Donald Trump a avut săptămâna trecută o discuție furtunoasă de 45 de minute cu premierul danez Mette Frederiksen în care a insistat că este foarte serios atunci când spune că vrea să preia Groenlanda, dezvăluie Financial Times, care a discutat cu mai mulți oficiali europeni.
Cinci actuali și foști înalți oficiali europeni informați cu privire la convorbire au declarat pentru publicația citată că discuția a decurs foarte prost.
Aceștia au adăugat că Trump a devenit agresiv și conflictual după ce Frederiksen i-a spus că insula nu este vânzare, însă a făcut o ofertă de cooperare mai amplă în ceea ce privește bazele militare și exploatarea resurselor.
„A fost înfiorător”, a spus una dintre sursele FT.
O alta a adăugat: „ El a fost foarte ferm. A fost ca un duș rece. Înainte, era greu să iau ideea în serios. Dar cred că este serios și potențial foarte periculos.”
„Intenția a fost foarte clară. Ei o vor. Danezii sunt acum în stare de criză”, a declarat o persoană informată cu privire la apel. O alta a spus: „Danezii sunt complet panicați din această cauză”.
Un fost oficial danez a adăugat: „A fost o conversație foarte dură. El a amenințat cu măsuri specifice împotriva Danemarcei, cum ar fi tarife speciale”.
Casa Albă nu a comentat convorbirea, dar Frederiksen a declarat că a subliniat că vasta insulă arctică – o parte autonomă a Regatului Danemarcei – nu este de vânzare.
Dar Frederiksen este văzută ca o profesionistă fără prejudecăți, axată pe securitate, care a criticat livrările prea lente de armament pentru Ucraina de către administrația Biden, a declarat pentru The Hill un expert american în politică externă care s-a întâlnit cu premierul danez.
„Ea este un fel de John Bolton al Europei; este dură”, a spus expertul, făcând referire la fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump, față de care președintele are o animozitate extremă, iar recent i-a retras echipa de pază primită din cauză că Iranul a amenințat că o să-l asasineze.
Dacă Frederiksen a adoptat o linie dură în fața lui Trump, asta ar fi putut duce la o degenerarea a discuției, a speculat expertul.
„Ea nu pare genul care să cedeze. Nu că ar fi nerezonabilă, dar nu este genul care ar accepta orice mizerie”, a adăugat el.
Trump și-a exprimat interesul în ultima vreme ca Groenlanda, un teritoriu autonom al Danemarcei, să devină parte a Statelor Unite. El nu a exclus utilizarea puterii militare sau economice pentru a convinge Danemarca să o cedeze, amintește Reuters.
Groenlanda are o poziție strategică pe cea mai scurtă rută dintre Europa și America de Nord, vitală pentru sistemul american de avertizare cu rachete balistice.
La 15 ianuarie, Mette Frederiksen, a declarat că a vorbit la telefon cu Trump și i-a spus că Groenlanda este cea care trebuie să decidă cu privire la orice independență.
Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, care a intensificat demersurile pentru independență, a declarat în repetate rânduri că insula nu este de vânzare și că este la latitudinea locuitorilor săi să își decidă viitorul.
Deși Trump a evocat posibilitatea preluării Groenlandei și în 2019, în timpul primului său mandat la Casa Albă, refuzul său de a exclude utilizarea puterii militare sau economice i-a luat prin surprindere pe mulți danezi.