O ruptură în coaliția guvernamentală de stânga din Spania cu privire la un plan de implementare a unei săptămâni de lucru mai scurte cu același salariu a ieșit la iveală vineri, după ce ministrul muncii l-a acuzat pe ministrul economiei că „ia partea angajatorilor”, informează Reuters.
Ministrul Muncii, Yolanda Diaz, care conduce partidul de extremă stânga Sumar, a declarat pentru postul public de radio RNE că există „dezacorduri evidente” cu Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez cu privire la acest plan și a făcut apel la colegi să „respecte comisia de experți” care l-a elaborat.
Ea l-a luat în vizor pe ministrul economiei, Carlos Cuerpo, care a sugerat că planul ar trebui amânat cu un an pentru a da timp micilor întreprinderi să se adapteze.
Cuerpo „trebuie să decidă de partea cui este, a lucrătorilor din această țară care cer să trăiască un pic mai bine, sau a angajatorilor”, a spus ea.
O sursă din cadrul Ministerului Economiei din Spania a declarat că guvernul rămâne angajat față de plan și că punerea sa în aplicare este „o prioritate”.
„Trebuie să continuăm să pariem pe o politică economică care funcționează și care garantează durabilitatea realizărilor noastre economice și sociale”, a adăugat sursa.
Anul trecut, Spania a fost una dintre țările europene cu cele mai bune rezultate economice, creșterea fiind determinată de boomul turismului, de migrație și de consolidarea pieței muncii.
Diaz, care este și viceprim-ministru, a făcut din planul de reducere a timpului de lucru un element central al sprijinului partidului său pentru guvernul minoritar al prim-ministrului Sanchez.
Obiectivul său este de a reduce programul de lucru la 37,5 ore pe săptămână de la 40, cât este în prezent, fără a modifica salariul, până la sfârșitul anului 2025.
Atât banca centrală a Spaniei, cât și fostul ministru al economiei au avertizat că majorarea costurilor forței de muncă ar putea alimenta inflația și ar putea reduce crearea de locuri de muncă.
Întreprinderile și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea. Principala asociație patronală din Spania, CEOE, susține că o săptămână de lucru mai scurtă nu ar trebui impusă prin lege, ci prin negociere colectivă, fiecare companie putând să o adapteze la nevoile sale specifice.