Liderul AUR, George Simion, a anunțat vineri că, imediat ce va începe noua sesiune parlamentară, reprezentanții formațiunii sale vor încerca să inițieze procedura de suspedare a președintelui Klaus Iohannis, în contextul în care partidul de dreapta radicală a denunțat dur până acum, în mod constant, anularea alegerilor prezidențiale în care candidatul independent Călin Georgescu ajunsese în turul al doilea, și faptul că șeful statului se află în continuare în funcția de la Palatul Cotroceni.
Anterior în cursul zilei de vineri, Simion a transmis, pe Facebook, un mesaj pentru români să iasă la proteste în toată țara, împotriva anulării alegerilor prezidențiale. În timpul videoclipului și în live-ul făcut pe TikTok, liderul AUR Simion s-a aflat în fața Guvernului, la un protest cu câteva zeci de oameni, despre care a spus că sunt colegi sau simpatizanți ai partidului.
Ulterior, el și-a reluat apelul public mesajul și într-o intervenție la Realitatea Plus.
„Noi am venit simbolic în Piața Victoriei, să arătăm că susținem revendicările românilor din piața. Realitatea Plus este singura televiziune prezentă aici și sunteți simpatizați pentru asta”, a afirmat liderul AUR, la postul de televiziune.
„Pe data de 12 ianuarie, vom organiza noi, de la AUR, un miting. Pe 8 ianuarie avem ședință de primire a autorizației și de discuții cu autoritățile de la Primăria Generală privind organizarea acestui miting”, a precizat el.
Ce a mai declarat Simion, la Realitatea Plus:
În decembrie, Simion a făcut acuzații similare la adresa președintelui Iohannis, acuzându-l că este „uzurpator” tot într-o intervenție la Realitatea Plus.
Ulterior, AUR a refuzat să participe la negocierile cu partidele politice convocate de președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier.
Vorbind vineri despre protestul pe care AUR îl organizează în București, pe 12 ianuarie, la Universitate, de la ora 14:00, Simion a susținut că vor participa „zeci de mii de oameni care vor veni din satele și orașele țării”.
Pe 6 decembrie, odată cu anularea alegerilor prezidențiale, Curtea Constituțională a României a decis ca actualul șef al statului, Klaus Iohannis, să rămână în funcție până la alegerea unui nou președinte.
Klaus Iohannis a motivat pe 18 decembrie, că rămânerea lui în funcție și după expirarea mandatului, în 21 decembrie, nu este o ingerință a sa, ci o prevedere clară din Constituție, pe care Curtea Constituțională (CCR) a vrut să o sublinieze. „Dacă aș pleca, ar trebui să plec doar prin demisie. Nu aș face-o fără o motivație extrem, extrem de solidă. Și aș face-o doar dacă ar exista un interes public major”, a susținut Iohannis, într-o conferință de presă la Bruxelles.
„Nu este o ingerință din partea mea în treburile constituționale, ci este articol de Constituție că mandatul se încheie când noul președinte depune jurământul. Punct, fără nicio posibilitate de interpretare. CCR nu mi-a prelungit mandatul, cum eronat vehiculează unii politicieni, care probabil nu au avut timp să citească acest articol deși are doar un rând. CCR a subliniat că există acest articol și acesta se aplică. CCR a spus, atenție, că este lege și legea se aplică. Eu nu pot să plec. Cum să plec dacă Constituția îmi spune că trebuie să stau? Nu este o alegere”, a declarat Iohannis, la Bruxelles.
CCR a anulat întregul proces electoral al alegerilor prezidenţiale, prin hotărârea nr. 32. Astfel, turul al doilea al scrutinului prezidenţial, ce urma să aibă loc pe 8 decembrie, nu s-a mai desfăşurat.
Curtea şi-a motivat decizia pe baza documentelor desecretizate pe 4 decembrie 2024și prezentate în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din data de 28 noiembrie, transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – Direcţia Generală de Protecţie Internă, Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Din examinarea documentelor desecretizate, CCR a constatat că procesul electoral privind alegerea Preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui şi în toate etapele, de multiple neregularităţi şi încălcări ale legislaţiei electorale care au distorsionat caracterul liber şi corect al votului exprimat de cetăţeni şi egalitatea de şanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent şi echitabil al campaniei electorale şi au nesocotit reglementările legale referitoare la finanţarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esenţiale ale alegerilor democratice, au spus judecătorii constituționali.
Informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI în ședința CSAT de la finalul lunii noimebrie au indicat faptul că finanţarea campaniei candidatului proto-legionar Călin Georgescu pe rețeaua de socializare TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este „o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse”.
Realitatea Plus, postul de televiziune care s-a poziţionat clar pro-Călin Georgescu, promovează intens mitingul de susţinere a fostului candidat la prezidențiale, miting pe care George Simion l-a anunţat pentru duminică, 12 ianuarie, notează Pagina de Media.
Postul tv afişat în mod repetat imagini cu cei câţiva protestatari care s-au strâns vineri în fața guvernului, în Piaţa Victoriei. Unele cadre au fost date în slow-motion, lăsând impresia că manifestaţia ar fi una de ampolare.
Totodată, burtierele postate de canalul de ştiri au fost în aceeaşi notă, de susţinere a viitorului miting şi de creare a unei imagini de mişcare de masă, remarcă Pagina de Media.
Ce titluri a dat Realitatea Plus pe burtiere: