ChatGPT vine cu cea mai importantă schimbare de la lansarea sa: devine un motor de căutare gratuit, asemănător Google - HotNews.ro

ChatGPT vine cu cea mai importantă schimbare de la lansarea sa: devine un motor de căutare gratuit, asemănător Google -
📅 2024-12-18

ChatGPT, cea mai cunoscută platformă de inteligenţă artificială (AI) generativă, poate fi utilizat ca motor de căutare gratuit de sutele de mii de utilizatori ai săi şi, prin urmare, se plasează în concurenţă directă cu Google, transmite marţi agenția AFP, citată de Agerpres.

OpenAI a prezentat această extensie la sfârşitul lunii octombrie, la mai puţin de doi ani de la lansarea ChatGPT, însă aceasta a fost rezervată iniţial abonaţilor plătitori.

Utilizatorii vor avea nevoie doar de un cont, chiar şi unul gratuit, pentru a pune întrebări prin ChatGPT Search, spre exemplu despre ştiri recente sau evenimente viitoare, şi pentru a primi un răspuns scris cu link-uri către site-uri web.

Adăugarea acestei funcţii „oferă ChatGPT posibilitatea de a accesa informaţii în timp real şi, desigur, de a căuta răspunsuri pe internet”, a explicat Kevin Weil, director de produs la OpenAI, într-o înregistrare video făcută publică luni.

Prin urmare, aplicaţia nu se mai limitează, aşadar, la imensa sa cantitate de date acumulate înainte de o dată din trecut. Însă, spre deosebire de Google Search, cei care vor să caute informații cu ajutorul ChatGPT vor avea nevoie de un nume de utilizator și de o parolă.

Noi funcționalități pentru ChatGPT prin „Search”

De asemenea, poate afişa răspunsuri pe o hartă, precum Google Maps, serviciul dominant în acest domeniu. Iar modul de conversaţie verbală cu ChatGPT poate, de asemenea, să îşi extragă răspunsurile de pe internet, pentru utilizatorii plătitori.

Ca răspuns la creşterea spectaculoasă a ChatGPT de la OpenAI, Google, Meta (Facebook, Instagram) şi alţi giganţi ai tehnologiei au lansat servicii similare în 2023 şi 2024, capabile să producă text şi imagini la o simplă solicitare formulată în limbaj obişnuit.

Asistentul Google, Gemini, avea deja acces la internet.

Însă, liderul mondial al publicităţii online a adăugat şi A.I. generativă motorului său de căutare, care acum răspunde la întrebări prin funcţia „AI Overviews”, adică răspunsuri scrise, înainte de link-urile tradiţionale, spre nemulţumirea multor creatori de site-uri.

În ceea ce priveşte start-upurile, Perplexity, un vecin al OpenAI din San Francisco, combină un asistent A.I. cu un motor de căutare.

Google e forța dominantă pe piața motoarelor de căutare

De când Google a devenit sinonim cu căutarea online, o activitate extrem de profitabilă datorită tehnologiilor de publicitate asociate, supremaţia sa nu a fost niciodată cu adevărat pusă sub semnul întrebării.

Microsoft, principalul investitor al OpenAI, a fost primul care a integrat A.I. generativă într-un motor de căutare existent, Bing, începând din februarie 2023, într-un efort de a-şi scoate în evidenţă serviciul.

Google a rămas în mare parte fruntaş, însă ameninţările sunt în creştere.

Pe plan juridic, grupul californian a fost găsit vinovat de practici anticoncurenţiale în domeniul căutărilor online, iar Departamentul de Justiţie al SUA a recomandat vânzarea browserului său Chrome pentru a limita avantajul său concurenţial, notează AFP.

Judecătorul federal responsabil cu acest caz la Washington urmează să se pronunţe anul viitor cu privire la sancţiunea aplicată Google.

FOTO articol: Waingro | Dreamstime.com.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Reprezentanții mediului de afaceri, scrisoare către politicieni: „Nu distrugeți ce milioane de oameni și sute de mii de companii au clădit cu greu în toți acești ani”

Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, a înaintat o scrisoare deschisă către PSD, PNL, USR și UDMR în care cer un guvern credibil și în care avertizează că „dezordinea intervenită în lumea politică în decembrie…

SuperLiga: Sorin Cârțu, concluzii după revenirea lui Alexandru Cicâldău la Universitatea Craiova: „Trebuie să fie o simbioză perfectă”

Sorin Cârțu, președinte de onoare al clubului Universitatea Craiova, a vorbit despre forma lui Alexandru Cicâldău (27 de ani), fotbalist care a revenit în toamnă în Bănie. Cicâldău impresiona în urmă cu doi ani și…

Cele mai frecvente greșeli pe care majoritatea oamenilor le fac dimineața și cum pot fi remediate

Rutina de dimineață influențează semnificativ sănătatea și productivitatea zilnică. Deși aparent banale, anumite practici matinale pot avea efecte negative asupra organismului, mai ales atunci când sunt repetate pe termen lung. Cele mai frecvente greșeli pe…

Bill Gates donează zeci de milioane de dolari pentru o tehnologie care să extragă dioxidul de carbon direct din atmosferă

Bill Gates a acordat prin organizația sa Breakthrough Energy un grant de 40 de milioane de dolari unei companii startup care intenționează să creeze în Canada un teren de testare pentru tehnologiile care elimină carbonul…

Viktor Orban vine vineri la București unde are programate consultări cu premierul Marcel Ciolacu

Viktor Orban va purta vineri discuții cu liderii bulgari la Sofia și apoi va veni la București, unde se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului maghiar,…

Cei 4 piloni ai dezvoltării mentale și emoționale sănătoase la copii, pe care orice părinte ar trebui să îi cunoască

Înțelegerea factorilor care influențează dezvoltarea mentală și emoțională a copiilor este esențială pentru orice părinte. Psihologul Diana Chiciorea subliniază că, pentru a crește copii sănătoși din punct de vedere emoțional, trebuie să ne concentrăm pe…

Primele selecții oficiale pentru Premiile Oscar din 2025: Filmul propus de România nu a prins lista finală, în timp ce „Emilia Pérez” și „Wicked” sunt cap de afiș

Academia Americană de Arte şi Ştiinţe Cinematografice a anunţat listele scurte la 10 categorii pentru cea de-a 97-a Gală a Premiilor Oscar, însă propunerea României pentru cel mai bun film internațional nu a trecut din…

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost prelungită până în vara anului viitor / Lista alimentelor

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost prelungită până la data de 30 iunie 2025, potrivit unui amendament introdus într-o ordonanță de urgență adoptată miercuri, în ultima ședință a actualului guvern. Măsura ar…

Moscova amenință Moldova, în contextul crizei energetice: „Dacă cetățenii din Transnistria sunt în pericol, acesta poate fi un atac asupra Federației Ruse”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, acuză autoritățile din Republica Moldova că folosesc criza energetică pentru a rezolva prin forță problema transnistreană. Declarația vine în contextul în care, de la 1…

Kelemen Hunor, despre cine ar trebui să fie premierul viitorului guvern: „Mi se pare normal să fie aşa”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că partidul care are cele mai multe mandate în Parlament are şansa să dea premierul unui viitor guvern, transmite Agerpres. Declarația sa vine în condițiile în care, după mai multe…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.