„Suntem deschiși la un dialog cu americanii cu privire la modul în care putem coopera mai strâns decât o facem pentru a ne asigura că ambițiile americane sunt îndeplinite”, a spus miercuri ministrul danez de Externe, citat de Reuters.
Groenlanda poate deveni independentă dacă locuitorii săi doresc, dar nu va deveni stat american, a declarat miercuri ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat să excludă un scenariu în care ar folosi forța militară pentru a prelua controlul asupra insulei arctice.
Declarația a venit în ziua în care liderul Groenlandei a purtat discuții cu regele danez la Copenhaga, la o zi după ce remarcile lui Trump au propulsat soarta insulei conduse de danezi în prim-planul titlurilor presei din întreaga lume.
Trump, care își va prelua mandatul la 20 ianuarie, a declarat marți că nu ar exclude utilizarea unor acțiuni militare sau economice pentru ca Groenlanda să devină parte a Statelor Unite.
În aceeași zi, fiul cel mare al lui Trump, Donald Trump Jr. a efectuat o vizită privată în insulă.
Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, este parte a Danemarcei de 600 de ani, deși cei 57.000 de locuitori își gestionează în prezent propriile afaceri interne. Guvernul insulei, condus de prim-ministrul Mute Egede, are ca obiectiv o eventuală independență.
„Recunoaștem pe deplin că Groenlanda are propriile sale ambiții. Dacă acestea se materializează, Groenlanda va deveni independentă, deși nu cu ambiția de a deveni un stat federal în Statele Unite”, a declarat ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen.
El a declarat reporterilor că preocupările sporite ale Statelor Unite privind securitatea în Arctica sunt legitime, ca urmare a creșterii activității Rusiei și Chinei în regiune.
„Nu cred că ne aflăm într-o criză de politică externă”, a spus el. „Suntem deschiși la un dialog cu americanii cu privire la modul în care putem coopera mai strâns decât o facem pentru a ne asigura că ambițiile americane sunt îndeplinite”.
Deși Danemarca însăși a minimalizat gravitatea amenințării lui Trump, ambiția declarată a președintelui ales de a extinde frontierele SUA i-a zdruncinat pe aliații europeni cu mai puțin de două săptămâni înainte de preluarea mandatului.
Ministrul de externe al Franței, Jean-Noel Barrot, a declarat și el miercuri că Europa nu va permite altor națiuni să îi atace granițele suverane.
Iar un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Berlinul susține principiul conform căruia frontierele nu trebuie modificate prin forță.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat de asemenea că suveranitatea statelor membre ale UE trebuie să fie respectată.
Relațiile Groenlandei cu Danemarca au fost tensionate în ultimul timp de acuzațiile de maltratare a groenlandezilor în perioada colonială.
Egede a declarat că insula nu este de vânzare. Iar în discursul său de Anul Nou și-a intensificat demersul pentru independență. Danemarca susține că soarta teritoriului poate fi decisă doar de către groenlandezi.
Prim-ministra daneză Mette Frederiksen a declarat marți că nu își poate imagina că ambițiile lui Trump vor duce la o intervenție militară a SUA în Groenlanda. Capacitățile militare ale Danemarcei acolo sunt limitate la patru nave de inspecție, un avion de supraveghere Challenger și patrule cu sania trasă de câini.
Ca răspuns la amenințarea lui Trump de a impune taxe vamale împotriva Danemarcei, Frederiksen a declarat că nu crede că un război comercial cu Statele Unite este o cale bună de urmat.
Danemarca este țara de origine a Novo Nordisk, cea mai valoroasă companie din Europa, care produce medicamentul pentru slăbit Wegovy, extrem de popular în Statele Unite.
Palatul regal danez nu a oferit detalii înainte de întâlnirea regelui Frederik cu prim-ministrul Groenlandei, Egede.
În timp ce mulți groenlandezi visează la independența față de Danemarca, regele rămâne popular pe insulă, după ce a petrecut perioade lungi acolo, inclusiv o expediție de patru luni pe calota glaciară. Luna trecută, curtea regală și-a modificat stema, mărind un urs polar care simbolizează Groenlanda.
„Sunt sigur că regele este într-adevăr persoana cea mai bine plasată în Danemarca pentru a se ocupa de această problemă în acest moment, deoarece are o istorie lungă legată de Groenlanda”, a declarat pentru Reuters Damien Degeorges, un consultant din Reykjavik specializat în Groenlanda.
„El este popular în Groenlanda. Așadar, poate fi în mod clar de ajutor pentru relația daneză-groenlandeză”, a spus expertul.