Black Friday 2024 va avea loc în SUA (abia) în 29 noiembrie, însă și acolo există companii care au început reducerile încă din octombrie. Spre deosebire de România, ziua de Black Friday american nu a ajuns să „migreze” spre prima parte a lunii. Care sunt companiile vedetă în America de BF și care este ziua care bate Black Friday la vânzări în SUA?
În România, Black Friday a fost în 8 noiembrie, în timp ce în SUA va fi în 29 noiembrie – și niciodată diferența dintre ele nu a fost așa de mare.
Cyber Monday va fi în SUA în 2 decembrie, iar ziua era axată pe electronice până acum câțiva ani, dar ofertele s-au generalizat și vânzările sunt mai mari în online decât în ziua de BF.
Spre exemplu, în 2023 de Cyber Monday s-au vândut produse în valoare de 12,4 miliarde dolari, iar 20 de milioane de oameni au cumpărat în magazinele fizice din SUA, în timp ce 77 de milioane de americani au cumpărat online. În ziua de Black Friday 2023, vânzările au totalizat 9,5 miliarde dolari.
De ceva ani, în SUA „sărbătoarea” de shopping are cinci zile „intense” (cu „shopping frenzy”, cum zic americanii) – de joi, în ziua Thanksgiving, până luni, de Cyber Monday, iar în fiecare an peste 100 de milioane de americani cumpără ceva la ofertă în acest interval de cinci zile denumit „Thanksgiving weekend shopping”.
Printre companiile care vând cel mai mult în SUA de Black Friday se numără Amazon, Best Buy, Target, Walmart și Macy’s. Sunt promise și reduceri de peste 80%, însă se insistă mai mult pe prețurile care se termină în mulți de nouă: „de la 19,90 dolari”, „de la 299,99 dolari”, „de la 999,99 dolari”. La cele mai noi telefoane și laptop-uri, reducerile sunt mici, cam de 5-10%, iar în medie, reducerile sunt pe la 30-35%.
În ultimii 15 ani s-a întâmplat și în SUA ceva cu care și noi suntem obișnuiți de BF: campaniile de Black Friday se întind chiar și pe 5-7 săptămâni, sub diverse denumiri de marketing. Unii spun că Black Friday și-a pierdut strălucirea în țara care i-a dat naștere, însă alții spun că este mult mai plăcut, mai eficient și mai civilizat să cumperi online, decât să te împingi în magazine pentru televizoare, telefoane sau alte aparate la modă.
Așadar, este un mit ideea că în America există o singură zi cu multe promoții la final de noiembrie (sau început de decembrie): de fapt ofertele sub numele de BF sunt răspândite pe mai bine de o lună, iar în acest an au fost campanii de „Early Black Friday” și pe 25 octombrie.
De ani de zile se publică în SUA ghiduri despre cum să „supraviețuiești” zilei de Black Friday, în sensul de a nu „lua plasă” cu ofertele. La anumite categorii de produse cele mai mici prețuri din an sunt în ianuarie, iar la altele în martie. La foarte multe produse cel mai mic preț din an este ÎN ALTĂ zi decât BF, dar trebuie urmărite ofertele cu atenție.
Un alt sfat este să nu fi atras de așa-numite „doorbusters”, oferte cu adevărat excelente care te fac să vii în magazin, însă când ajungi vezi că acele produse s-au terminat și ajungi să cumperi alte lucruri care nu sunt la o reducere grozavă.
Retailerii țin viu pentru mai mult timp interesul clienților și vând per total mai mult dacă fac campanii extinse, încă din octombrie. Unele sunt tematice: spre exemplu se insistă pe smartphone-uri, pe televizoare, pe expressoare sau pe diverse aparate pentru preparat alimente.
Campaniile de Black Friday încep tot mai repede și fiindcă studiile făcute de retaileri au arătat că tot mai mulți clienți începeau încă din prima decadă a lui noiembrie cumpărăturile pentru sărbătorile de iarnă. Intuind că este rost de profit, retailerii au gândit campanii cât mai inventive, iar cele online sunt mai ușor de ținut pe perioade mai mari, decât cele din magazinele fizice.
Marea întrebare pentru retailerii din SUA în fiecare an este dacă după cele cinci zile cu promoții, luna decembrie va aduce scăderi ale vânzărilor sau dacă, din contră, va fi o lună foarte bună.
Sursa foto: Dreamstime.com