Managerul Muzeului Naţional Brukenthal, dr. Alexandru Constantin Chituţă, spune că jaful de la muzeul din Assen nu ar trebui să descurajeze pe viitor expunerea patrimoniului național în țară sau în străinătate. În schimb, ar fi nevoie de investiții în securitatea muzeelor, inclusiv cu participarea forțelor Ministerului de Interne, informează News.ro.
Directorul Muzeului Național Brukenthal a precizat că instituția pe care o conduce a fost solicitată să contribuie la expoziția din Olanda, însă muzeul din Sibiu nu a mai trimis piesele solicitate.
„În urma discuţiilor avute cu colegii mei conservatori, restauratori şi muzeografi am hotărât că piesele solicitate nu pot să participe la expoziţii din cauza stării lor de conservare, fiind foarte fragile. Am răspuns solicitării că dorim să participăm cu alte piese, însă propunerea noastră nu a primit niciun răspuns. Acest jaf de artă, nu singurul din ultimii ani din Olanda sau din Germania, ar trebui să ne conştientizeze mai mult şi pe noi, cei din România în ceea ce priveşte siguranţa şi protejarea patrimoniului cultural naţional”, afirmă managerul Alexandru Constantin Chituţă într-un comunicat de presă.
Acesta aminteşte că Muzeul Naţional Brukenthal a trăit „o asemenea traumă” în 1968, când au fost furate opt tablouri din care au fost recuperate doar patru, fiind „cel mai mare furt de opere de artă din România”.
„În mai multe rânduri am atras atenţia decidenţilor politici că muzeele sunt importante nu doar pentru serviciile culturale oferite publicului: expoziţii, evenimente etc, cât mai ales patrimoniului cultural naţional deţinut. Şi în cadrul întâlnirii avute cu Ministrul Culturii, Natalia Intotero, din această săptămână, am fost singurul manager care am ridicat problema pazei din instituţiile muzeale. Părerea mea, subliniată de ani buni a fost aceea ca cei din Ministerul de Interne, cum ar fi de pildă jandarmii, să asigure paza obiectivelor muzeale care deţin un patrimoniu cultural naţional valoros. Acestea ar aduce atât economii, cât şi personal calificat”, afirmă Chituţă.
Managerul celebrului muzeu sibian consideră că este nevoie de investiţii majore în ceea ce înseamnă sistemele de siguranţă.
„La Muzeul Naţional Brukenthal, în ultimii trei ani am acordat o atenţie deosebită în ceea ce înseamnă schimbarea sistemelor vechi, amplasarea de noi camere ş.a. Avem nevoie de amenjarea depozitelor cu toate elementele necesare: aparate de detactare fum, persoane, spargeri etc. Decidenţii politici trebuie să înţeleagă că nu vorbim despre colecţii private şi vorbim despre mărturii ale existenţei noastre pe acest pământ. Vorbim despre patrimoniul naţional, istoria şi mândria ţării noastre!”, spune managerul.
El consideră că este nevoie de restaurarea „într-un mod profesional” a clădirilor în care sunt expoziţii şi depozite, iar Direcţiile Judeţene de Cultură, specialiştii şi arhitecţii „să fie deschişi la minte, raţionali şi să înţeleagă că unele investiţii în clădirile monument istoric, cum ar fi închideri centralizate, uşi profesionale, sisteme, trebuie amplasate”.
De asemenea, spune managerul Muzeului din Sibiu, instituţiile muzeale au nevoie de personal calificat care să continue munca de conservare, cercetare şi restaurare a patrimoniului deţinut, investiţia în cultură fiind, în opinia managerului, „o investiţie pentru viitor”.
„Evenimentul din Olanda este unul tragic. Însă acest eveniment trebuie să ne responsabilizeze şi să nu ne ducă spre altă extremă. Să fim puşi în situaţia ca patrimoniul cultural să nu mai fie expus şi să nu mai fie prezentat în alte locuri, în ţară şi străinătate. Trebuie să luăm toate măsurile necesare”, afirmă managerul.
Acesta mai anunţă că Muzeul Naţional Brukenthal se pregăteşte de o colaborare inedită, în premieră, cu Galeria Borghese din Roma în acest an. „Am avut discuţii cu colegii şi deja încercăm să răspundem la toate necesităţile şi să avem condiţii foarte bune în ceea ce înseamnă siguranţa şi expunerea valoroaselor lucrări. Avem nevoie de autostrăzi, de spitale, de şcoli dar avem nevoie şi de investiţii în muzee!”, încheie managerul Muzeului Naţional Brukenthal.