezentate de TikTok în 2023 și 2024, răspunsurile la cererile de informații ale Comisiei și documentele interne furnizate de TikTok.
Coimisiún na Meán, coordonatorul serviciilor digitale pentru Irlanda, va supraveghea ancheta Comisiei și va contribui cu expertiza și analiza sa la caz. Irlanda este țara de reședință a TikTok în UE.
După deschiderea oficială a anchetei, Comisia va continua să adune probe, de exemplu prin trimiterea de cereri suplimentare de informații, prin desfășurarea de acțiuni de monitorizare, interviuri, inspecții și prin solicitarea accesului la algoritmi. Aceste cereri de informații pot solicita TikTok să furnizeze date și documente pe care a fost obligată să le păstreze în temeiul ordinului impus de Comisie pe 5 decembrie.
La 5 decembrie 2024, Comisia a emis un ordin de reținere pentru TikTok, ordonând platformei să înghețe și să păstreze datele referitoare la riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea reprezenta pentru procesele electorale și discursul public în UE. Acest ordin de reținere se referă la alegerile naționale din Uniunea Europeană din perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
Deschiderea procedurii oficiale împuternicește Comisia să ia măsuri de executare suplimentare, cum ar fi măsuri provizorii și decizii de neconformitate. De asemenea, Comisia este împuternicită să accepte orice angajament luat de TikTok de a remedia aspectele care fac obiectul procedurii.
Durata unei investigații aprofundate depinde de mai mulți factori, printre care complexitatea cazului, măsura în care compania în cauză cooperează cu Comisia și exercitarea dreptului la apărare.
În plus, deschiderea procedurii formale nu aduce atingere niciunei alte proceduri pe care Comisia poate decide să o inițieze în temeiul altor dispoziții ale regulamentelor europene.
Aceasta este a treia investigație pe care Comisia a lansat-o împotriva TikTok privind încălcarea regulamentelor europene.
În rapoartele SRI despre alegerile prezidențiale, declasificate pe 4 decembrie de Klaus Iohannis, SRI precizează că rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi pe TikTok care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul următorilor a crescut semnificativ.
797 din conturile care au format inițial rețeaua au fost create încă din 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11 noiembrie 2024, moment care a fost activată la capacitate maximă întreaga rețea.
De asemenea, SRI avansează sume de bani, 1 milion de euro, care au fost mobilizate, dintre care 381.000 de dolari au fost plătiți către TikTok, bani recunoscuți de către firma din China.
SRI folosește de două ori ideea că un actor statal s-a implicat în alegerile din România. În primul rând, prin anumite atacuri la adresa sistemelor AEP.
În al doilea rând, în felul în care s-a umflat notorietatea lui Călin Georgescu și s-au corelat promovarea, mesajele și volumul de conturi de TikTok folosite.