Acționarii Electrica au anunțat miercuri, pe bursă, că Mihai Diaconu a fost ales membru în Consiliul de Administrație al companiei, pe un loc vacant, cu mandat până pe 25 ianuarie 2028. Mihai Diaconu se afla deja în companie, pe mandat provizoriu. La sfârșitul lunii ianuarie, a fost numit președinte al Consiliului de Administrație, „începând cu data de 1 februarie 2025, pe durata mandatului său de administrator”. Mihai Diaconu este, în prezent, secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Ocupă această funcție din 2022.
Electrica este o societate listată pe bursă, cel mai mare acționar fiind statul român, cu o participație de 49,8%.
Numirea lui Mihai Diaconu ca membru și președinte al Consiliului de Administrație al Electrica este în contradicție cu principiile Comisiei Europene și ale OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) privind guvernanța corporativă.
Chiar premierul Marcel Ciolacu spunea, anul trecut, că sunt „anumite cutume, care ţin de aderarea României la OECD”.
În luna august 2024, aflat într-o vizită la Bruxelles, Marcel Ciolacu a declarat că trebuie modificată Legea guvernanței corporative deoarece Comisia Europeană consideră că secretarii de stat nu trebuie să ocupe funcții în consiliile de administrație.
”Este unul dintre jaloanele în discuţie. La mai multe companii din energie, cei de la Comisie au venit cu anumite incompatibilităţi sau cu anumite cutume, care ţin de aderarea României la OECD”, spunea Ciolacu, în august, anul trecut.
Premierul a precizat că oficialii de la Bruxelles au declarat că „de exemplu, un secretar de stat nu este îndreptăţit să aplice să fie membru într-un Consiliu de Administraţie”.
Acesta este motivul pentru care trebuie modificată legislația, care acum permite ca un secretar de stat să fie membru într-un consiliu de administrație sau consiliu de supraveghere al unei companii de stat.
„Noi dorim ca în 2026 să fim în OECD, să aderăm şi atunci, părerea mea este că Guvernul României trebuie să facă o modificare legislativă în acest sens. Pentru că în acest moment, legea permite. Şi sunt de acord cu această modificare”, a spus Ciolacu.
Legislația la care face premierul referire este OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată prin Legea nr 111/2016.
Până în prezent, această legislație nu a fost modificată, chiar dacă este inclusiv motiv pentru suspendarea unor plăți din PNRR.
Nu este singurul secretar de stat numit în conducerea unei companii energetice. De exemplu, Alexandru Cristian Vasilescu, secretar de stat la SGG, este membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, cu mandat până în februarie 2028. Potrivit informațiilor PRESShub, este promovat de PSD și este finul lui Marian Neacșu, politician PSD influent, mai ales pe zona de energie.
Comisia Europeană a propus, la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, suspendarea parțială a plăților din PNRR, pe cererea de plată nr. 3. Printre motive este modul netransparent și nebazat pe competență în care se fac numirile la șefia companiilor energetice de stat. Acest jalon valorează 300 de milioane de euro din cele 1,1 miliarde de euro suspendate. HotNews a întrebat Ministerul Energiei ce a întreprins Guvernul până acum pentru deblocarea sumei.
Numirile lipsite de transparență și de criterii profesionale, uneori realizate în conflict de interese și operate la companiile de stat, urmează să fie prevenite prin schimbarea legislației, dar încă nu s-a întâmplat nimic concret pentru că Guvernul așteaptă o analiză finală din partea Comisiei, a răspuns Ministerul Energiei unei întrebări a HotNews.
Comisia Europeană a avertizat încă de anul trecut din iunie că acest jalon nu este îndeplinit, fiind constatate numeroase nereguli legate de modul în care sunt făcute numirile de șefi la companiile de stat, de la incompatibilități până la condiții netransparente de selecție.
Mihai Diaconu ocupă funcția de secretar de stat în Ministerul Finanțelor din 2022. Acesta a fost numit la Electrica în toamna anului trecut, în locul lui Dumitru Chiriță, care a trebuit să renunțe la funcție din cauza că se afla în situație de incompatibilitate, fiind încălcate normele europene ale așa-numitelor reguli de unbundling.
Potrivit propriei prezentări, pe site-ul Electrica, Mihai Diaconu a ajuns la Ministerul Finanțelor în 2014, când a fost angajat pe poziția de consilier personal la cabinetul ministrului finanțelor publice, iar ulterior a fost numit secretar general adjunct.
Diaconu a fost membru în Consiliile de Administrație ale ”Telecomunicații C.F.R.” S.A, în perioadele februarie – iunie 2021 și aprilie – septembrie 2022, și ale Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii, în perioada iunie 2018 – decembrie 2019.