Familia unei bătrâne în vârstă de 90 de ani din judeţul Alba reclamă că femeia, ajunsă la spital în a doua zi de Crăciun, a fost ţinută 7 ore, fără să fie consultată, în unitatea de primiri urgenţe din Alba Iulia, relatează News.ro. De cealaltă parte, oficialii unităţii sanitare transmit că de gardă au fost doar doi medici, fiecare dintre aceştia primind zeci de pacienţi.
Reprezentanţii spitalului susțin că starea de sănătate a femeii a fost „monitorizată în sala de aşteptare”, iar în final „pacienta a fost mulţumită de serviciile medicale primite la UPU Alba Iulia”.
Cazul nonagenarei care a ajuns la spital în a doua zi de Crăciun şi care a fost nevoită să aştepte şapte ore în unitatea de primiri urgenţe din Alba Iulia a fost făcut public de către jurnaliştii locali de la Ziarul Unirea.
„Este vorba de bunica soţiei mele, adusă cu ambulanţa la UPU în jurul orei 12:00 cu probleme cardiace şi circulatorii. De azi dimineaţă (joi – n.r.) nu îşi mai simte picioarele. A fost ţinută în triaj la UPU până la ora 19:05, fără niciun fel de consult. După atâta vreme a fost preluată într-un final de un medic. Este acum în UPU, sper eu, în investigaţii.”, a declarat, joi seară pentru ZiarulUnirea.ro, un bărbat din Alba Iulia.
Oficialii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia au reacţionat, afirmând că unitatea de primiri urgenţe (UPU) a fost supraaglomerată, iar de gardă au fost doar doi medici, fiecare dintre aceştia primind zeci de pacienţi.
„În total, în a doua zi de Crăciun, în 24 de ore, de la 8.00 şi până a doua zi la aceeaşi oră, la UPU Alba Iulia s-au prezentat peste 170 de pacienţi. Pe o tură (12 ore) lucrează doar doi medici. Pentru a putea funcţiona în condiţii optime, având în vedere afluxul extrem de mare de pacienţi, este necesară prezenţa a cel puţin patru medici pe tură”, afirmă reprezentanții spitalului, într-un punct de vedere citat de ziarulunirea.ro.
„Pentru a rezolva problema deficitului de medici, posturile sunt scoase constant la concurs (în perioada martie-decembrie 2024 au fost organizate patru concursuri în cadrul cărora, la fiecare concurs, au fost scoase 4-5 posturi de medic în medicină de urgenţă). De asemenea, în ultimii ani, au existat cazuri în care medici din cadrul UPU Alba Iulia şi-au dat demisia din cauza presiunii şi a stresului profesional. În continuare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia va organiza concursuri pentru medici de medicină de urgenţă şi va încerca să găsească soluţii pentru a fi atractiv pentru aceştia”, se mai arată în punctul de vedere al spitalului.
Reprezentanţii unităţii sanitare mai spun, în punctul de vedere transmis redacţiei Ziarului Unirea, că starea de sănătate a femeii nu a fost una gravă.
„În urma solicitărilor dvs. facem precizarea că starea de sănătate a pacientei în vârstă de 90 de ani a fost monitorizată în sala de aşteptare, iar timpii mai mari de aşteptare până la preluarea în ariile de tratare au fost cauzaţi de afluxul mare de pacienţi. Viaţa pacientei nu a fost pusă în pericol, au fost efectuate investigaţii medicale, i s-a oferit tratament de specialitate, nefiind necesară internarea în spital. În final, pacienta a fost mulţumită de serviciile medicale primite la UPU Alba Iulia”, au mai precizat reprezentanții spitalului.