Cum explică Tanczos Barna, ministrul Finanţelor, menținerea privilegiilor pentru cei 300 de speciali din Justiție - HotNews.ro

Cum explică Tanczos Barna, ministrul Finanţelor, menținerea privilegiilor pentru cei 300 de speciali din Justiție - HotN
📅 2025-01-07

Diurna de care magistraţii vor beneficia în continuare a fost menţinută ca „excepţie” după ce ministerul de resort a solicitat acest lucru și a motivat că dacă aceasta este redusă atunci există riscul perturbării activităţii în instanţele de judecată, a declarat vineri după-amiază ministrul Finanţelor Publice, Tánczos Barna.

Oficialul guvernamental a afirmat, despre menţinerea diurnei de 2% care poate creşte considerabil veniturile unui magistrat, că „este o excepţie cerută de Ministerul Justiţiei”.

„Diurna de 2% a fost tăiată şi la parlamentari, diurna a revenit, în toate sectoarele, la acel standard care se aplică în tot sistemul bugetar, cu excepţia a 300 de persoane din sistemul Ministerului Justiţiei. A fost solicitată din Ministerul Justiţiei pentru a nu perturba activitatea în instanţe”, a explicat ministrul de Finanțe, la Antena 3, potrivit News.ro.

Conform legii, judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, care sunt detaşaţi sau delegaţi în altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, pe toată durata delegării sau detaşării, de diurnă în cuantum de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară.

Calculele arată că prin acordarea acestei diurne venitul unui magistrat care lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu poate creşte şi cu 2000 de euro.

Recentele modificări legislative nu reduc acest drept, măsuri de reducere a diurnei fiind aplicate, în schimb, altor categorii profesionale.

Luni, după ședința de guvern, Tánczos Barna a anunțat că magistrații detașați vor continua să primească diurnă specială, numărul beneficiarilor fiind limitat la 300 de persoane. Este vorba de judecători și procurori detașați în interes de serviciu în alte localități decât cele de domiciliu.

Magistrații din vârful justiției câștigă și peste 30.000 de euro pe an ca diurnă, arată o investigație Rise Project. Printre cele mai mari diurne sunt încasate de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, ale căror salarii anuale depășesc 500.000 de lei.

Proiectul inițial al „ordonanței trenuleț”, prevedea mai multe măsuri de reducere a privilegiilor personalului din sistemul judiciar. În documentul inițial, pregătit de Guvern, se prevedea că diurnele de delegare și detașare ale judecătorilor, procurorilor, grefierilor, magistraților-asistenți și ale personalului din justiție care își desfășoară activitatea în alta localitate se vor plăti în baza unei hotărâri de guvern din 2016. Aceasta prevede o diurnă de 23 de lei pe zi.

Modificarea a stârnit nervozitate în rândul personalului din justiție. Pe fondul presiunilor, prevederea a fost scoasă din forma finală a ordonanței.

„Diurna specială pentru magistrați este limitată la un număr de 300 persoane care asigură buna funcționare la nivel national și această modificare a fost introdusă în ordonanță. Parlamentarii și-au pierdut această diurnă”, a precizat ministrul Finantelor, la finalul ședinței de guvern de luni.

Întrebat câți magistrați beneficiau până în acest moment de diurnă, Barna a răspuns: „Am cerut de la Ministerul Justiției o limitare a acordării acestui drept. Am primit această estimare de limitare până la 300 de persoane. Sunt deja detașați”.

Diurna reprezintă 2% pe zi din îndemnizația brută a celui care o încasează se acordă judecătorilor și procurorilor detașați la instituții în afara localităților de domiciliu. Cele mai mari diurne sunt încasate, automat, de magistrații cu cele mai mari venituri. Casta magistraților de la Consiliul Superior al Magistraturii este una privilegiată. Veniturile acestora, potrivit declarațiilor de avere, depășesc 500.000 de lei pe an. Însă, în multe cazuri, acestor sume li se adaugă alți bani câștigați prin hotărâri judecătorești.

