Două cutremure puternice au zguduit sudul Cubei într-o succesiune rapidă duminică, potrivit geologilor americani, ceea ce i-a determinat pe cubanezi să iasă din case, în timp ce autoritățile au transmis că nu a fost emisă nicio alertă de tsunami și că nu au fost înregistrate decese până acum, informează AFP.
US Geological Survey (USGS – institutul geofizic american) a estimat că al doilea seism, mai puternic, a avut o magnitudine de 6,8 și o adâncime de 14,6 mile (23,5 kilometri), producându-se la aproximativ 25 de mile de coasta Bartolome Maso, în provincia sudică Granma.
Acesta a avut loc la doar o oră după un prim cutremur, pe care USGS l-a evaluat la o magnitudine de 5,9, cu epicentrul la aproximativ 9 mile (14,4 kilometri) sub ocean. Seismul s-a produs la aproximativ 22 mile de Bartolome Maso.
Ziarul oficial Granma a anunțat că nu au fost imediat raportate victime, dar că seismul a fost resimțit în întreaga țară.
„Aici, oamenii au ieșit rapid pe străzi pentru că pământul s-a mișcat foarte puternic”, a declarat prin telefon, pentru AFP, Andres Perez, un pensionar în vârstă de 65 de ani care locuiește în centrul orașului Santiago de Cuba, despre primul cutremur.
„S-a simțit foarte puternic, într-adevăr, soția mea a fost foarte afectată emoțional”, a adăugat el.
Sistemul american de avertizare în caz de tsunami a anunțat că nu a fost emisă nicio alertă de tsunami.
Cutremurul a zguduit Cuba în timp ce aceasta se reface după uraganul Rafael, care a lovit vestul țării insulare din Caraibe ca o furtună de categoria 3, lăsându-i pe locuitori fără curent electric timp de două zile.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 a fost înregistrat în octombrie 2023 în Santiago de Cuba, fără a provoca pagube.
Un alt cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,7, a fost înregistrat în ianuarie 2020 în Marea Caraibelor și a fost resimțit în mai multe provincii cubaneze, provocând evacuarea clădirilor din capitala Havana, de asemenea fără a fi raportate pagube.