La discuția de marți vor participa președinții celor patru partide, conform surselor HotNews.ro, după ce săptămâna trecută au semnat un acord prin care, împreună cu reprezentanții minorităților naționale din Parlament, au convenit să încerce formarea unui guvern pro-european.
Discuția de marți, pentru care nu a fost încă stabilită o oră, vine în contextul în care luni, de la ora 13:00, cei din PSD au avut o ședință pentru a stabili dacă vor sau nu să intre la guvernare, conform Digi24.
La întâlnirea de marți urmează să participe Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Elena Lasconi și Kelemen Hunor, dar este de așteptat să ia parte la discuții și Varujan Pambuccian (reprezentant al minorităților naționale din Parlament), conform surselor HotNews.ro.
Întâlnirea de marți a creat tensiuni în interiorul USR.
„Năsui insistă să facă parte din echipa de negociere, pentru a încerca să blocheze formarea unei coaliții, preferând ca USR să rămână în opoziție și să colaboreze pe reforme cu partidele extremiste”, au spus pentru HotNews.ro surse politice apropiate de USR.
Despre întâlnirea de marți a scris anterior și G4Media.
PSD se consideră îndreptăţit să dea premierul şi mizează pe continuitate în guvernare, cu Marcel Ciolacu, notează News.ro.
Social-democraţii urmează să decidă, într-o şedinţă de conducere, propunerea de premier cu care vor merge la negocieri. Cei mai mulţi dintre liderii partidului doresc ca poziţia să fie ocupată de Marcel Ciolacu, deja revenit în fruntea partidului după eşecul din primul tur la prezidenţiale.
De asemenea, social-democraţii spun că plasarea pe primul loc la alegerile parlamentare le dă dreptul de a propune premierul în noua coaliţie.
De altfel, Elena Lasconi, lidera USR, nu a exclus varianta ca viitorul guvern pro-european să fie condus de un reprezentant al PSD.
Mihai Tudose, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, afirma că opinia sa personală este că partidul care a câştigat cele mai multe mandate este cel mai îndrituit să dea premierul, dar nu sunt blocaţi în acest proiect.
O altă variantă de premier este preşedintele PNL, Ilie Bolojan, dorit de altfel atât de USR cât şi de PSD în declaraţiile făcute de Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu în campania pentru alegerile prezidenţiale.
Liberalii au însă o problemă: scorul mic pe care l-au înregistrat la alegerile parlamentare şi care îi încurcă în nominalizarea şefiei Executivului. PNL s-a clasat pe locul trei în rezultatele alegerilor parlamentare, după PSD și AUR.