Astmul poate încetini dezvoltarea memoriei. Care sunt semnele astmului la copii și cum se gestionează corect această boală

Astmul poate încetini dezvoltarea memoriei. Care sunt semnele astmului la copii și cum se gestionează corect această boa
📅 2025-02-05

Astmul nu afectează doar respirația, ci poate avea impact și asupra dezvoltării cognitive a copiilor. Un studiu recent sugerează că micuții diagnosticați cu astm de la o vârstă fragedă ar putea avea dificultăți în dezvoltarea memoriei de lucru și a memoriei verbale. În acest context, recunoașterea timpurie a simptomelor și gestionarea corectă a bolii devin esențiale nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Astmul este cea mai frecventă boală cronică a copiilor, iar astmul alergic este cea mai frecventă formă de astm întâlnită la copii. Mortalitatea provocată de astm în România este de 1,3 la 100.000 de locuitori, cu 50% mai mare decât la nivel mondial, arată analizele Societății Române de Pneumologie. Simptomele astmului sunt în mare parte respiratorii și pot include respirație șuierătoare, dificilă, tuse. Studiile pe rozătoare au sugerat că astmul duce, de asemenea, la leziuni neuronale în hipocamp și pierderi de memorie asociate. 

Astmul infantil afectează memoria copiilor

Un studiu recent, publicat în JAMA Network Open, sugerează că astmul cu debut precoce influențează negativ și dezvoltarea memoriei la copii. Cercetătorii au efectuat o analiză longitudinală și transversală a datelor din Adolescent Brain Cognitive Development Study, care a început în 2015. Copiii au fost înrolați la vârsta de 9-10 ani și evaluați 1-2 ani mai târziu. Cercetătorii au descoperit că micuții diagnosticați cu astm înainte de vârsta de 5 ani prezintă un ritm mai lent în dezvoltarea memoriei de lucru și a memoriei verbale, comparativ cu cei care nu prezintă această afecțiune. 

Mecanismul din spatele asocierii rămâne neclar; inflamația asociată cu astmul poate perturba procesarea neuronală și se poate manifesta ca disfuncție cognitivă, așa cum s-a văzut în modelele de astm la rozătoare, au scris cercetătorii. „Este posibil ca asocierile dintre astm și traiectoriile de dezvoltare să apară mai devreme pentru memorie, poate din cauza sensibilității sale la leziuni subtile ale hipocampului”, au remarcat ei. „Avem nevoie de studii suplimentare pentru a înțelege de ce copiii care au fost diagnosticați mai devreme și au suferit de astm mai mult timp par să fie afectați în mod deosebit”, a spus Nicholas J. Christopher-Hayes, unul dintre cercetători, pentru Medscape Medical News. Aceste descoperiri subliniază importanța monitorizării atente a copiilor cu astm pentru a identifica și aborda eventualele dificultăți cognitive.

Semnele astmului la copii

Recunoașterea timpurie a simptomelor astmului este esențială pentru a asigura un management eficient al afecțiunii. Principalele semne și simptome ale astmului la copii includ:

Este important de menționat că simptomele pot varia de la un episod la altul și nu toți copiii au aceleași manifestări. În plus, testele care confirmă diagnosticul de astm nu sunt precise până la vârsta de 5 ani. 

Ce ar trebui să facă părinții când observă aceste semne?

Dacă observați la copil simptome precum tuse constantă, sunete șuierătoare la expirație, respirație rapidă sau dificultăți de respirație, este esențial să consultați un medic cât mai curând posibil. Tratamentul timpuriu nu doar că ajută la controlul simptomelor zilnice, dar previne și atacurile astmatice, care pot fi extrem de periculoase. În cazurile severe, puteți observa că micuțul se luptă să respire. Copilul ar putea avea un ritm cardiac accelerat, transpirații abundente și să se plângă de dureri severe în piept. În astfel de situații, solicitați ajutor medical de urgență.

Identificarea și evitarea factorilor declanșatori ai crizelor de astm sunt, de asemenea, esențiale. 

Cum se poate diagnostica astmul infantil

Diagnosticul astmului la copiii sub 5 ani poate fi provocator, deoarece testele funcționale respiratorii standard, precum spirometria, necesită cooperarea activă a copilului, ceea ce poate fi dificil la această vârstă. Cu toate acestea, există metode alternative care pot ajuta la evaluarea funcției pulmonare și la susținerea diagnosticului de astm la copiii mici.

De exemplu, măsurarea fracției de oxid nitric în aerul expirat (FeNO) este o probă care măsoară inflamația în căile aeriene și poate fi utilă în susținerea diagnosticului de astm și hiperreactivitate bronșică la copii. Testul poate fi realizat la copiii peste 5 ani, în funcție de capacitatea de înțelegere a manevrei. În plus, testul Phadiatop Infant (recomandat copiilor până în 4 ani) este utilizat pentru detectarea precoce a sensibilizării alergice la copii mici, ceea ce poate fi relevant în contextul diagnosticului de astm. De asemenea, există instrumente specifice pentru evaluarea controlului astmului la copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 11 ani, care implică atât copilul, cât și părinții acestuia și pot fi efectuate înainte sau în timpul unei vizite la medic. Astfel, deși diagnosticul astmului la copiii sub 5 ani rămâne o provocare, progresele în metodele de evaluare și instrumentele disponibile permit o mai bună identificare și monitorizare a acestei afecțiuni la vârste fragede.

