Afirmațiile potrivit cărora personalul forțelor de apărare antiaeriană este redistribuit în rândul infanteriei din cauza penuriei de trupe sunt „necredibile și incorecte”, a transmis sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-o postare pe Facebook.
Reacția conducerii armatei ucrainene vine în urma publicării, anterior în cursul zilei, a unui articol de către prestigioasa publicație britanică The Guardian, care susținea că specialiști ucraineni în apărarea antiaeriană, foarte bine pregătiți, au fost redistribuiți în poziții ale infanteriei, ceea ce slăbește astfel capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei.
În postarea de pe Facebook, Statul Major ucrainean susține că, deși unii soldați din unitățile din ariergardă au fost repartizați pe poziții de luptă, acest lucru nu îi include și pe specialiștii în apărarea antiaeriană „însărcinați cu protejarea cerului Ucrainei”.
„Redistribuirile implică personal militar din Forțele de Securitate ale Ucrainei, unele grupuri mobile de foc din ariergardă, precum și personal care nu este implicat în întreținerea și operarea armamentului de înaltă tehnologie și a echipamentelor militare”, mai scrie în comunicatul conducerii armatei ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.
Statul Major General al forțelor ucrainene mai afirmă că operațiunile de apărare antiaeriană rămân „eficiente”.
„Numărul de drone doborâte nu a scăzut”, precizează comunicatul publicat pe Facebook.
Articolul publicat de The Guardian leagă această decizie a conducerii armatei ucrainene de mai mulți factori, inclusiv penuria tot mai mare de trupe, refuzul Kievului de a reduce vârsta de recrutare, în ciuda insistențelor SUA, și trimiterea pe front a unor persoane mai bătrâne și mai puțin bine instruite.
O sursă a declarat pentru The Guardian că situația a ajuns la un nivel critic și și-a exprimat îndoieli cu privire la capacitatea apărării antiaeriene ucrainene de a funcționa eficient.
Sursa a mai spus că mulți dintre militarii redistribuiți aveau cunoștințe specializate despre sistemele de apărare antiaeriană, dar au fost trimiși în prima linie fără o pregătire adecvată pentru activitatea de luptă aferentă.
Mariana Bezuhla, o deputată ucraineană citată în articolul The Guardian, a comentat sâmbătă consecințele acestor presupuse decizii, pe canalul său Telegram.
„Aceste măsuri conduc la o reducere semnificativă a unităților de apărare antiaeriană, lăsându-le cu personal fără experiență și cu militari mai în vârstă”, a scris ea, avertizând că acest lucru ar putea „tensiona relațiile cu Statele Unite, deoarece Ucraina se chinuie să mobilizeze suficienți militari pentru a-și suplini pierderile”.
Ea a mai spus că „transferul specialiștilor cu înaltă calificare în apărarea antiaeriană – unii instruiți în Occident – în prima linie (a frontului), fără ca aceștia să beneficieze de o pregătire adecvată, crește riscul compromiterii informațiilor secrete în cazul în care ei vor fi luați prizonieri”.
„A trecut mult timp de când apărarea noastră antiaeriană a funcționat la capacitate maximă, iar calitatea acesteia s-a deteriorat semnificativ”, a adăugat deputata.
Aceste informații vin pe fondul înmulțirii amenințărilor aeriene împotriva Ucrainei, marcate de bombardamentele efectuate vineri, 20 decembrie, de către forțele ruse. Cinci rachete balistice au vizat Kievul, în timp ce alte regiuni din țară s-au confruntat cu atacuri pe scară largă.
Joi, președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va „testa” apărarea antiaeriană occidentală prin lansarea unei rachete balistice cu rază intermediară Oreșnik asupra capitalei Ucrainei.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro