Cum se manifestă lipsurile emoționale din copilărie la maturitate. Psiholog: „Adulții care își caută împlinirea în relațiile de iubire sunt copiii care nu au fost auziți, alinați și protejați” - HotNews.ro

Cum se manifestă lipsurile emoționale din copilărie la maturitate. Psiholog: „Adulții care își caută împlinirea în relaț
📅 2024-12-18

Stima de sine a unui copil se formează în mare parte în primii ani de viață, iar un element esențial în această construcție este modul în care părinții reacționează la ce fac cei mici. Complimentele și laudele servite prea ușor și după orice lucrare, indiferent cât efort s-a depus pentru realizarea ei, pot să ne ducă copiii în extrema nedorită – în lipsa „bravo”-urilor apare lipsa motivației, potrivit teoriei lui Alfie Kohn.

Dincolo de vorbe frumoase, de aprecieri verbale sau de recompense pentru realizările copiilor, singura iubirea necondiționată (ascultarea copiilor, înțelegerea lor și sentimentul de siguranță pe care îl simt din partea noastră) este pilonul pe care copiii își clădesc încrederea în propriile lor forțe. Însă, ce se întâmplă când aceste recunoașteri sunt prea puține sau chiar absente? Ce efecte poate avea această lipsă asupra copilului și, mai târziu, asupra adultului? Psihoterapeutul pentru copii și adolescenți Bianca Poptean ne ajută să înțelegem ce putere are iubirea necondiționată asupra copiilor noștri și cum putem, printr-un proces de reparentare a copilului interior, să ne schimbăm percepția asupra imaginii de sine chiar la maturitate.

Alfie Kohn, un binecunoscut autor în domeniul educației și parentingului, are o perspectivă critică asupra laudelor, în special atunci când acestea sunt utilizate excesiv sau ca instrument de control. El susține că lauda, deși aparent benefică, poate avea efecte negative pe termen lung asupra motivației și dezvoltării emoționale a copiilor. „Laudele sunt de obicei criticate pentru că sunt oferite prea ușor și pentru prea puțin. Ni se spune că ar trebui să facă mai mult copiii pentru fiecare «Bravo!» primit — adică să-i condiționăm și mai mult. Și din nou, acesta este opusul obiecției mele cu privire la caracterul inerent condiționat al recompenselor. Problema nu este că ajung copiii să se aștepte să fie lăudați pentru orice. Problema constă în nevoia noastră de a controla, în predilecția de a pune condiții pentru dragostea noastră…”, spune într-un articol Alfie Kohn.

Cum influențează nevoile de atașament din copilărie stima de sine la adulți

Modul în care nevoile de atașament sunt satisfăcute în copilărie are un impact semnificativ asupra stimei de sine la vârsta adultă, spune psihoterapeutul Bianca Poptean. Conform teoriei atașamentului, felul în care părinții sau îngrijitorii au grijă de copii în primii ani de viață, afecțiunea și grija oferite, influențează modul în care aceștia se percep pe sine și au încredere în ceilalți și în viață. „Potrivit lui Daniel J. Siegel, psihiatru și neurocercetător, cele mai importante nevoi ale unui copil la naștere sunt cei trei S: Seen, adică să se simtă văzut, să se simtă valoros, să-i fie validate sentimentele și să primească afecțiune, Soothe – să fie alinat, într-un moment stresant, să simtă că nu trece singur prin acea experiență și Safe – să se simtă în siguranță”, explică psihoterapeutul. Așadar, un adult nesigur pe el este un copil care a crescut fără să fie văzut, auzit, alinat și protejat. El va căuta toată viața un „părinte” care să-i astâmpere această nevoie.

