Imaginea 1/5: Tenorul Vlad Miriță susține că la Operă trebuie să ai o ținută elegantă
S-au incins spiritele, după ce Opera Națională București a lansat recent un apel la eleganță, îndemnându-și spectatorii să adopte ținute cât mai elegante, semn că, în ultimii ani, s-a cam renunțat la etichetă. În tot acest scandal, din mediul online, intervin, exclusiv prin intermediul Click!, designerul Florin Burescu și tenorul Vlad Miriță. Dar și Monica Tatoiu vine cu sfaturi valoroase.
Imaginea 1/5: Tenorul Vlad Miriță susține că la Operă trebuie să ai o ținută elegantă
Recent, pe contul de Facebook al Operei Naționale București, a fost postat un mesaj, de fapt, o invitație la respect pentru eleganța locului și față de artiști:
„Este mai mult decât un spațiu al artei, este un loc de legendă, unde frumusețea și rafinamentul se împletesc armonios. Începem anul cu o invitație specială: #CumNeImbracamLaOpera, o campanie dedicată celor care vor să onoreze eleganța acestui spațiu iconic prin ținute care să reflecte prestanța serilor de neuitat.
Fii parte din poveste și transformă fiecare vizită la operă într-o adevărată călătorie, o escapadă în lumea capodoperelor, unde stilul și cultura merg mână în mână....Hai să celebrăm împreună frumusețea, rafinamentul și arta!”.
Femeie de afaceri și profesoară de matematică, Monica Tatoiu a găsit o cale de mijloc, pentru cei care ziua sunt la serviciu, iar seara au bilet la Operă. Iată cum doamnele își pot transforma rapid ținuta, pentru a respecta eticheta impusă în această instituție culturală:
„Până ajungi seara la Operă, mergi, mai întâi, la serviciu. Dar nu mai ai timp să te întorci acasă, te înmormântează până te schimbi! Prin urmare, vă propun o ținută care vă salvează.
La serviciu poți merge cu o rochie, cu un pulover și cu cizme, așa poți lua și autobuzul, dimineața. Apoi, înainte de a pleca spre Operă, te schimbi la serviciu un pic. Păstrezi rochia, pui peste ea un sacou lung, din același material, pantofi, un pardesiu, plus o geantă asortată discret. Așa sunt îmbrăcată ca o doamnă, nu ca o vampă!”, a spus Monica Tatoiu, pe contul de Facebook, unde, de altfel, a și făcut o demonstrație, în acest sens.
Iată însă ce spune, exclusiv pentru Click!, și tenorul Vlad Miriță referitor la alegerea ținutelor pentru participarea la evenimentele culturale:
„Mi se pare ca trăim niște timpuri în care-bine că vin la Operă. Lăsând gluma la o parte, Opera, prin tot ce înseamnă ea, impune o anumită eleganță. Dacă și la Operă mergem în blugi și în tricou, atunci de ce nu mergem chiar în papuci și în pantaloni scurți, ca la ștrand. Trebuie menținută o oarecare rigoare. Sunt restaurante care impun un dress Code, deci cu atât mai mult ești atent la vestimentație când mergi la Operă.
Se fac, într-adevăr, și spectacole, în afara instituției, în timpul sezonului cald și atunci oamenii pot veni îmbrăcați lejer... Eu însumi am participat chiar la prima ediție „Promenada Operei" un spectacol care a devenit deja o tradiție. Marile spectacole 3 Tenori au avut tocmai acest scop, de a aduce Opera mai aproape de mase. Tot asa Pavarotti&Friends. Au fost rețete care au avut un mare succes.
S-a cântat pe stadion, în parc. Am avut și noi un spectacol extraordinar în 2009 „Ascultă, Simte, DescOpera" cu Daniel Jinga (actualul director ONB) la pupitru în Teatrul de Vară din Herăstrău. La fel, vestimentația a fost în general lejeră, eram în spațiu deschis, era vară, și a fost o atmosferă minunată. Dar, când mergi la Opera Națională, la Ateneul Român, trebuie să fii elegant”.
Vlad Miriță a fost invitat să cânte alături de tenorul Placido Domingo, în cele doua concerte ale marelui tenor de la București și Cluj, în noiembrie 2024.
Florin Burescu, designerul vedetelor, explică, exclusiv pentru Click!, de ce trebuie să ne îmbrăcăm elegant, la Operă.
„Cel mai important este să încercăm să respectăm locurile în care mergem. Într-adevăr, timpul nu mai este atât de prietenos și alegem ținute cât mai comode și mai lejere. Totuși, trebuie făcută o diferență. La Operă, în vremurile de odinioară, domnii mergeau cu papioane, pălării, bastoane, iar doamnele veneau cu rochii cu trenă.
Se înțelege că în 2025 nu mai alegem așa, dar trebuie să fim conștienți că trebuie să respectăm eleganța locului. Interpreții soliștii, orchestra, toți sunt îmbrăcați impecabil, hai să fim și noi din același film!”.
Atenție, de evitat blugii, culorile țipătoare, decolteurile și fustele mini:
„Doamnele trebuie să evite decolteurile generoase, pot alege rochii care urmăresc linia corpului sau cloș, dar de lungime medie, nu scurte. Foarte potrivit este, pentru doamne, și un costum cu fustă sau cu pantaloni.
Sau o cămașă și un pantalon, peste care pui o blană, că tot este foarte frig afară. Acolo o lași apoi la garderobă. În plus, să evităm culorile țipătoare, verdele și galbenul, de-ți trăsnesc creierii, și nuanțele văratice.
Să alegem nuanțe mai domole, mai adecvate acelui loc. Cum e să intri într-o clădire, cu asemenea arhitectură, în blugi? La urma-urmei, nu vă pune nimeni să veniți cu pene în cap!
Cât îi privește pe domni, ei pot alege un costum casual, care denotă și eleganță, o cămașă albă sau neagră, un sacou sau un costum negru. Nu trebuie pantofi din lac, ca pe vremuri, dar nici adidași sau alt tip de pantofi sport”, a mai precizat Florin Burescu, exclusiv pentru Click!