Gropile comune din Siria arată că regimul al-Assad crease o „mașinărie a morții”, cu peste 100.000 de victime / „Chiar nu am mai văzut așa ceva de la naziști încoace” - HotNews.ro

Gropile comune din Siria arată că regimul al-Assad crease o „mașinărie a morții”, cu peste 100.000 de victime / „Chiar n
📅 2024-12-18

Un procuror internațional pentru crime de război a declarat marți că dovezile apărute în gropile comune din Siria au dezvăluit că regimul Bashar al-Assad a creat o „mașinărie a morții” și că peste 100.000 de persoane au fost torturate și ucise din 2013 și până acum.

După ce a vizitat două gropi comune din orașele Qutayfah și Najha de lângă Damasc, Stephen Rapp, fost ambasador al SUA pentru crime de război, a declarat pentru Reuters: „Cu siguranță că peste 100.000 de oameni au dispărut sau au fost torturați până la moarte în cadrul acestei mașinării”.

„Nu am prea multe îndoieli cu privire la aceste cifre, având în vedere ceea ce am văzut în aceste gropi comune”, a continuat el.

„Chiar nu am mai văzut așa ceva de la naziști încoace”

„Chiar nu am mai văzut așa ceva de la naziști încoace”, a declarat Rapp, care a condus urmărirea penală la tribunalele pentru crime de război din Rwanda și Sierra Leone și care colaborează cu societatea civilă siriană pentru a documenta dovezile crimelor de război și ajută la pregătirea oricăror eventuale procese.

„De la poliția secretă care a ridicat oameni de pe străzi și din casele lor, la temnicerii și anchetatorii care i-au înfometat și torturat până la moarte, la șoferii de camioane și de buldozere care le-au ascuns cadavrele, mii de oameni au lucrat în acest sistem de ucidere”, a declarat Rapp.

„Vorbim despre un sistem de teroare de stat, care a devenit o mașinărie a morții”, a adăugat el.

Sute de mii de sirieni uciși după 2011

Se estimează că sute de mii de sirieni au fost uciși din 2011, când represiunea lui Assad contra protestelor împotriva sa a devenit una generalizată.

Atât Assad, cât și tatăl său, Hafez, care l-a precedat în funcția de președinte și a murit în 2000, au fost acuzați de mult timp de grupurile pentru drepturile omului și de guverne de execuții extrajudiciare pe scară largă, inclusiv ucideri în masă în cadrul sistemului penitenciar al țării și de utilizarea armelor chimice împotriva poporului sirian.

Assad, care s-a refugiat la Moscova, a negat în mod repetat că guvernul său a comis încălcări ale drepturilor omului și i-a descris pe detractorii săi drept extremiști.

Șeful organizației Syrian Emergency Task Force, Mouaz Moustafa, cu sediul în Statele Unite, care a vizitat, de asemenea, Qutayfah, la 40 km nord de Damasc, a estimat că cel puțin 100 000 de cadavre au fost îngropate numai acolo.

Comisia internațională pentru persoane dispărute de la Haga a afirmat separat că a primit date care indică faptul că în Siria ar putea exista până la 66 de gropi comune, încă neverificate. Mai mult de 157 000 de persoane au fost date dispărute la comisie.

Șefa Comisiei, Kathryne Bomberger, a declarat pentru Reuters că portalul său pentru raportarea persoanelor dispărute „explodează” acum cu noi solicitări din partea familiilor.

Prin comparație, aproximativ 40.000 de persoane au dispărut în timpul războaielor balcanice din anii 1990.

„Acesta este un loc al ororilor”

Pentru familii, căutarea adevărului în Siria ar putea fi lungă și dificilă. O potrivire ADN va necesita cel puțin trei rude care să furnizeze probe de referință ADN și să preleveze o probă ADN de la fiecare dintre aceste rămășițe găsite în morminte, a declarat Bomberger.

Statele Unite colaborează cu o serie de organisme ale ONU pentru a se asigura că poporul sirian primește răspunsuri și vinovații vor fi trași la răspundere, a anunțat marți Departamentul de Stat.