Cum să țineți astmul copilului sub control

Păstrarea unui mediu curat, fără praf, fum de țigară sau alți alergeni (polenul, blana de animale, mucegaiul), dar și factorii agravatori (poluarea, infecțiile respiratorii sau efortul fizic intens) poate reduce frecvența și severitatea simptomelor. Dar mai sunt câteva lucruri ușor de făcut, dar care sunt de ajutor:

Părinții joacă un rol crucial în monitorizarea și gestionarea bolii, iar controalele medicale regulate pot preveni complicațiile. Printr-o abordare atentă și informată, copiii cu astm pot avea o dezvoltare armonioasă și o viață activă, fără ca boala să le limiteze potențialul. De asemenea, recunoașterea timpurie a simptomelor, respectarea tratamentului și evitarea factorilor declanșatori sunt esențiale pentru a asigura o bună calitate a vieții.

SURSA FOTO: Dreamstime.com

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

FOTO Armata ucraineană se pregătește să arunce pe front unități de vehicule robotizate, pe fondul lipsei de forță de luptă

Armata Ucrainei va crea unități de vehicule robotizate pentru a le desfășura pe front, a afirmat miercuri ministrul apărării, în timp ce Kievul și Moscova se luptă pentru a obține un avantaj tehnologic asupra inamicului…

Dosarul Nordis: Peste 200 de case și apartamente și zeci de conturi puse sub sechestru de procurori

DIICOT a anunțat miercuri ce bunuri a pus sub sechestru în dosarul Nordis, în care procurorii cer arestarea preventivă a Laurei Vicol, a lui Vladimir Ciorbă și a altor nouă persoane. Conform DIICOT, a fost…

Arabia Saudită îi răspunde lui Donald Trump „clar și explicit”: Fără relații cu Israel dacă nu există un stat palestinian

Arabia Saudită a anunțat că nu va stabili relații cu Israel fără crearea unui stat palestinian, contrazicându-l astfel pe președintele american Donald Trump, care susținea că autoritățile de la Riad nu au pus această condiție…

Guvernul Italiei își apără decizia de a-l elibera pe oficialul libian suspectat de crime de război și dă vina pe mandatul Curții Penale Internaționale, care „conține greșeli”

Ministrul justiției, Carlo Nordio, a apărăt decizia Italiei de a-l elibera pe Osama Almasri Najim, oficial libian suspectat de crime de război, și susține că mandatul emis de către Curtea Penală Internațională (CPI) pentru arestarea…

Ozzy Osbourne anunță ultimul său concert alături de Black Sabbath. Când și unde va avea loc

Trupa Black Sabbath va susține pe 5 iulie, în Birmingham, primul concert din ultimele două decenii, care va fi şi ultima reprezentaţie live a lui Ozzy Osbourne, potrivit BBC și News.ro. Membrii trupei, Osbourne, Tony…

Mihail Neamțu, șeful Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, distribuie pe Facebook o fotografie generată cu AI / Val de ironii: „E plin de Golden Retrieveri prin toate satele din România”

Mihail Neamțu a postat, miercuri, pe rețeaua de socializare textul „România reală. România trădată”, care însoțește o fotografie generată cu inteligența artificială cu un bătrân și un copil care vând legume în fața unei porți.…

ESET: Ghid de securitate pentru utilizarea aplicațiilor cloud Microsoft 365 și Google Workspace 

Conform analiștilor în securitate de la ESET, companiile din întreaga lume caută în permanență modalități prin care să-și desfășoare activitățile cât mai eficient și mai independent, în raport cu o locație sau alta. În acest…

ANAF a declanșat un control intern cu privire la cazul NORDIS

Conducerea ANAF s-a autosesizat și a dispus declanșarea unui control de către Direcția Generală de Integritate, au transmis miercuri oficialii instituției, după ce în referatul DIICOT se arăta că 4 inspectori de la Fisc care…

Organismul limitează caloriile arse zilnic, indiferent câte exerciții faci și cât de intense sunt – studiu

Milioane de oameni petrec ore în șir la sala de fitness, motivați de promisiunea că efortul fizic susținut accelerează metabolismul și topește kilogramele în plus. Cercetătorii au ajuns însă la concluzia că oricâte exerciții am…

Cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, reţinut la Istanbul

Ionuț Costea a fost reținut miercuri de poliția turcă, transmite News.ro. Fostul președinte Eximbank fugise din țară după ce a primit o condamnare de 6 ani de închisoare. „Astăzi, 5 februarie, în urma schimbului de…

Good News

Only good and positive news.