Omul de afaceri Elon Musk a comentat scurt vineri situația politică din România, după decizia Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale, insinuând că judecătorii CCR pot fi considerați „trădători”.
„Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie considerat un dictator?”, a scris Elon Musk, în mesajul său, publicat pe rețeaua de socializare X.
How can a judge cancel an election and not be considered a dictator? https://t.co/Byex53wB96
— Elon Musk (@elonmusk) December 20, 2024Miliardarul a facut acest comentariu în timp ce a redistribuit o postare a antreprenorului și influencerului Mario Nawfal, apreciat de cel mai bogat om din lume, în care este explicată situaţia politică din România pornind de la o știre a agenției de presă Reuters.
Analiștii americani consideră că Elon Musk va juca un rol important în viitoare administraţie Trump, după ce omul de afaceri a fost unul dintre principalii susținători ai republicanului în cursa pentru Casa Albă.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a României (CCR) a anulat întregul proces electoral al alegerilor prezidenţiale, prin hotărârea nr. 32. Astfel, turul al doilea al scrutinului prezidenţial, ce urma să aibă loc pe 8 decembrie, nu s-a mai desfăşurat.
Curtea şi-a motivat decizia pe baza documentelor desecretizate pe 4 decembrie 2024și prezentate în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din data de 28 noiembrie, transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – Direcţia Generală de Protecţie Internă, Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Din examinarea documentelor desecretizate, CCR a constatat că procesul electoral privind alegerea Preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui şi în toate etapele, de multiple neregularităţi şi încălcări ale legislaţiei electorale care au distorsionat caracterul liber şi corect al votului exprimat de cetăţeni şi egalitatea de şanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent şi echitabil al campaniei electorale şi au nesocotit reglementările legale referitoare la finanţarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esenţiale ale alegerilor democratice, au spus judecătorii constituționali.
Informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI în ședința CSAT de la finalul lunii noimebrie au indicat faptul că finanţarea campaniei candidatului proto-legionar Călin Georgescu pe rețeaua de socializare TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este „o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse”.
Luni, 16 decembrie, Călin Georgescu a mers, însoțit de avocata sa, la primul termen din dosarul deschis la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în care a solicitat anularea deciziei BEC prin care instituția a pus în aplicare hotărârea CCR de anulare a alegerilor.
Instanța supremă a decis declinarea competenței în acest dosar. Mai departe, dosarul va fi judecat la Curtea de Apel București.
Întregul proces electoral privind alegerea președintelui va fi reluat în integralitate de Guvern, anul viitor, la o dată care urmează să fie stabilită de către noul Executiv.