Locuitorii sirieni care locuiesc în apropiere de Qutayfah, o fostă bază militară unde a fost localizat unul dintre situri, și de un cimitir din Najha folosit pentru a ascunde cadavre provenite din locurile de detenție au povestit că au văzut un flux constant de camioane frigorifice care aduceau cadavre care erau aruncate în șanțuri lungi săpate cu buldozere.

„Mormintele erau pregătite într-un mod organizat – camionul venea, descărca încărcătura pe care o avea și pleca. Erau vehicule de securitate cu ele și nimeni nu avea voie să se apropie”, a declarat Abb Khalid, care lucrează ca fermier lângă cimitirul Najha.

În Qutayfah, locuitorii au refuzat să vorbească în fața camerei sau să își folosească numele de teama represaliilor, spunând că nu sunt încă siguri că zona este sigură după căderea lui Assad.

„Acesta este un loc al ororilor”, a spus unul dinte ei marți.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Reprezentanții mediului de afaceri, scrisoare către politicieni: „Nu distrugeți ce milioane de oameni și sute de mii de companii au clădit cu greu în toți acești ani”

Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, a înaintat o scrisoare deschisă către PSD, PNL, USR și UDMR în care cer un guvern credibil și în care avertizează că „dezordinea intervenită în lumea politică în decembrie…

SuperLiga: Sorin Cârțu, concluzii după revenirea lui Alexandru Cicâldău la Universitatea Craiova: „Trebuie să fie o simbioză perfectă”

Sorin Cârțu, președinte de onoare al clubului Universitatea Craiova, a vorbit despre forma lui Alexandru Cicâldău (27 de ani), fotbalist care a revenit în toamnă în Bănie. Cicâldău impresiona în urmă cu doi ani și…

Cele mai frecvente greșeli pe care majoritatea oamenilor le fac dimineața și cum pot fi remediate

Rutina de dimineață influențează semnificativ sănătatea și productivitatea zilnică. Deși aparent banale, anumite practici matinale pot avea efecte negative asupra organismului, mai ales atunci când sunt repetate pe termen lung. Cele mai frecvente greșeli pe…

Bill Gates donează zeci de milioane de dolari pentru o tehnologie care să extragă dioxidul de carbon direct din atmosferă

Bill Gates a acordat prin organizația sa Breakthrough Energy un grant de 40 de milioane de dolari unei companii startup care intenționează să creeze în Canada un teren de testare pentru tehnologiile care elimină carbonul…

Viktor Orban vine vineri la București unde are programate consultări cu premierul Marcel Ciolacu

Viktor Orban va purta vineri discuții cu liderii bulgari la Sofia și apoi va veni la București, unde se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului maghiar,…

Cei 4 piloni ai dezvoltării mentale și emoționale sănătoase la copii, pe care orice părinte ar trebui să îi cunoască

Înțelegerea factorilor care influențează dezvoltarea mentală și emoțională a copiilor este esențială pentru orice părinte. Psihologul Diana Chiciorea subliniază că, pentru a crește copii sănătoși din punct de vedere emoțional, trebuie să ne concentrăm pe…

Primele selecții oficiale pentru Premiile Oscar din 2025: Filmul propus de România nu a prins lista finală, în timp ce „Emilia Pérez” și „Wicked” sunt cap de afiș

Academia Americană de Arte şi Ştiinţe Cinematografice a anunţat listele scurte la 10 categorii pentru cea de-a 97-a Gală a Premiilor Oscar, însă propunerea României pentru cel mai bun film internațional nu a trecut din…

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost prelungită până în vara anului viitor / Lista alimentelor

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost prelungită până la data de 30 iunie 2025, potrivit unui amendament introdus într-o ordonanță de urgență adoptată miercuri, în ultima ședință a actualului guvern. Măsura ar…

Moscova amenință Moldova, în contextul crizei energetice: „Dacă cetățenii din Transnistria sunt în pericol, acesta poate fi un atac asupra Federației Ruse”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, acuză autoritățile din Republica Moldova că folosesc criza energetică pentru a rezolva prin forță problema transnistreană. Declarația vine în contextul în care, de la 1…

Kelemen Hunor, despre cine ar trebui să fie premierul viitorului guvern: „Mi se pare normal să fie aşa”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că partidul care are cele mai multe mandate în Parlament are şansa să dea premierul unui viitor guvern, transmite Agerpres. Declarația sa vine în condițiile în care, după mai multe…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.