Forţele germane trebuie să fie pregătite pentru război, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai multe cheltuieli în domeniul militar, a afirmat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, într-un interviu acordat grupului media Funke, potrivit Politico.
„Avem nevoie de un buget de apărare de cel puţin 80 de miliarde, mai degrabă 90 de miliarde de euro anual începând cu 2028, pentru a răspunde cerinţelor pe care le avem din cauza situaţiei de securitate înrăutățite”, a declarat Pistorius.
Pistorius l-a citat în special pe preşedintele rus Vladimir Putin, care duce războiul împotriva Ucrainei de aproape trei ani şi a ameninţat că-i va ataca pe aliaţii internaționali care sprijină Kievul în efortul său defensiv.
„Dacă Putin atacă, trebuie să fim pregătiţi să purtăm război”, a spus Pistorius în interviul publicat sâmbătă, conform News.ro.
Comentariile oficialului guvernamental german vin pe fondul unei presiuni pentru ca membrii NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare, noul șef al NATO, Mark Rutte, afirmând că membrii alianţei trebuie să cheltuiască „mult mai mult” pentru apărare decât obiectivul actual de 2% din produsul intern brut.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump , le-ar fi transmis deja oficialilor europeni că doreşte ca statelor membre NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare.
Pentru a asigura o astfel de creştere bugetară, Pistorius a spus că ar favoriza o reformă a frânării datoriei Germaniei, care pune un plafon constituţional deficitului bugetar.
„Cred că este greşit din punct de vedere politic să aderăm în mod rigid la frânarea datoriei în această situaţie”, a declarat Pistorius.
„Dacă finanţăm cheltuielile necesare pentru apărarea noastră din bugetul normal, acest lucru blochează capacitatea statului de a acţiona, pune în pericol securitatea socială şi, astfel, întăreşte partidele extremiste”, a explicat ministrul german.
Pistorius s-a pronunţat, de asemenea, în favoarea participării Germaniei la un efort european de trimitere a unor forţe de menţinere a păcii în Ucraina, dar a subliniat că un astfel de plan ar putea fi pus în aplicare numai după încheierea războiului.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro