Ficat artificial, crescut la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. „Scopul nostru este să aducem ţesuturi funcţionale pe Pământ” - HotNews.ro

Ficat artificial, crescut la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. „Scopul nostru este să aducem ţesuturi funcţionale
📅 2024-11-10

Un proiect ieșit din comun are potențialul de a transforma viitorul ingineriei țesuturilor și al transplantului de ficat prin cercetări inovatoare efectuate la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Oamenii de ştiinţă au cultivat mai multe organe în miniatură pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care orbitează la aproximativ 400 de km deasupra Pământului, scrie News.ro.

Cercetătorii cred că microgravitaţia ar putea ajuta la creşterea „organoizilor” de ficat care ar putea fi utilizaţi în cercetarea medicală şi chiar în operaţiile de transplant, în viitor.

Experimentele pot oferi alternative pentru transplantul de ficat

Experimentele cu ţesut hepatic planificate pentru Staţia Spaţială Internaţională ar putea oferi în cele din urmă alternative la ficatul pentru transplant, au anunțat cercetătorii la Congresul clinic al Colegiului American al Chirurgilor, în San Francisco.

Organoizii de ficat vor zbura la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale în cadrul unui studiu care urmează să fie efectuat pentru a afla dacă microgravitaţia poate încuraja creşterea ţesutului sănătos cu un aport sanguin suficient.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, acest efort ar putea duce la obţinerea de ţesuturi şi organe personalizate, crescute în spaţiu, care să fie utilizate în operaţiile de transplant.

În cadrul a două experimente viitoare, cercetătorii intenţionează să testeze cât de bine creşte ţesutul hepatic în condiţii de microgravitaţie, precum şi să testeze o nouă tehnologie concepută pentru a menţine acest ţesut în viaţă, şi foarte rece, pentru călătoria sa înapoi pe Pământ.

„Scopul meu final pentru aceste ţesuturi, dacă ele fac ceea ce ne imaginăm şi sperăm că sunt capabile să devină cu ajutorul microgravitaţiei, este de a folosi aceste ţesuturi pentru terapie”, a declarat dr. Tammy Chang, profesor de chirurgie la Universitatea din California, San Francisco.

Ţesuturile ar putea fi transplantate pentru a trata o varietate de boli şi tulburări ale funcţiei hepatice, a precizat ea.

De ce vor oamenii de ştiinţă să crească ficat în spaţiu?

Oamenii de ştiinţă au mai cultivat organe în miniatură pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care orbitează la aproximativ 400 de km deasupra Pământului.

Cultivarea ţesuturilor în laboratoarele de pe Pământ poate fi o sarcină dificilă, deoarece gravitaţia trage celulele în contact cu vasele de laborator, ceea ce le poate afecta dezvoltarea.

În plus, celulele sunt supuse unui stres excesiv deoarece, pentru a le menţine suspendate în timp ce cresc, vasul trebuie agitat.

Acest studiu are potenţialul de a transforma viitorul ingineriei ţesuturilor şi al transplantului de ficat prin cercetare inovatoare, spun specialiştii.

Dr. Tammy Chang, profesor de chirurgie la Universitatea din California, San Francisco, este pionierul autoasamblării ficatului uman pe orbita joasă a Pământului (LEO) – zona spaţiului aflată sub o altitudine de 2.000 km.

Cercetătorii de la Laboratorul pentru ingineria ţesuturilor hepatice consideră că celulele s-ar putea dezvolta mai bine într-un mediu de microgravitaţie susţinut şi de înaltă calitate, precum cel de pe ISS.

Una dintre componentele majore ale studiului este dezvoltarea unui bioreactor personalizat, denumit „Tissue Orb” – conceput pentru a facilita autoasamblarea ţesuturilor în mediul fără greutate din spaţiu.

„Scopul nostru este să dezvoltăm tehnici robuste de conservare care să ne permită să aducem ţesuturi funcţionale pe Pământ, unde acestea pot fi utilizate pentru o serie de aplicaţii biomedicale, inclusiv modelarea bolilor, testarea medicamentelor şi, eventual, implantarea terapeutică”, a adăugat dr. Chang.