Rise Project a publicat recent o investigație despre raiul diurnei din magistratura română. Zeci de mii de euro au câștigat ca diurnă judecătorii și procurorii detașați de-a lungul anilor.  Spre exemplu, judecătoarea pensionară Gabriela Baltag, membră a CSM între 2017 și 2022 a încasat, în această calitate, diurne în valoare de 180.000 de euro. Soțul acesteia, magistratul Vasile Baltag, detașat în funcția de inspector judiciar între anii 2019-2021, a câștigat 82.000 de euro din diurne, arată investigația Rise Project.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Zeljko Kopic confirmă interesul lui Dinamo pentru un jucător din SuperLiga: „Mi-ar plăcea să lucrez cu el”

Zeljko Kopic (47 de ani), antrenorul echipei Dinamo, a anunțat că ar dori să lucreze cu Ianis Stoica (22 de ani) la gruparea bucureșteană. În februarie, FCSB l-a cedat gratuit pe Ianis Stoica la FC…

O parte din gazele din Marea Neagră vor ajunge în Germania. Un acord pe 5 ani a fost deja încheiat – Reuters

Grupul austriac OMV a încheiat un acord pentru a furniza gaze naturale din proiectul său Neptun Deep, din Marea Neagră, companiei germane Uniper, din 2027, au declarat trei persoane familiare cu chestiunea pentru Reuters, în…

SUA îl sancţionează pe un apropiat al lui Viktor Orban, acuzat de corupţie. Peter Szijjarto: „Ce bucurie să știm că în câteva zile vor fi la conducere oameni care ne tratează ca prieteni”

Statele Unite au impus marţi sancţiuni economice împotriva şefului de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, „pentru implicarea sa în acte de corupţie”, potrivit unui comunicat al Departamentului Trezoreriei SUA, relatează AFP și News.ro. Antal…

Un senator PSD îi reproșează lui Crin Antonescu că „nu a preluat frâiele” coaliției: „Tu aștepți să te caute cineva?”

Senatorul Robert Cazanciuc (PSD) a declarat, marți, la Antena 3, că Crin Antonescu ar fi trebuit să preia conducerea coaliției de guvernământ imediat după ce a fost desemnat candidatul acesteia la alegerile prezidențiale. Cazanciuc susține…

Bărbatul care a trăit 32 de ani singur pe o insulă a murit la 85 de ani. Povestea lui Mauro Morandi, „Robinson Crusoe” al Italiei 

Mauro Morandi, un italian supranumit „Robinson Crusoe” de către presă după ce a trăit singur pe o insulă paradisiacă mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 85 de ani, scrie The Guardian. …

Țara în care voia să emigreze Traian Băsescu tocmai a executat 100 de bărbați și se pregătește să mai execute 70: „Bandiți urbani”. Aici turiștii sunt atrași „în capcane care includ promisiunea de aur și diamante la preț redus”

Aproximativ 102 bărbați au fost executați de guvernul congolez în ultima săptămână, iar alți 70 urmează să fie executați, a declarat duminică ministrul justiției al țării într-o declarație pentru Associated Press, citată de CNN. Acesta…

Ana Birchall candidează din nou la alegerile prezidențiale: „Prea mult timp ne-am mulțumit cu mai puțin decât merităm”

Ana Birchall a anunțat, printr-o postare pe Facebook, că va candida și la scrutinul prezidențial din 2025. La cel de la finele anului trecut, a candidat din postura de independent și a obținut 42.853 de…

VIDEO Trump cere acum ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare şi nu exclude folosirea forţei pentru a obţine Groenlanda

Viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, a cerut țărilor membre NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare. Demersul, care ar reprezenta mai mult decât dublarea obiectivului actual, reprezintă o nouă provocare pentru alianţa transatlantică,…

INTERVIU De ce îi pedepsește Putin pe transnistreni și cum s-ar putea întoarce împotriva lui? Armand Goșu, despre miza uriașă pe care Kremlinul o are în Republica Moldova 

Pentru că Transnistria nu mai răspunde ca înainte la ordinele lor, rușii le-au întrerupt gazul, iar acolo se profilează o criză umanitară majoră. Totuși, Moscovei ar trebui să îi fie frică de faptul că Ucraina poate…

Elena Lasconi: „Dacă e să ne luăm după sondaje, eu câștigam alegerile prezidențiale”. Ce-i reproșează șefa USR lui Nicușor Dan

Președinta USR Elena Lasconi a afirmat, într-o intervenție la Digi24, că nu are încredere în datele pe care le-a prezentat Nicușor Dan dintr-un sondaj care ar fi fost realizat de echipa primarului general. Plasarea ei…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.