Ce s-a întâmplat de fapt la Pompeii cu „cel mai ghinionist om din istorie”. Arheologii au o nouă teorie - HotNews.ro

Ce s-a întâmplat de fapt la Pompeii cu „cel mai ghinionist om din istorie”. Arheologii au o nouă teorie - HotNews.ro
📅 2024-11-15

În anul 2018, săpăturile arheologice de la Pompeii au scos la iveală un schelet atipic. Era vorba despre un individ care părea să fi fost strivit de un bloc uriaș de piatră, în timp ce încerca să fugă din calea norului piroclastic format ca urmare a erupției Vezuviului din anul 79 d.Hr. Lucrurile au stat însă altfel, spun oficiali ai Parcului Arheologic Pompeii, deocamdată doar într-o postare de Facebook.

Analizele care au urmat descoperirii din anul 2018 au indicat faptul că scheletul aparține unui bărbat cu vârsta de circa 30 de ani. Locul în care a fost descoperit, precum și circumstanțele particulare ale descoperirii sale au dus apoi la un scenariu care a făcut înconjurul lumii.

Se părea că bărbatul reușise să scape de primele efecte ale vulcanului, atunci când a decis să se ascundă pe o alee. Ulterior, un bloc uriaș de piatră s-a desprins dintr-o clădire și s-a prăbușit peste el.

A fost motivul pentru care arheologii au dedus că partea superioară a scheletului (torsul, craniul și brațele) au fost distruse iremediabil încă din timpul erupției vulcanice. De aici și comentariile de pe platformele de socializare, preluate ulterior de specialiști, în care personajul a fost botezat „cel mai ghinionist om din istorie”.

O nouă descoperire

Săpăturile arheologice recente au demonstrat că lucrurile au stat altfel. Specialiștii italieni au reușit să descopere partea superioară a scheletului tânărului roman, inclusiv craniul acestuia, și niciunul dintre resturile osteologice nu pare să fi fost distrus de impactul cu blocul de piatră.

Există însă o anomalie. Aceea că partea superioară a scheletului a fost descoperită într-o poziție stratigrafică diferită față de pelvisul și membrele inferioare ale victimei.

În textul postat pe rețeaua de socializare, cercetătorii de la Parcul Arheologic Pompeii afirmă că anomalia poate fi explicată prin prezența unui tunel săpat în așa numita perioadă burbonă (n.r. – secolul al XVIII-lea).

Lucrările la tunel au dus ulterior la prăbușirea torsului, craniului și brațelor într-un nivel stratigrafic inferior, în timp ce uriașul bloc de piatră a rămas în poziția originală.

Este cert, susțin specialiștii, că individul a murit sufocat de norul piroclastic. Este adevărat că asta nu îl face mai puțin ghinionist, iar moartea sa a fost una îngrozitoare, la fel ca a tuturor victimelor erupției vulcanice din anul 79 d.Hr.

Însă nu blocul care se află peste scheletul său l-ar fi ucis. Nu se știe exact cum și când a ajuns acesta în poziția actuală. Resturile osoase umane nou descoperite, au adăugat cercetătorii italieni, prezintă ușoare urme de fracturi. Dar numai analizele care se desfășoară chiar în aceste zile asupra lor vor putea elucida circumstanțele acestui caz neobișnuit.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Nations League: Danemarca vs Spania – Misiune dificilă pentru nordici

Danemarca – Spania, meci contând pentru Grupa 4 a Ligii A din Liga Naţiunilor, este programat, vineri, 15 noiembrie, de la ora 21:45, pe Parken National Stadion din Copenhaga, şi va fi transmis în direct…

Nations League: România vs Kosovo – Tricolorii, la un punct de promovarea în Liga B

România – Kosovo, meci contând pentru Grupa 2 a Ligii C din Liga Naţiunilor, este programat, vineri, 15 noiembrie, de la ora 21:45, pe Arena Naţională din Bucureşti, şi va fi transmis în direct de…

LIVE Război în Ucraina, ziua 996: Rusia anunță că a fost atacată cu peste 50 de drone ucrainene / Bilanțul victimelor după bombardamentele din Odesa

Ministerul rus al Apărării a anunțat că în noaptea de 15 noiembrie peste 50 de drone ucrainene au atacat teritoriul Federației Ruse și Crimeea anexată, dintre care 36 au fost doborâte de apărarea aeriană rusă…

INTERACTIV Alegeri 2024. Cum s-a transformat Parlamentul României în ultimii 30 de ani

În ultimele trei decenii, structura parlamentului a suferit transformări semnificative, reflectând o diversificare importantă atât în reprezentarea de gen, cât și în spectrul politic. Dacă la începutul anilor ’90 prezența femeilor în parlament era limitată,…

Meseriile sunt tot mai bine plătite pe piața muncii: Salariul de electrician este 10.000 de lei

Meseriașii sunt azi foarte căutați, iar, în contextul deficitului de personal calificat, angajatorii sunt dispuși să ofere salarii atractive pentru a atrage și reține specialiști. Meseriile precum electrician, instalator, bucătar sau mecanic se bucură de…

Ploaie de stele în 17 noiembrie 2024. Ce sunt Leonidele și la ce oră este punctul maxim

Curentul meteoric al Leonidelor atinge punctul de maxim în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, iar cel mai bun moment de a-l urmări este după miezul nopții. Ce sunt Leonidele și ce alte „ploi de…

ANAF: Românii care închiriază locuințe, garaje ori spații comerciale trebuie să depună Declarația unică în 30 de zile / Regula se aplică inclusiv pentru reclamele afișate pe ele

Veniturile obținute de persoane fizice din închirieri și subînchirieri de bunuri mobile și imobile din patrimoniul personal (locuințe, case de vacanță, garaje, terenuri, spații comerciale, etc.), a căror folosință este cedată în baza unor contracte…

Sondaj AtlasIntel: Topul liderilor politici despre care românii au o părere bună. Iohannis stă mai prost decât un primar de sector

Marcel Ciolacu, Nicușor Dan și Laura Codruța Kovesi sunt cei mai populari politicieni/ demnitari români, arată un sondaj realizat de către AtlasIntel și prezentat în exclusivitate de către HotNews. Potrivit cercetării sociologice, corupția este considerată…

„Parcă sunt plătiți să ne umilească, nu să caute adevărul”. O familie reacționează la clasarea cazului în care copilul lor a murit 

După 7 ani de la decese, parchetul din Iași a închis definitiv, prin menținerea clasării, cazul celor doi bebeluși infectați cu Klebsiella în maternitate. „Prin această atitudine se încurajează situația din spitalele din România”, spune…

Alexei Zimin, un cunoscut chef rus și critic al războiului din Ucraina, găsit mort în Belgrad / Ce spun autoritățile și prietenii cu privire la speculațiile că el a fost otrăvit

Omagiile curg pentru un bucătar rus stabilit la Londra, prezentator de televiziune și scriitor, după ce acesta a fost găsit mort la Belgrad. Alexei Zimin, în vârstă de 52 de ani, a murit în capitala…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.