Consiliul Național al Audiovizualului a transmis un apel public prin care a cerut protejarea jurnaliștilor în fața mesajelor agresive, de către toți „protagoniștii spațiului de comunicare publică”. Apelul vine după ce mai mulți jurnaliști au fost atacați public de persoane din sfera politică. Acțiunile de intimidare ale Dianei Șocoacă la adresa jurnaliștilor Antenei 3 face obiectul unei sesizări la Parchetul General, a anunțat vicepreședintele CNA.
„CNA, în virtutea responsabilității atribuite prin lege de a contribui la asigurarea protecției jurnaliștilor, solicită tuturor protagoniștilor spațiului de comunicare publică să se abțină de la orice formă de agresiune, în particular, agresiune verbală la adresa jurnaliștilor”, a scris Consiliul pe pagina de Facebook.
Consiliul Național al Audiovizualului a explicat și că, „în contextul tensiunii sociale generate de procesele electorale”, agresivitatea care are „ca țintă jurnaliștii” este asumată de „persoane care activează în mass-media”.
„Convinși că libertatea de exprimare trebuie să fie protejată de acele forme de exprimare care sunt folosite pentru a intimida, amenința, descuraja vocile care exprimă opinii adverse, membrii CNA cer politicienilor, demnitarilor și jurnaliștilor să contribuie la eliminarea din discursul public a oricărei forme de agresiune și să evite exprimări care prejudiciază demnitatea, onoarea, viața particulară a jurnaliștilor”, a mai transmis CNA.
Instituția a lansat o solicitare și pentru radiodifuzori, „să cântărească cu responsabilitate mesajele pe care le preiau de pe platformele de comunicare digitale pentru a nu legitima forme de exprimare inacceptabile”.
Vicepreședintele CNA, Valentin Jucan, a anunțat că Parchetul General a fost sesizat cu privire la agresiunea comisă vineri de Diana Şoşoacă asupra echipei Antena 3.
„Doresc să informez că CNA – Consiliul Naţional al Audiovizualului – sesizează Parchetul General cu privire la agresiunea comisă astăzi de către Diana Şoşoacă asupra echipei Antena 3 , în incinta Palatului Parlamentului, exact în momentul în care jurnaliştii îşi exercitau profesia”, a scris Jucan pe Facebook.
De asemenea, CNA solicită Ministerului Afacerilor Interne să asigure protecţie jurnaliştilor, aşa cum este prevăzut în Legea audiovizualului.
Articolul invocat prevede: „Autorităţile publice abilitate asigură, la cerere: a) protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor; b) protecţia sediilor şi a localurilor radiodifuzorilor, în cazul în care acestea sunt supuse unor ameninţări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfăşurare a activităţii lor”.
Makaveli, influencerul care i-a făcut campanie de promovare lui Călin Georgescu pe TikTok, a însoțit-o, vineri, pe lidera partidului S.O.S. România Diana Șoșoacă, în Parlament. Împreună cu alți parlamentari ai partidului, Șoșoacă și Makaveli au întrerupt transmisiunea în direct de la Antena 3 CNN și au strigat după jurnalistă „de ce nu mai faceți interviuri?”.
După acest episod, lidera partidului S.O.S., a avut un derapaj la adresa jurnalistului Antena 3 CNN, Mihai Gâdea, pe care l-a „blestemat pentru 20 de generații”, dar și la adresa familiei acestuia, într-un mesaj video publicat pe contul ei de Instagram.
„Blestemat să fii, 20 de generații! Praful și pulberea să se aleagă de tine și de tot neamul tău și de toată televiziunea aia abjectă, mizerabilă și ordinară cu care ați distrus viețile nenumăratelor persoane!”, a afirmat Șoșoască, în video.
„Nu meriți niciun scuipat! A zis Makaveli că îi dă nu știu ce lu’ nevastă-ta? Și de la noi mult SOS, sper să se înece și ea și tu, și fi-ta și tot neamul tău!”, mai spune ea. „Nimic nu va rămâne neplătit în viața asta. Nu te voi ierta în veci”, a adăugat Șoșoacă.