Coaliția formată din PSD, PNL, UDMR și minorități, care negociază formarea guvernului, dar din care PSD a anunțat joi că se retrage, a propus impozitarea progresivă a marilor averi. Măsura a fost inclusă în programul de guvernare aflat în lucru. Ce spun experții în fiscalitate?
Nu există momentan niciun alt detaliu cu privire la ce înseamnă „marile averi” (de la ce sumă o avere este considerată „mare”), la treptele de impozitare sau la câți bani s-ar strânge la buget prin aplicarea acestei măsuri.
Există totuși o definiție a persoanelor cu averi mari într-un ordin ANAF din 2024: „persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deţine o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii”.
Estimarea averii se face pe baza datelor şi informaţiilor deţinute sau obţinute de ANAF și include:
ANAF folosește acum această definiție pentru a face controale ale marilor averi.
De exemplu, potrivit rapoartelor ANAF, în cursul semestrului I 2024 au fost transmise 213 notificări de conformare către astfel de persoane (31 notificări prin poștă și 182 notificări prin intermediul SPV).
Consultanții fiscali cu care HotNews.ro a discutat spun că Guvernul „își va sparge dinții cu această măsură”. Potrivit acestora, este foarte complicat de aplicat. S-a încercat și în alte țări, dar nu s-a găsit o formulă bună.
De ce este o treabă complicată?
Multe persoane au averile prin intermediul firmelor pe care le dețin, nu pe persoane fizice. Întrebarea care se pune este: Cum evaluezi firmele respective? În cazul celor care au acțiuni la bursă ai valoarea unei companii dată de piață la un moment dat. Dar puțini antreprenori au companiile listate la bursă, explică un expert în fiscalitate, pentru HotNews.
Alții au averi în criptomonede. De unde va ști statul cât au?
Ideea este că nu toți dețin mult cash în conturi ca să plăteacă un astfel de impozit. Ce face o persoană care nu are destui bani să plătească impozitul? Va trebui să vândă din acțiuni, proprietăți, criptomonede?, se întreabă expertul.
De asemenea, multe persoane fac investiții sau chiar își construiesc imperiul folosindu-se de credite. Au, pe scurt, atât active, cât și datorii.