Cei cinci lideri ai opoziției venezuelene refugiați în reședința ambasadorului Argentinei la Caracas au reclamat că sunt privați de electriicate de 35 de zile, denunțând „un asediu” contrar dreptului internațional, informează AFP.
„Este o încălcare a drepturilor omului (…) 35 de zile fără electricitate. Este o ambasadă transformată în închisoare”, a scris pe X Magalli Meda, un apropiat a liderei opoziției, Maria Corina Machado.
Meda și alți colaboratori ai lui Machado sunt acuzați de conspirație împotriva guvernului președintelui Nicolas Maduro. Inițial, erau șase refugiați în ambasadă, dar acum o săptămână unul dintre ei, Fernando Martínez Mottola, s-a predat și apoi a fost eliberat condiționat.
Opoziția condusă de către Machado susține că Edmundo González Urrutia, candidatul pe care l-a susținut la alegerile prezidențial din 28 iulie, a câștigat scrutinul, nu Nicolas Maduro, așa cum a anunțat autoritatea electorală a țării, acuzată de complicitate cu puterea.
Ambasada este fără personal diplomatic din luna august, după ce Venezuela a rupt relațiile diplomatice cu Argentina din cauză că președintele Javier Milei nu a recunoscut realegerea lui Maduro.
Refugiații din ambasadă susține că poliția a organizat un asediu al clădirii care este înconjurată de oameni înarmați care opresc livrările de alimente și au tăiat aprovizionarea cu apă.
Ministrul de Interne Diosdado Cabello a negat existența unui asediu și a afirmat că tăierea utilităților a fost provocată de neplata acestor servicii.
Relațiile dintre Buenos Aires și Caracas s-au deteriorat și mai mult după arestarea unui jandarm argentinian în Venezuela, acuzat de terorism.
Familia bărbatului susține că a plecat în Venezuela ca turist ca să-și viziteze iubita venezueleană și pe fiul lor. Guvernul lui Javier Milei a caracterizat această acțiune ca „răpire” și „aproape un act de război”.