Prezența soldaților nord-coreeni alături de ruși în luptele împotriva forțelor ucrainene ridică multe întrebări de ordin tactic și militar, determinându-i pe unii analiști să se întrebe cu privire la eficiența și obiectivele lor finale, scrie publicația rusă independentă The Moscow Times.
Phenianul nu a mai trimis niciodată trupe în luptă în străinătate, în primul rând de teama că acestea ar putea dezerta sau ar putea face comparații deloc „măgulitoare” între armatele din alte țări și cea a Coreei de Nord.
„Regimul (de la Phenian, n.r.) este îngrijorat că soldații din această țara izolată ar putea prelua idei «incorecte»”, afirmă Fyodor Tertitskiy, cercetător la Universitatea Kookmin din Seul.
Invocând informațiile primite de la serviciile secrete americane, secretarul de stat Antony Blinken menționase deja anterior desfășurarea trupelor nord-coreeane în regiunea rusă Kursk, pe care forțele ucrainene au atacat-o în luna august.
Potrivit lui Blinken, soldații nord-coreeni sunt echipați cu uniforme rusești și instruiți să utilizeze armamentul de artilerie, dronele și să participe la operațiunile infanteriei ruse, inclusiv la curățarea tranșeelor.
Acest lucru arată, în opinia șefului diplomației ucrainene, că Moscova intenționează să îi folosească pe militarii nord-coreeni în operațiuni din prima linie.
Dar sunt ei carne de tun sau forțe speciale? Analiștii sud-coreeni înclină spre a doua opțiune.
„În timp ce pierderile sunt o parte inevitabilă a războiului, ce rost are să trimiți soldați neexperimentați și/sau incompetenți pentru a câștiga experiență de luptă?”, a declarat Yang Moo-jin, președintele Universității de Studii Nord-Coreene din Seul.
„Coreea de Nord trebuie să demonstreze eficiența în luptă și capacitățile operaționale ale soldaților săi, pentru a maximiza rezultatele desfășurărilor forțelor sale”, a adăugat Lim Eul-chul, profesor la Universitatea Kyungnam.
Cifrele adevărate sunt greu de obținut, dar sursele occidentale spun că există aproximativ aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni desfășurați în Rusia, în timp ce Kievul vorbește despre 11.000-12.000.
Acesta este echivalentul pierderilor actuale suferite de armată rusă într-o perioadă de aproximativ 10 zile de lupte.
„Dacă Rusia are probleme cu efectivele militare, va avea nevoie de mult mai mulți nord-coreeni pentru a face față acestor provocări”, a observat Mick Ryan, un general australian în rezervă.
Alți analiști și cercetători susțin însă că actualul contingent desfășurat în Rusia nu este neglijabil, atât timp cât soldații nord-coreeni vor rămâne în regiunea Kursk.
„Punctul forte al forțelor nord-coreene de operațiuni speciale constă în capacitatea lor de a îndura condiții dure, chiar și atunci când hrana și alte resurse sunt puține”, a arătat Lim Eul-chul. „Ele au o rezistență mentală puternică”, motivat profesorul.
Pot rușii și nord-coreenii să ducă împreună un război care depinde de traducători?
„Deși traducătorii vor fi de ajutor, acest tip de diferență de comunicare poate fi și va fi o problemă în timpul operațiunilor de luptă”, a arătat generalul Mick Ryan.
Între timp, rămâne mai multe întrebări organizaționale: vor desfășura nord-coreenii soldați de rând, dar și structuri de comandă? Vor fi ei autonomi sau integrați în unități rusești? Pentru ce sarcini vor fi utilizați?
„Serviciile secrete ucrainene spun că nord-coreenii au ajuns în Rusia cu 500 de ofițeri și trei generali”, a declarat Ivan Klyszcz, cercetător la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia.
„Acest lucru ar putea facilita comunicarea, dacă generalii ruși și nord-coreeni reușesc să lucreze împreună, dar există prea multe necunoscute în acest stadiu pentru a fi sigur pe o asemenea concluzie”, a adăugat cercetătorul estonian.
Forțele speciale ale Phenianului sunt antrenate în primul rând pentru a preveni o lovitură de stat, acasă.
„Lanțul lor complicat de comandă a apărut dintr-un sistem în care comisarii politici semnau fiecare decizie militară”, a precizat cercetătorul Fyodor Tertitskiy.
„Este o întrebare deschisă dacă acest sistem greoi va fi modificat în scopul războiului din Ucraina. Oricum ar fi, o astfel de schimbare ar fi imposibilă fără acordul personal al lui Kim Jong Un”, liderul Coreei de Nord, a mai spus cercetătorul de la Universitatea Kookmin din Seul.
În plus, trupele nord-coreene, care nu au mai luptat din 1953 încoace, se vor confrunta cu replica ucrainenilor, care sunt în război de peste doi ani și jumătate.
Armata lui Kim se bazează pe mobilizarea în masă în stilul secolului al XX-lea, cu aproximativ o treime din populație implicată în armată, fie activ, fie în unități de rezervă sau paramilitare, a arătat cercetătorul estonian Ivan Klyszcz.
Dar „în ciuda faptului că regimul lor comunist este un fel de întoarcere la modelul sovietic, accentul lor militar, pus pe puterea maselor, a devenit ciudat de relevant din nou în secolul XXI”, adăugat Klyszcz.
Desfășurarea trupelor nord-coreene va fi monitorizată și analizată din toate unghiurile.
„Împărtășirea lecțiilor despre lupta modernă, în special despre utilizarea integrată a dronelor, rachetelor de croazieră și balistice, va fi de mare interes pentru Coreea de Nord”, a declarat Ryan, subliniind, de asemenea, lecțiile valoroase care vor fi învățate despre „războiul electronic, contracararea apărării aeriene și cunoștințele obținute în urma capturării unor arme occidentale din Ucraina”.
Dar și reversul medaliei pare să fie adevărat, potrivit lui Tertitskiy, care notează că „Seulul pare să simtă o oportunitate de a obține informații despre dușmanul său de lungă durată”.
Acest lucru este cu atât mai valoros cu cât închiderea frontierei dintre cele Corei, fapt cauzat de pandemia de COVID-19, a redus semnificativ numărul de refugiați din nord care ajung în sud și care constituie „principala sursă de informații” pentru Seul cu privire la ceea ce se întâmplă pe teritoriului vecinului său.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro