Kremlinul a sugerat miercuri, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, că planurile președintelui Donald Trump privind scutul antirachetă „Golden Dome” ar putea duce, într-un viitor apropiat, la reluarea dialogului dintre Moscova și Washington privind controlul armelor nucleare, transmite Reuters.
Întrebat despre anunțul lui Trump privind alegerea unui design pentru scutul antirachetă „Golden Dome”, evaluat la 175 de miliarde de dolari, Peskov a spus că este o decizie suverană a Statelor Unite.
Așa-numitul „Golden Dome”, inspirat de sistemul israelian de apărare antirachetă Iron Dome, este un proiect ambițios al Statelor Unite care urmărește să contracareze amenințările venite din partea Chinei și a Rusiei, considerate de Washington drept cei mai importanți rivali geopolitici.
Întrebat dacă Rusia percepe acest proiect ca pe o amenințare la adresa parității nucleare cu Statele Unite, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există suficiente informații despre inițiativa americană și că mai sunt multe aspecte care trebuie clarificate.
„Într-un viitor previzibil, însăși evoluția evenimentelor impune reluarea contactelor pe tema stabilității strategice”, a spus Peskov.
Atât Rusia, cât și Statele Unite, cele mai mari puteri nucleare ale lumii, și-au exprimat regretul față de destrămarea rețelei de tratate de control al armamentului, care aveau ca scop încetinirea cursei înarmării și reducerea riscului unui război nuclear.
Statele Unite dau vina pe Rusia pentru prăbușirea unor acorduri precum Tratatul privind rachetele antibalistice (ABM), semnat în 1972, și Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), semnat în 1987.
Washingtonul s-a retras oficial din Tratatul INF în 2019, invocând încălcări ale acordului de către Moscova, acuzații pe care Rusia le-a negat. Tratatul ABM fusese denunțat anterior de Statele Unite, în 2002.
„Acum, că acest cadru juridic a fost distrus, iar valabilitatea unor documente a expirat sau, ca să spunem direct, unele au fost anulate în mod deliberat, este necesar ca această bază să fie reconstruită, atât în interesul celor două țări, cât și pentru securitatea întregii planete”, a declarat Peskov.
Președintele Donald Trump a declarat marți că a ales un design pentru scutul antirachetă „Golden Dome”, în valoare de 175 de miliarde de dolari, și a numit un general al Forțelor Spațiale pentru a conduce acest program ambițios menit să blocheze amenințările din partea Chinei și Rusiei.
Programul, ordonat pentru prima dată de Trump în luna ianuarie, urmărește să creeze o rețea de sateliți, posibil de ordinul sutelor, care să detecteze, să urmărească și, eventual, să intercepteze rachete inamice aflate în zbor.
Golden Dome va „proteja patria noastră”, a spus Trump într-o conferință de presă la Casa Albă, adăugând că și Canada și-a exprimat dorința de a face parte din acest proiect.
Trump a spus că scutul defensiv, care ar urma să coste în jur de 175 de miliarde de dolari, ar trebui să fie operațional până la sfârșitul mandatului său, în ianuarie 2029, însă experții din industria militară sunt mai puțin siguri în privința acestui obiectiv și a costurilor.