Groenlanda poate fi independentă, dar nu va fi stat american, anunță Danemarca, pe fondul disputei tot mai intense cu Trump. Mâna întinsă către SUA - HotNews.ro

Groenlanda poate fi independentă, dar nu va fi stat american, anunță Danemarca, pe fondul disputei tot mai intense cu Tr
📅 2025-01-09

„Suntem deschiși la un dialog cu americanii cu privire la modul în care putem coopera mai strâns decât o facem pentru a ne asigura că ambițiile americane sunt îndeplinite”, a spus miercuri ministrul danez de Externe, citat de Reuters.

Groenlanda poate deveni independentă dacă locuitorii săi doresc, dar nu va deveni stat american, a declarat miercuri ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat să excludă un scenariu în care ar folosi forța militară pentru a prelua controlul asupra insulei arctice.

Declarația a venit în ziua în care liderul Groenlandei a purtat discuții cu regele danez la Copenhaga, la o zi după ce remarcile lui Trump au propulsat soarta insulei conduse de danezi în prim-planul titlurilor presei din întreaga lume.

Trump, care își va prelua mandatul la 20 ianuarie, a declarat marți că nu ar exclude utilizarea unor acțiuni militare sau economice pentru ca Groenlanda să devină parte a Statelor Unite.

În aceeași zi, fiul cel mare al lui Trump, Donald Trump Jr. a efectuat o vizită privată în insulă.

„Nu cred că ne aflăm într-o criză de politică externă”

Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, este parte a Danemarcei de 600 de ani, deși cei 57.000 de locuitori își gestionează în prezent propriile afaceri interne. Guvernul insulei, condus de prim-ministrul Mute Egede, are ca obiectiv o eventuală independență.

„Recunoaștem pe deplin că Groenlanda are propriile sale ambiții. Dacă acestea se materializează, Groenlanda va deveni independentă, deși nu cu ambiția de a deveni un stat federal în Statele Unite”, a declarat ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen.

El a declarat reporterilor că preocupările sporite ale Statelor Unite privind securitatea în Arctica sunt legitime, ca urmare a creșterii activității Rusiei și Chinei în regiune.

„Nu cred că ne aflăm într-o criză de politică externă”, a spus el. „Suntem deschiși la un dialog cu americanii cu privire la modul în care putem coopera mai strâns decât o facem pentru a ne asigura că ambițiile americane sunt îndeplinite”.

Franța și Germania îi răspund lui Trump

Deși Danemarca însăși a minimalizat gravitatea amenințării lui Trump, ambiția declarată a președintelui ales de a extinde frontierele SUA i-a zdruncinat pe aliații europeni cu mai puțin de două săptămâni înainte de preluarea mandatului.

Ministrul de externe al Franței, Jean-Noel Barrot, a declarat și el miercuri că Europa nu va permite altor națiuni să îi atace granițele suverane.

Iar un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Berlinul susține principiul conform căruia frontierele nu trebuie modificate prin forță.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat de asemenea că suveranitatea statelor membre ale UE trebuie să fie respectată.

Un război comercial nu e o cale de urmat, spune Danemarca

Relațiile Groenlandei cu Danemarca au fost tensionate în ultimul timp de acuzațiile de maltratare a groenlandezilor în perioada colonială.

Egede a declarat că insula nu este de vânzare. Iar în discursul său de Anul Nou și-a intensificat demersul pentru independență. Danemarca susține că soarta teritoriului poate fi decisă doar de către groenlandezi.

Prim-ministra daneză Mette Frederiksen a declarat marți că nu își poate imagina că ambițiile lui Trump vor duce la o intervenție militară a SUA în Groenlanda. Capacitățile militare ale Danemarcei acolo sunt limitate la patru nave de inspecție, un avion de supraveghere Challenger și patrule cu sania trasă de câini.

Ca răspuns la amenințarea lui Trump de a impune taxe vamale împotriva Danemarcei, Frederiksen a declarat că nu crede că un război comercial cu Statele Unite este o cale bună de urmat.

Danemarca este țara de origine a Novo Nordisk, cea mai valoroasă companie din Europa, care produce medicamentul pentru slăbit Wegovy, extrem de popular în Statele Unite.

Popularitatea regelui danez în Groenlanda

Palatul regal danez nu a oferit detalii înainte de întâlnirea regelui Frederik cu prim-ministrul Groenlandei, Egede.