Atașamentul sigur se traduce prin încredere în sine

Atunci când nevoile de atașament sunt satisfăcute corespunzător, se dezvoltă un atașament sigur, care se traduce prin încredere în sine, în ceilalți și în viață, și un sentiment de valoare personală. Copiii care se simt văzuți, auziți, alinați și protejați dezvoltă o imagine de sine pozitivă și încredere în lume. „Așadar, un bebeluș depinde de mama/un îngrijitor să îi decodifice plânsul. Dacă mama/îngrijitorul aude plânsul, înțelege nevoia din spatele comportamentului și o împlinește, copilul înțelege că este văzut, auzit, alinat, protejat. Deci se simte bine cu el, cu mama/îngrijitorul, se simte în siguranță, iar lumea e un loc frumos!”, punctează psihoterapeutul.

Atașamentul nesigur transformă copiii în adulții evitanți și anxioși

Pe de altă parte, atunci când aceste nevoi nu sunt satisfăcute, se dezvoltă un atașament nesigur, care poate fi evitant, anxios sau dezorganizat.

Atașamentul evitant se dezvoltă atunci când părinții sau îngrijitorii nu se conectează emoțional cu copilul, nu îi înțeleg nevoile și nu răspund la ele constant. Copilul ajunge să creadă că nu este suficient de bun pentru a primi iubire și atenție, dezvoltând un sentiment de neîncredere în sine și în ceilalți. „Adulții cu atașament evitant sunt copiii care au învățat să se disocieze de suferința provocată de lipsa de conectare/grijă/iubire sunt cei care nu s-au putut baza decât pe ei, sunt cei care au învățat să se descurce singuri. Și, deși când sunt adulți, par că sunt independenți și siguri pe ei, în ei există această credință că nu sunt suficient de buni”, explică psihoterapeutul Bianca Poptean.

Atașamentul anxios se dezvoltă atunci când părinții sunt inconsecvenți în satisfacerea nevoilor copilului sau manifestă anxietate și frică în interacțiunea cu acesta. Copiii cu atașament anxios devin adulți nesiguri, dornici de validare externă și cu o imagine de sine negativă.

Cum se manifestă lipsurile emoționale din copilărie în viața adultă

Persoanele care nu au primit validare în copilărie pot avea dificultăți la maturitate. Orice critică, indiferent de intenția din spate, este percepută negativ, explică psihoterapeutul.

În relații romantice. Adulții cu atașament anxios, de exemplu, tind să se agațe de partener, manifestând o nevoie excesivă de atenție, dovezi de iubire și validare. Ei pot deveni dependenți de partener, temându-se de abandon și căutând constant reasigurarea iubirii și aprecierii acestuia. Teama de a fi singuri generează anxietate, iar siguranța relației devine o prioritate. Absența sprijinului din partea partenerului îi face să devină mai exigenți și mai preocupați de relație.

În relațiile de prietenie, persoanele cu atașament nesigur se pot simți nesigure și lipsite de valoare dacă nu primesc suficientă atenție sau apreciere din partea prietenilor.

În carieră, adulții cu atașament nesigur, în special cei cu atașament evitant, pot compensa lipsa de încredere în sine prin performanță la locul de muncă. Ei pot deveni workaholici, dedicându-se excesiv carierei și căutând validare prin succes profesional. „Este un studiu care spune că «the great achivers» – cei care dețin funcții importante în companii sau chiar funcții politice sunt cei care nu au primit validare, recunoaștere și complimente în copilăria mică și, rămânând cu acea nevoie neîmplinită, caută toată viața să obțină această validare externă. Învață foarte mult, urcă în ierarhie și se valorizează numai prin rezultat”, mai spune psihoterapeutul. Ei se bazează pe ceilalți pentru a se simți valoroși. Se valorizează doar prin rezultate, neîmplinirea nevoii de validare din copilărie perpetuând această căutare constantă, completează psihoterapeuta.

Procesul de reparentare a copilului interior

Este o tehnică terapeutică utilizată pentru a vindeca rănile emoționale din copilărie și a dezvolta o stimă de sine sănătoasă. Potrivit psihoterapeutului, acest proces implică asumarea rolului de părinte bun și iubitor pentru sine, oferindu-vă validarea, acceptarea și iubirea de care ați fost lipsit în copilărie.

