„În mod îngrijorător, încrederea consumatorilor a scăzut constant de la mijlocul anului 2024. În ianuarie, cea mai mare deteriorare a încrederii consumatorilor a fost în România, unde a scăzut de la -11,9 în decembrie la -20.3 în ianuarie”, arată o notă de cercetare a Erste Bank.
În Cehia, Polonia și Serbia, încrederea consumatorilor s-a îmbunătățit în ianuarie. În ciuda unor astfel de evoluții, încrederea consumatorilor este la fel de scăzută ca la sfârșitul anului 2023. După un val de optimism în prima jumătate a anului 2024, am observat pesimism în creștere spre sfârșitul anului trecut. Încrederea consumatorilor este considerată un indicator de frunte pentru vânzările cu amănuntul și consumul privat, indicator pe care Statistica românească îl va transmite joi.
Într-un raport anterior de acum două zile, economiștii Erste scriau și de scăderea indicele PMI (sau Purchasing Managers’ Index), care reflectă evoluția economică din sectoarele de producție și servicii si totodată încrederea managerilor.
Indicele PMI a scăzut la un nou record la începutul anului 2025, coborând la 46,1 în ianuarie, față de 46,4 în luna precedentă. „Volumele de producție au scăzut cu cel mai rapid ritm, arătând că sectorul de producție rămâne în suferință”, notează economiștii Erste. „Problemele structurale continuă să fie un factor important pentru mărfurile fabricate în România, care ar putea duce în cele din urmă la o recuperare mai lentă”, concluzionează analiștii austrieci.
Analiza lor este confirmată și de INS, care arăta într-un comunicat că managerii firmelor din industrie și construcții au devenit pesimiști la finalul anului trecut, cei mai mulți anticipând scăderi ale producției și concedieri, pe măsură ce așteptările privind prețurile sunt ca acestea să crească, arată o anchetă făcută de INS în rândul a peste 8000 de firme, chiar înainte de publicarea Ordonanței trenuleț. Singurul sector mai optimist este retailul alimentar care se așteaptă la angajări în următoarea perioadă.
De asemenea, sondajul Deloitte făcut printre directorii financiari din firmele românești arată că aceștia pun accentul pe prudență în acest an. ”2025 nu e un moment propice pentru asumarea de riscuri”, spun ei în sondajul Deloitte.