În timp ce mulți groenlandezi visează la independența față de Danemarca, regele rămâne popular pe insulă, după ce a petrecut perioade lungi acolo, inclusiv o expediție de patru luni pe calota glaciară. Luna trecută, curtea regală și-a modificat stema, mărind un urs polar care simbolizează Groenlanda.

„Sunt sigur că regele este într-adevăr persoana cea mai bine plasată în Danemarca pentru a se ocupa de această problemă în acest moment, deoarece are o istorie lungă legată de Groenlanda”, a declarat pentru Reuters Damien Degeorges, un consultant din Reykjavik specializat în Groenlanda.

„El este popular în Groenlanda. Așadar, poate fi în mod clar de ajutor pentru relația daneză-groenlandeză”, a spus expertul.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Un tânăr de 18 ani a fost găsit spânzurat în Tulcea. Polițiștii au deschis o anchetă

Poliţiştii au început cercetările după ce un tânăr de 18 ani a fost găsit spânzurat de un arbore pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, transmite News.ro. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Tulcea…

Politico pune sub semnul incertitudinii situația din Româna după stabilirea noului scrutin prezidențial: Riscă același rezultat

România a stabilit data pentru repetarea alegerilor prezidenţiale după îngrijorările legate de „acţiunea hibridă agresivă” a Rusiei din primul tur al scrutinului, dar există în continuare riscul ca rezultatul să fie similar şi la a…

Mișcarea strategică pe care o face Volodimir Zelenski cu 11 zile înainte de începerea mandatului lui Donald Trump

Volodimir Zelenski se întâlneşte joi în Germania cu aliaţii Ucrainei sub egida Statelor Unite pentru a discuta despre ajutorul militar al acestora, cu unsprezece zile înainte de începerea mandatului lui Donald Trump, care şi-a exprimat…

Voce critică din societate, după ce Crin Antonescu a rămas „deocamdată” candidatul coaliției: „E mai bine să se pună batista pe țambal”

Profesoara de științe politice Alina Mungiu-Pippidi a apreciat decizia lui Crin Antonescu de a accepta statutul de „candidat deocamdată” în contextul alegerilor prezidențiale, subliniind importanța stabilizării situației politice, dar și capacitatea fostului lider PNL să…

Cele 3 Europe și relația lor cu datoria publică

Uniunea Europeană reunește țări cu istorii, structuri sociale și moduri de reglementare diferite. Toată lumea a ales să accepte aceleași reguli și să împartă aceeași monedă, scrie publicația The Conversation, care analizează relația statelor europene…

Funeralii de stat pentru fostul preşedinte american Jimmy Carter

Statele Unite organizează joi funeralii de stat pentru fostul lor preşedinte Jimmy Carter, punctul culminant al mai multor zile de omagii aduse laureatului Premiului Nobel pentru Pace care a marcat istoria ţării şi a lumii,…

Incendiile devastatoare din Los Angeles se extind. Autorităţile au ordonat evacuarea cartierului Hollywood / Cel puțin cinci morți

Cel puţin cinci persoane au murit în incendiile violente alimentate de vânturi puternice care au făcut ravagii miercuri în Los Angeles, forţând zeci de mii de locuitori să fugă şi distrugând numeroase clădiri, conform AFP…

Billy Crystal, Paris Hilton și Mark Hamill, între vedetele care şi-au pierdut casele în incendiile devastatoare din Los Angeles. Nominalizările pentru premiile Oscar, amânate

Incendiile de vegetaţie fac ravagii în Los Angeles şi în împrejurimi, distrugând casele mai multor celebrităţi, printre care Billy Crystal, Mandy Moore şi Paris Hilton, scrie AP, preluată de News.ro. Pompierii californieni se luptă cu…

Premierul bulgar: În câteva zile vom îndeplini și ultimul criteriu pentru aderarea la zona euro

„Zona euro ne bate la ușă. Mai sunt efectiv câteva zile până la îndeplinirea tuturor celor patru criterii, așa că rămânem și suntem într-o poziție bună”, a spus prim-ministrul interimar de la Sofia, Dimităr Glavcev,…

GRAFICE Câte gaze românești vor pleca în Germania în baza acordului semnat de OMV Petrom. Volumele ce urmează a fi exportate din 2027 – de 10 ori mai ridicate

Cantitatea de gaze autohtone care ar urma să fie exportată în Germania începând cu 2027, potrivit acordului OMV Petrom-Uniper, va reprezenta un procent de 2,2% din producția internă estimată pentru perioada 2027-2031 și de 4,4%…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.