ISS oferă un mediu unic de microgravitaţie în care celulele din afara corpului uman se comportă similar cu cele din interiorul corpului uman.

Experimentul cu ţesuturi hepatice va zbura spre ISS la începutul anului 2025.

Ţesuturile vor fi cultivate la bord timp de două săptămâni şi apoi puse într-o soluţie de conservare, pentru a fi analizate pe Pământ.

Un al doilea studiu experimental, programat pentru 2025 sau începutul anului 2026, va testa apoi un sistem de super-răcire pentru aducerea pe Pământ a ţesuturilor vii.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Adrian Câciu explică de ce a semnat pentru vila din Aviatorilor. Atac dur adresa lui Nicolae Ciucă: „E sluga lui Iohannis”

Social-democratul Adrian Câciu, ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat duminică seară că a semnat Hotărârea de Guvern referitoare la vila din Aviatorilor pe vremea când conducea portofoliul Finanţelor pentru că aşa prevede legea,…

Misterul prezenței soldaților nord-coreeni în războiul împotriva Ucrainei. Risc strategic sau pariu câștigător pentru Phenian și Moscova?

Prezența soldaților nord-coreeni alături de ruși în luptele împotriva forțelor ucrainene ridică multe întrebări de ordin tactic și militar, determinându-i pe unii analiști să se întrebe cu privire la eficiența și obiectivele lor finale, scrie…

Ce spune Ucraina după ce presa americană a scris că Kievul a fost informat în avans de o discuție Trump-Putin

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat duminică că informațiile potrivit cărora Kievul a fost informat înainte de un apel telefonic între președintele ales al SUA, Donald Trump, și președintele rus, Vladimir Putin, sunt false,…

SUA sparg pușculița înainte de venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Ce sumă este destinată Ucrainei

Statele Unite vor cheltui restul de şase miliarde de dolari destinate Ucrainei înainte ca președintele ales Donald Trump să îşi preia mandatul, a anunțat duminică consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan,…

SuperLiga: FCSB a câștigat cu 2-1 pe terenul liderului ”U” Cluj – Daniel Bîrligea, eroul campioanei

FCSB a câștigat meciul disputat pe terenul echipei Universitatea Cluj, scor 2-1, în etapa a 16-a din SuperLiga României. Partida de pe Cluj Arena le-a adus față în față pe U Cluj, liderul din SuperLiga,…

Ce vrea Biden de la întâlnirea cu Trump, programată miercuri la Biroul Oval

Președintele american Joe Biden îl va îndemna pe Donald Trump să nu abandoneze Ucraina, atunci când se vor vedea miercuri în Biroul Oval,  a spus consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, într-un interviu pentru CBS…

Clipuri erotice clatină scaunul celui mai longeviv președintele din lume. O poveste despre putere și intrigi politice dintr-o mică țară africană

Ceea ce restul lumii vede ca fiind un scandal picant legat de o casetă cu conţinut sexual ar putea fi, de fapt, cel mai recent episod al unei drame din viaţa reală a unei ţări,…

Trump a vorbit cu Putin. Un important cotidian american dezvăluie ce au vorbit cei doi

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a vorbit joi cu președintele rus, Vladimir Putin, iar republicanul i-a cerut, în prima conversație avută între cei doi după victoria sa, să nu escaladeze războiul din Ucraina, amintindu-i…

Două cutremure puternice, produse la doar o oră distanță și la mică adâncime, au zguduit Cuba

Două cutremure puternice au zguduit sudul Cubei într-o succesiune rapidă duminică, potrivit geologilor americani, ceea ce i-a determinat pe cubanezi să iasă din case, în timp ce autoritățile au transmis că nu a fost emisă…

Donald Trump Jr. ironic la adresa lui Volodimir Zelenski, după ce tatăl său a câștigat alegerile SUA: „Mai ai 38 de zile până la pierderea alocației”

Donald Trump Jr., fiul cel mare al republicanului care a câștigat un nou mandat de președinte, a reluat promisiunea tatălui său de a reduce finanțarea pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei, relatează Politico.…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.