Informațiile despre construirea rachetei balistice care a lovit în Dnipro ilustrează modul în care mașinăria de război a Kremlinului rămâne extrem de dependentă de tehnologia străină care face obiectul sancțiunilor occidentale, scrie Financial Times.
Racheta experimentală „Oreșnik” a lui Vladimir Putin, lansată împotriva Ucrainei luna trecută, a fost fabricată de companii rusești care încă se bazează pe echipamente avansate de producție occidentală, arată o analiză a Financial Times.
Două institute rusești de top din domeniul producției de armament, desemnate de serviciile secrete ucrainene drept creatoare ale rachetei Oreșnik, au publicat anunțuri de angajare pentru lucrători familiarizați cu sistemele de prelucrare a metalelor fabricate de companii germane și japoneze.
Anunțurile de angajare pentru Institutul de Tehnologie Termică din Moscova (MITT) și pentru compania Sozvezdie, care au fost urmărite de Financial Times, ilustrează modul în care mașinăria de război a Kremlinului rămâne extrem de dependentă de tehnologia străină care face obiectul sancțiunilor occidentale.
Dependența este deosebit de pronunțată în domeniul prelucrării cu control numeric computerizat (CNC), o tehnologie vitală pentru producția Oreșnik, care permite fabricilor să modeleze rapid materiale, cu o precizie ridicată, prin utilizarea computerelor pentru a controla uneltele.
Putin a prezentat utilizarea rachetei Oreșnik, despre care analiștii au spus că se bazează pe RS-26 Rubej, o rachetă balistică cu capacitate nucleară, ca un răspuns la atacurile ucrainene cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei.
„Avem un stoc de astfel de produse, un stoc de astfel de sisteme gata de utilizare”, a avertizat Putin după atacul împotriva unei fabrici din Dnipro, care a fost în trecut cea mai secretă unitate de construcție de rachete a Uniunii Sovietice.
MITT, una dintre companiile despre care serviciile secrete ucrainene au spus că a fost implicată în construirea Oreșnik, este principala instituție implicată în dezvoltarea rachetelor balistice rusești cu combustibil solid.
În anunțurile postate în 2024, compania menționează că „aderă la sistemele FANUC, SIEMENS, HEIDENHAIN”.
Fanuc este un grup japonez de companii care oferă produse și servicii de automatizare, în timp ce celelalte două firme sunt germane. Toate cele trei companii produc sisteme de control pentru mașini CNC de înaltă precizie.
Aceleași trei companii occidentale sunt menționate în anunțurile postate de Sozvezdie – principalul dezvoltator și producător rus de sisteme și echipamente de război electronic, radiocomunicații și contramăsuri electronice – care a enumerat una dintre specializările sale ca fiind „sisteme automate de control și sisteme de comunicații” pentru uz militar.
În anunțurile lor se solicită „cunoștințe de sisteme CNC – Fanuc, Siemens, Haidenhein”.
O înregistrare video postată la începutul acestui an de Titan Barrikadi, o a treia companie de apărare implicată în producția Oreșnik, arată, de asemenea, un muncitor care stă în fața unui dispozitiv de control ce poartă marca Fanuc.
Rusia s-a bazat mult timp pe mașini-unelte fabricate în străinătate, în ciuda eforturilor de a construi alternative interne. În timp ce Kremlinul se aprovizionează din China cu volume mari de utilaje de înaltă precizie pentru prelucrarea metalelor, comenzile pentru operarea acestora continuă să fie fabricate în Occident.
În 2024, la un important târg comercial din Rusia, opt companii chineze au prezentat 12 modele de dispozitive CNC. Conform analizei efectuate de Consiliul de securitate economică al Ucrainei, 11 dintre modele erau echipate cu controlere fabricate de companii japoneze sau germane.
„Dezvoltarea Oreșnik arată cât de dependent este încă complexul militar-industrial rus de echipamentele occidentale de înaltă calitate. Guvernele occidentale ar trebui să facă presiuni pentru a opri fluxul acestor bunuri, pe care le-am văzut luna trecută la Dnipro contribuind direct la asaltul rusesc asupra vieții ucrainene”, a declarat Denis Hutik, director executiv la ESCU – Consiliul de Securitate Economică al Ucrainei.
Oprirea fluxului de controlere și utilaje CNC către Rusia a fost o prioritate pentru aliații Kievului. Dispozitivele și componentele CNC se află pe așa-numita „listă comună de bunuri cu prioritate ridicată” a articolelor pe care aceștia doresc în special să le refuze Moscovei.
În timp ce controalele la export au încetinit fluxul acestor bunuri în Rusia, analiza FT a dosarelor rusești sugerează că cel puțin 3 milioane de dolari din livrări, care includ componente Heidenhain, au intrat în Rusia de la începutul anului 2024. Unii dintre cumpărătorii acestora sunt implicați în producția militară.