Cum se realizează reparentarea copilului interior:

Ce beneficii aduce reparentarea copilului interior

Reparentarea copilului interior este un proces complex și de durată, care poate fi facilitat de un psihoterapeut. Cu toate acestea, și practica individuală poate aduce beneficii semnificative.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Reprezentanții mediului de afaceri, scrisoare către politicieni: „Nu distrugeți ce milioane de oameni și sute de mii de companii au clădit cu greu în toți acești ani”

Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, a înaintat o scrisoare deschisă către PSD, PNL, USR și UDMR în care cer un guvern credibil și în care avertizează că „dezordinea intervenită în lumea politică în decembrie…

SuperLiga: Sorin Cârțu, concluzii după revenirea lui Alexandru Cicâldău la Universitatea Craiova: „Trebuie să fie o simbioză perfectă”

Sorin Cârțu, președinte de onoare al clubului Universitatea Craiova, a vorbit despre forma lui Alexandru Cicâldău (27 de ani), fotbalist care a revenit în toamnă în Bănie. Cicâldău impresiona în urmă cu doi ani și…

Cele mai frecvente greșeli pe care majoritatea oamenilor le fac dimineața și cum pot fi remediate

Rutina de dimineață influențează semnificativ sănătatea și productivitatea zilnică. Deși aparent banale, anumite practici matinale pot avea efecte negative asupra organismului, mai ales atunci când sunt repetate pe termen lung. Cele mai frecvente greșeli pe…

Bill Gates donează zeci de milioane de dolari pentru o tehnologie care să extragă dioxidul de carbon direct din atmosferă

Bill Gates a acordat prin organizația sa Breakthrough Energy un grant de 40 de milioane de dolari unei companii startup care intenționează să creeze în Canada un teren de testare pentru tehnologiile care elimină carbonul…

Viktor Orban vine vineri la București unde are programate consultări cu premierul Marcel Ciolacu

Viktor Orban va purta vineri discuții cu liderii bulgari la Sofia și apoi va veni la București, unde se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului maghiar,…

Cei 4 piloni ai dezvoltării mentale și emoționale sănătoase la copii, pe care orice părinte ar trebui să îi cunoască

Înțelegerea factorilor care influențează dezvoltarea mentală și emoțională a copiilor este esențială pentru orice părinte. Psihologul Diana Chiciorea subliniază că, pentru a crește copii sănătoși din punct de vedere emoțional, trebuie să ne concentrăm pe…

Primele selecții oficiale pentru Premiile Oscar din 2025: Filmul propus de România nu a prins lista finală, în timp ce „Emilia Pérez” și „Wicked” sunt cap de afiș

Academia Americană de Arte şi Ştiinţe Cinematografice a anunţat listele scurte la 10 categorii pentru cea de-a 97-a Gală a Premiilor Oscar, însă propunerea României pentru cel mai bun film internațional nu a trecut din…

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost prelungită până în vara anului viitor / Lista alimentelor

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost prelungită până la data de 30 iunie 2025, potrivit unui amendament introdus într-o ordonanță de urgență adoptată miercuri, în ultima ședință a actualului guvern. Măsura ar…

Moscova amenință Moldova, în contextul crizei energetice: „Dacă cetățenii din Transnistria sunt în pericol, acesta poate fi un atac asupra Federației Ruse”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, acuză autoritățile din Republica Moldova că folosesc criza energetică pentru a rezolva prin forță problema transnistreană. Declarația vine în contextul în care, de la 1…

Kelemen Hunor, despre cine ar trebui să fie premierul viitorului guvern: „Mi se pare normal să fie aşa”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că partidul care are cele mai multe mandate în Parlament are şansa să dea premierul unui viitor guvern, transmite Agerpres. Declarația sa vine în condițiile în care, după mai multe…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.