Decizie neașteptată a Băncii Centrale din Rusia. Economiștii, luați prin surprindere - HotNews.ro

Decizie neașteptată a Băncii Centrale din Rusia. Economiștii, luați prin surprindere - HotNews.ro
📅 2024-12-20

Banca Centrală a Rusiei a menținut vineri dobânda cheie la 21%, surprinzând jucătorii de pe piață, care se așteptau la o creștere de 2 puncte procentuale, și afirmând că recenta sa înăsprire a creat condiții pentru ca inflația să revină spre nivelul țintit, informează Reuters.

„Având în vedere creșterea notabilă a ratelor dobânzilor pentru debitori și încetinirea activității de creditare, înăsprirea obținută a condițiilor monetare creează premisele necesare pentru reluarea proceselor de dezinflație și revenirea inflației la țintă”, a afirmat Banca Centrală într-un comunicat.

Instituția a precizat că va evalua necesitatea unei majorări a ratei dobânzii la următoarea reuniune din 14 februarie 2025. Ținta Băncii Centrale pentru inflație este de 4%.

Președintele Vladimir Putin a îndemnat joi public Banca Centrală să ia o decizie „echilibrată” în timpul unei intervenții telefonice la nivel național. Douăzeci și trei din cei 27 de economiști dintr-un sondaj Reuters se așteptau la o majorare la 23%.

Banca centrală este independentă prin lege, iar Putin i-a dat guvernatorului Elvira Nabiullina mână liberă în trecut, dar analiștii au spus că presiunea din partea mediului de afaceri a devenit prea puternică pentru a fi ignorată.

„Presiunea … a funcționat, iar banca centrală a decis să se oprească”, a declarat economistul Evgeny Kogan. Rata actuală este încă cea mai ridicată din primii ani de guvernare ai lui Putin, când Rusia își revenea după haosul economic din anii 1990.

Șefa Băncii Centrale a Rusiei (CBR), Elvira Nabiullina, a declarat la începutul lunii că lua în considerare o nouă creștere a dobânzilor stabilite de instituție, care sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, pentru a frâna inflația ridicată din țară, determinată de explozia cheltuielilor militare pentru frontul ucrainean, notează AFP.

Inflația din Rusia este alimentată în special de explozia cheltuielilor militare pentru agresiunea asupra Ucrainei, de efectele sancțiunilor și de creșterea salariilor, o consecință directă a lipsei de forță de muncă, deoarece companiile sunt nevoite să ofere salarii mari pentru a angaja oameni.

Aceste lipsuri sunt rezultatul plecării a sute de mii de oameni pe frontul ucrainean sau în străinătate începând din februarie 2022.

Inflația afectează, de asemenea, rubla, care a atins cel mai scăzut nivel față de dolar și euro de la jumătatea lunii martie 2022.

Putin dă vina pe sancțiunile occidentale și pe o recoltă proastă pentru inflația ridicată, care afectează buzunarele rușilor obișnuiți, deoarece prețurile alimentelor de bază, cum ar fi laptele, untul și legumele, au crescut cu două cifre.

În timpul intervenției telefonice de joi, Putin a numit în glumă consiliul Băncii Centrale o „celulă Komsomol”, după aripa de tineret a Partidului Comunist Sovietic, care de obicei primea îndrumări de la camarazii mai în vârstă.

Lideri de afaceri puternici precum țarul petrolului Igor Sechin, CEO al celei mai mari companii petroliere din Rusia, Rosneft, și Serghei Chemezov, șeful conglomeratului militar-industrial Rostec, ambii prieteni vechi ai lui Putin, au criticat politica Băncii Centrale.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

fanatik.ro: Retrospectiva anului 2024 pe piața imobiliară: câte case au cumpărat românii și unde. Ce ne așteaptă în 2025

Piața imobiliară din România a avut un an 2024 bun, având în vedere condițiile socio-economice. Care sunt speranțele pentru 2025? Anul 2024 a fost un an bun al pieței imobiliare din România. S-au înregistrat creșteri…

Elon Musk atacă decizia CCR privind scrutinul prezidențial: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie considerat un dictator?”

Omul de afaceri Elon Musk a comentat scurt vineri situația politică din România, după decizia Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale, insinuând că judecătorii CCR pot fi considerați „trădători”. „Cum poate un judecător să anuleze…

Regele Charles, glume despre starea sa de sănătate: „Sunt încă în viață”

Regele Charles al III-lea, care urmează un tratament împotriva cancerului, a făcut vineri o glumă despre starea sa de sănătate. El a declarat că este „încă în viaţă”, în timpul unei recepţii care a avut…

Viktor Orban dezvăluie miza vizitei de la București: Pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu România

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că Budapesta a reuşit anul trecut, prin România, să cumpere 1,75 miliarde metri cubi de gaze şi, pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât…

Nepotul lui Ciolacu a vândut una dintre cele două firme de energie eoliană, care aveau cifră de afaceri zero în 2022 și 2023, după ce a obținut pentru ele fonduri PNRR de peste 22 de milioane de euro. Cumpărătorul este firma unui mare mogul ceh 

Compania Premier Energy PLC, controlată de fondul de investiţii al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, a anunțat vineri seară pe bursă că a cumpărat 90% din firma Development Power Solar Energy SRL. Aceasta este…

Noi negocieri pentru guvern: Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian discută acum la Palatul Victoria. USR, tot mai aproape să meargă în opoziție

PSD și PNL urmează să facă noul guvern alături de UDMR și minoritățile naționale, au declarat surse din USR pentru HotNews.ro. Și surse din PNL au confirmat că viitorul guvern va fi format din PSD,…

ULTIMA ORĂ Angajații Dacia au obținut o nouă creștere a salariilor în negocierile pentru contractul colectiv, plus o primă anuală de câteva sute de euro

Ca în fiecare, an, sindicatele Dacia au negociat cu patronatul contractul colectiv de muncă anual, în mai multe runde de întâlniri. Tot ca de obicei, cerințele celor două părți au pornit de la niveluri diametral…

Date personale: Situația în care pot fi amendate în baza GDPR firmele din România care trimit SMS-uri și e-mailuri comerciale

Firmele din România care trimit mesaje comerciale, fie sub formă de SMS, fie prin e-mail, trebuie să implementeze și metode prin care clienții lor pot refuza să le mai primească, și să se asigure că…

CNA cere protejarea jurnaliștilor de mesaje agresive și instigare la ură. Parchetul General, sesizat în cazul agresiunii Dianei Şoşoacă asupra echipei Antena 3

Consiliul Național al Audiovizualului a transmis un apel public prin care a cerut protejarea jurnaliștilor în fața mesajelor agresive, de către toți „protagoniștii spațiului de comunicare publică”. Apelul vine după ce mai mulți jurnaliști au…

Închisoare cu executare pentru 9 polițiști care au bătut și torturat doi tineri din București. Ce pedepse au primit

Nouă agenţi de la Secţia 16 Poliţie din Capitală au fost condamnaţi vineri de Tribunalul Bucureşti, fiind găsiţi vinovaţi pentru că au sechestrat şi torturat doi tineri în timpul pandemiei de COVID-19. Cea mai grea…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.