Fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu a publicat sâmbătă după-amiază un mesaj pe pagina lui de Facebook, în care se autointitulează, pentru prima dată, „președintele ales al României” și în care le transmite mai multor instituții ale statului ce trebuie să facă „de urgență” pentru „restabilirea ordinii de drept” în țară, în contextul anulării alegerilor prezidențiale, decizie pe care acesta a denunțat-o în mod vehement până acum.
„De zile întregi poporul român este în stradă cerând să-i fie respectate și reinstaurate drepturile constituționale!”, afirmă Călin Georgescu, în mesajul său.
„Din acest motiv”, scrie Georgescu, „recomand tuturor românilor să facă plângere penală pentru fraudarea alegerilor din România”.
El invocă următoarele considerente:
„Repet! Le recomand românilor să facă plângere penală pentru fraudarea alegerilor în România, pentru deturnare de fonduri guvernamentale și pentru înșelăciune în formă continuată!”, mai scrie fostul candidat.
Apoi el preia, pentru prima dată, sintagma pe care o folosește în mod constant postul de televiziune Realitatea Plus, care l-a promovat intens în timpul campaniei și după, pentru a-l prezenta: „președintele ales” și afirmă:
„Ca Președinte Ales al României informez următoarele instituții:
„Vă pot asigura că din primele mele zile de mandat această haită politică – ce sfâșie democrația și drepturile Poporului Român – va fi DESTRUCTURATĂ! (subliniarea autorului, n.r.)”, adaugă el, în încheierea mesajului, pe care îl însoțește cu o preluare video, de sâmbătă, 4 ianuarie, de pe Realitatea Plus, în care Georgescu apare în Piața Victoriei și le vorbește simpatizanților săi.
Anterior în cursul zilei de duminică, liderul AUR, George Simion, a mers pentru a treia oară în fața Guvernului, la protestul sutelor oamenilor care ies în stradă deja de cinci zile consecutiv pentru a scanda împotriva deciziei Curții Constituționale (CCR) de a anula alegerile prezidențiale.
La manifestație este așteptat și Călin Georgescu, după apariția de la protestul de sâmbătă seară.
Joi, Alianța pentru Unirea Românilor a anunțat că organizează pe 12 ianuarie, în București, un protest pentru a cere reluarea alegerilor „cât mai urgent”. Liderul AUR susține că va fi „cel mai mare miting”.
Pe 6 decembrie, CCR a anulat întregul proces electoral al alegerilor prezidenţiale, prin hotărârea nr. 32. Astfel, turul al doilea al scrutinului prezidenţial, ce urma să aibă loc pe 8 decembrie, nu s-a mai desfăşurat.
Curtea şi-a motivat decizia pe baza documentelor desecretizate pe 4 decembrie 2024 și prezentate în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din data de 28 noiembrie, transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – Direcţia Generală de Protecţie Internă, Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Din examinarea documentelor desecretizate, CCR a constatat că procesul electoral privind alegerea Preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui şi în toate etapele, de multiple neregularităţi şi încălcări ale legislaţiei electorale care au distorsionat caracterul liber şi corect al votului exprimat de cetăţeni şi egalitatea de şanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent şi echitabil al campaniei electorale şi au nesocotit reglementările legale referitoare la finanţarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esenţiale ale alegerilor democratice, au spus judecătorii constituționali.
Informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI în ședința CSAT de la finalul lunii noimebrie au indicat faptul că finanţarea campaniei candidatului proto-legionar Călin Georgescu pe rețeaua de socializare TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este „o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse”.