Stima de sine a unui copil se formează în mare parte în primii ani de viață, iar un element esențial în această construcție este modul în care părinții reacționează la ce fac cei mici. Complimentele și laudele servite prea ușor și după orice lucrare, indiferent cât efort s-a depus pentru realizarea ei, pot să ne ducă copiii în extrema nedorită – în lipsa „bravo”-urilor apare lipsa motivației, potrivit teoriei lui Alfie Kohn.
Dincolo de vorbe frumoase, de aprecieri verbale sau de recompense pentru realizările copiilor, singura iubirea necondiționată (ascultarea copiilor, înțelegerea lor și sentimentul de siguranță pe care îl simt din partea noastră) este pilonul pe care copiii își clădesc încrederea în propriile lor forțe. Însă, ce se întâmplă când aceste recunoașteri sunt prea puține sau chiar absente? Ce efecte poate avea această lipsă asupra copilului și, mai târziu, asupra adultului? Psihoterapeutul pentru copii și adolescenți Bianca Poptean ne ajută să înțelegem ce putere are iubirea necondiționată asupra copiilor noștri și cum putem, printr-un proces de reparentare a copilului interior, să ne schimbăm percepția asupra imaginii de sine chiar la maturitate.
Alfie Kohn, un binecunoscut autor în domeniul educației și parentingului, are o perspectivă critică asupra laudelor, în special atunci când acestea sunt utilizate excesiv sau ca instrument de control. El susține că lauda, deși aparent benefică, poate avea efecte negative pe termen lung asupra motivației și dezvoltării emoționale a copiilor. „Laudele sunt de obicei criticate pentru că sunt oferite prea ușor și pentru prea puțin. Ni se spune că ar trebui să facă mai mult copiii pentru fiecare «Bravo!» primit — adică să-i condiționăm și mai mult. Și din nou, acesta este opusul obiecției mele cu privire la caracterul inerent condiționat al recompenselor. Problema nu este că ajung copiii să se aștepte să fie lăudați pentru orice. Problema constă în nevoia noastră de a controla, în predilecția de a pune condiții pentru dragostea noastră…”, spune într-un articol Alfie Kohn.
Modul în care nevoile de atașament sunt satisfăcute în copilărie are un impact semnificativ asupra stimei de sine la vârsta adultă, spune psihoterapeutul Bianca Poptean. Conform teoriei atașamentului, felul în care părinții sau îngrijitorii au grijă de copii în primii ani de viață, afecțiunea și grija oferite, influențează modul în care aceștia se percep pe sine și au încredere în ceilalți și în viață. „Potrivit lui Daniel J. Siegel, psihiatru și neurocercetător, cele mai importante nevoi ale unui copil la naștere sunt cei trei S: Seen, adică să se simtă văzut, să se simtă valoros, să-i fie validate sentimentele și să primească afecțiune, Soothe – să fie alinat, într-un moment stresant, să simtă că nu trece singur prin acea experiență și Safe – să se simtă în siguranță”, explică psihoterapeutul. Așadar, un adult nesigur pe el este un copil care a crescut fără să fie văzut, auzit, alinat și protejat. El va căuta toată viața un „părinte” care să-i astâmpere această nevoie.
Atunci când nevoile de atașament sunt satisfăcute corespunzător, se dezvoltă un atașament sigur, care se traduce prin încredere în sine, în ceilalți și în viață, și un sentiment de valoare personală. Copiii care se simt văzuți, auziți, alinați și protejați dezvoltă o imagine de sine pozitivă și încredere în lume. „Așadar, un bebeluș depinde de mama/un îngrijitor să îi decodifice plânsul. Dacă mama/îngrijitorul aude plânsul, înțelege nevoia din spatele comportamentului și o împlinește, copilul înțelege că este văzut, auzit, alinat, protejat. Deci se simte bine cu el, cu mama/îngrijitorul, se simte în siguranță, iar lumea e un loc frumos!”, punctează psihoterapeutul.
Pe de altă parte, atunci când aceste nevoi nu sunt satisfăcute, se dezvoltă un atașament nesigur, care poate fi evitant, anxios sau dezorganizat.
Atașamentul evitant se dezvoltă atunci când părinții sau îngrijitorii nu se conectează emoțional cu copilul, nu îi înțeleg nevoile și nu răspund la ele constant. Copilul ajunge să creadă că nu este suficient de bun pentru a primi iubire și atenție, dezvoltând un sentiment de neîncredere în sine și în ceilalți. „Adulții cu atașament evitant sunt copiii care au învățat să se disocieze de suferința provocată de lipsa de conectare/grijă/iubire sunt cei care nu s-au putut baza decât pe ei, sunt cei care au învățat să se descurce singuri. Și, deși când sunt adulți, par că sunt independenți și siguri pe ei, în ei există această credință că nu sunt suficient de buni”, explică psihoterapeutul Bianca Poptean.
Atașamentul anxios se dezvoltă atunci când părinții sunt inconsecvenți în satisfacerea nevoilor copilului sau manifestă anxietate și frică în interacțiunea cu acesta. Copiii cu atașament anxios devin adulți nesiguri, dornici de validare externă și cu o imagine de sine negativă.
Persoanele care nu au primit validare în copilărie pot avea dificultăți la maturitate. Orice critică, indiferent de intenția din spate, este percepută negativ, explică psihoterapeutul.
În relații romantice. Adulții cu atașament anxios, de exemplu, tind să se agațe de partener, manifestând o nevoie excesivă de atenție, dovezi de iubire și validare. Ei pot deveni dependenți de partener, temându-se de abandon și căutând constant reasigurarea iubirii și aprecierii acestuia. Teama de a fi singuri generează anxietate, iar siguranța relației devine o prioritate. Absența sprijinului din partea partenerului îi face să devină mai exigenți și mai preocupați de relație.
În relațiile de prietenie, persoanele cu atașament nesigur se pot simți nesigure și lipsite de valoare dacă nu primesc suficientă atenție sau apreciere din partea prietenilor.
În carieră, adulții cu atașament nesigur, în special cei cu atașament evitant, pot compensa lipsa de încredere în sine prin performanță la locul de muncă. Ei pot deveni workaholici, dedicându-se excesiv carierei și căutând validare prin succes profesional. „Este un studiu care spune că «the great achivers» – cei care dețin funcții importante în companii sau chiar funcții politice sunt cei care nu au primit validare, recunoaștere și complimente în copilăria mică și, rămânând cu acea nevoie neîmplinită, caută toată viața să obțină această validare externă. Învață foarte mult, urcă în ierarhie și se valorizează numai prin rezultat”, mai spune psihoterapeutul. Ei se bazează pe ceilalți pentru a se simți valoroși. Se valorizează doar prin rezultate, neîmplinirea nevoii de validare din copilărie perpetuând această căutare constantă, completează psihoterapeuta.
Este o tehnică terapeutică utilizată pentru a vindeca rănile emoționale din copilărie și a dezvolta o stimă de sine sănătoasă. Potrivit psihoterapeutului, acest proces implică asumarea rolului de părinte bun și iubitor pentru sine, oferindu-vă validarea, acceptarea și iubirea de care ați fost lipsit în copilărie.
Ce beneficii aduce reparentarea copilului interior
Reparentarea copilului interior este un proces complex și de durată, care poate fi facilitat de un psihoterapeut. Cu toate acestea, și practica individuală poate aduce beneficii semnificative.